Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

«Καμπάνες» για συνταξιούχους

Βαριά τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν δηλώσει ότι εργάζονται

Πρόστιμο και ποινές σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται, χωρίς να έχουν ενημερώσει τους αρμόδιους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) για να γίνει η ανάλογη περικοπή στη σύνταξή τους, προβλέπει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους υφίστανται αναστολή στην καταβολή της σύνταξης. Αντίστοιχα, μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, λαµβάνουν το ποσό της µηνιαίας ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή κύριων συντάξεων που αντιστοιχεί σε 30 ηµεροµίσθια ανειδίκευτου εργάτη (έως 991,20 ευρώ) και το υπερβάλλον ποσό µειωµένο κατά 70%.

Σημειώνεται ότι, σε περιπτώσεις συνταξιούχων που συνεχίζουν να απασχολούνται και παρέλειψαν να το δηλώσουν, το ποσό της ποινής που τους καταλογίζεται είναι σε πρώτη φάση η τρίμηνη αναστολή της σύνταξης. Παράλειψη της δηλώσεως συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτοαπασχολούνταν και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με τον νόμιμο τόκο υπερημερίας. Εάν μάλιστα η ποινή αυτή έχει προκύψει μετά τις 24 Δεκεμβρίου 2014, τότε το ποσό της ποινής είναι επιβαρυμένο με 4,56% ετήσιο επιτόκιο.

 Κατηγορίες

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρονται αναλυτικά οι κατηγορίες των συνταξιούχων που εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη περικοπή (π.χ. χήροι/ες, συνταξιούχοι ΟΓΑ, πολύτεκνοι). Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει αναστολή καταβολής της σύνταξης, εφόσον ο συνταξιούχος κερδίζει από εξαρτημένη εργασία ανά μήνα μεικτό ποσό μεγαλύτερο του εκάστοτε ισχύοντος 50πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (1.678,50 ευρώ).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ