Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

«Καμπάνα» για το ωράριο των ιατρών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί (!) μετά τις καταγγελίες 10 ενώσεων

«Σφαλιάρα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις ώρες εργασίας των γιατρών, που ξεπερνούν τις 48 εβδομαδιαίως παραβιάζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δέχθηκε η χώρα μας.

«Οι ώρες των ενεργών εφημεριών καθώς και των εφημεριών ετοιμότητας, κατά τις οποίες οι γιατροί παραμένουν στο νοσοκομείο, προστίθενται στις 35 ώρες που προβλέπει το τακτικό εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας. Η ελληνική νομοθεσία, ενώ τυπικά προβλέπει τα ανώτατα όρια όσον αφορά την εβδομαδιαία διάρκεια του χρόνου εργασίας, προβλέπει επίσης ότι οι γιατροί υποχρεούνται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες ετοιμότητας, γεγονός που έχει ως συνέπεια την επιμήκυνση της παραμονής τους στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, επιτρέπει την επιβολή πρόσθετου χρόνου εργασίας υπό τη μορφή εφημεριών, χωρίς να προβλέπει κανένα ανώτατο όριο» αναφέρεται στην απόφαση.

Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ύστερα από καταγγελίες 10 ιατρικών ενώσεων, που υποστήριξαν ότι οι γιατροί υποχρεούνται να εργάζονται στα ελληνικά νοσοκομεία από 60 έως 93 ώρες εβδομαδιαίως και να παραμένουν στη θέση τους ακόμα και 32 συνεχόμενες ώρες, χωρίς τις ελάχιστες προβλεπόμενες περιόδους ανάπαυσης.

«Οσον αφορά την ημερήσια ανάπαυση, η εθνική νομοθεσία που επιτρέπει ωράρια εργασίας δυνάμενα να διαρκέσουν 24 ώρες αδιαλείπτως δεν είναι συμβατή με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χορήγηση περιόδων αναπαύσεως σε άλλες στιγμές, που δεν συνδέονται με τον χρόνο εργασίας, δεν λαμβάνει υπόψη την ανάγκη τήρησης των γενικών αρχών προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων» κατέληξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλώντας τη χώρα μας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ