Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Kαμπάνες» για εταιρίες κινητής

Βαριά πρόστιμα συνολικού ύψους 6.650.000 ευρώ επέβαλε η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind, με βάση καταγγελίες για αυθαίρετες και υπέρογκες χρεώσεις σε συνδρομητές τους από υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων. Πολλοί πελάτες των τριών εταιριών προμηθεύονταν τηλέφωνα που είχαν ενεργοποιημένη τη σύνδεση στο διαδίκτυο και έτσι κατανάλωναν χωρίς να το καταλάβουν τα ποσά που έβαζαν στα καρτοκινητά τους. Εχουν καταγραφεί περιστατικά όπου μέσα σε λίγα λεπτά έκαναν φτερά περί τα 10 ευρώ από χρήστη καρτοκινητού χωρίς να πραγματοποιήσει καμία κλήση. Χωρίς να το γνωρίζει, χρεώθηκε επειδή το τηλέφωνο συνδέονταν στο διαδίκτυο. Επειδή πολλοί δεν γνώριζαν πώς να απενεργοποιήσουν τη σύνδεση στο internet, έπρεπε είτε να υπάρξει «μπλόκο» της υπηρεσίας δεδομένων από την εταιρία είτε να προμηθευτούν παλαιότερης τεχνολογίας συσκευή.

Οπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική Αρχή, διαπίστωσε παράβαση της νομοθεσίας ενεργοποίησης της υπηρεσίας μεταφοράς δεδομένων, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των συνδρομητών, με συνέπεια τις υψηλές χρεώσεις. Οι χρεώσεις κατά κύριο λόγο αφορούν χρήστες «έξυπνων» κινητών (smartphones), τα οποία για τις αυτόματες ενημερώσεις χρησιμοποιούσαν μεγάλο όγκο δεδομένων. Για την παράβαση αυτή επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1.500.000 ευρώ στην Cosmote, 1.000.000 ευρώ στη Vodafone και 500.000 ευρώ στη WIND.

Επιπλέον πρόστιμα επέβαλλε η ΕΕΤΤ για παράβαση της αυτόματης ενεργοποίησης προγράμματος ημερήσιας χρέωσης σε συνδρομητές που δεν είχαν επιλέξει ανάλογο πακέτο. Το πρόστιμο ανήλθε σε 2.000.000 ευρώ για την Cosmote και 1.500.000 ευρώ για τη Vodafone. Στην ίδια συνεδρίαση επιβλήθηκε σε βάρος της Wind πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ για αυθαίρετη ενεργοποίηση υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας σε συνδρομητές που δεν είχαν υποβάλει σχετική αίτηση.

Οι διοικήσεις των τριών εταιριών αναμένεται να προσφύγουν κατά των αποφάσεων της ρυθμιστικής Αρχής, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με αντίστοιχα πρόστιμα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ