Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Καμπούλ, Πεσαβάρ, Χαλέπι, Δαμασκός «λιάζονται» στην Αθήνα

Ομόνοια, Βικτώρια, Κουμουνδούρου, γεμάτες από λαθρομετανάστες!

Πλατεία Ομονοίας, ώρα 12.30. «Welcome to Greece» γράφει η τεράστια επιγραφή στην πρόσοψη γνωστού πολυκαταστήματος, σαν να ειρωνεύεται τους δεκάδες μετανάστες που, τις τελευταίες ημέρες, έχουν βρει καταφύγιο στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας. Ο ανοιξιάτικος καιρός της πρωτεύουσας και τα λιγοστά δέντρα της γκρίζας πλατείας αποτελούν για αυτούς τον μοναδικό σύμμαχο σε μια, κατά τ’ άλλα, αφιλόξενη πόλη, η οποία δεν φαίνεται πρόθυμη να τους δεχτεί.

Αγνωστες λέξεις

Αλλά και οι ίδιοι δεν φαίνονται πρόθυμοι να μείνουν σε αυτήν. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες και το «Δουβλίνο ΙΙΙ» είναι για αυτούς άγνωστες λέξεις, όπως άγνωστες είναι και οι λέξεις που ακούν από τους διαβάτες γύρω τους που στρέφουν το βλέμμα τους -άλλοι με λύπη, άλλοι με συμπόνοια και άλλοι με προβληματισμό- για μερικά δευτερόλεπτα πάνω τους προτού συνεχίσουν τον δρόμο τους.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες, που στοιβάζονται κατά εκατοντάδες στην Αθήνα, έχουν, άλλωστε, μόλις τρία με τέσσερα εικοσιτετράωρα στην πρωτεύουσα, και τα κουτσουρεμένα αγγλικά τους δεν είναι αρκετά για να τους εξασφαλίσουν ούτε την ελάχιστη συνεννόηση με τους επιχειρηματίες της πλατείας. Τους ζητούν λίγο νερό ή κάτι για να ξεγελάσουν την πείνα των παιδιών τους, που παίζουν ανέμελα, καθώς δεν φαίνεται να έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει.
Κάποιοι «τυχεροί» έχουν πάνω τους κέρματα ή μερικά μουσκεμένα πεντάευρα, από αυτά που έκρυψαν από τους δουλεμπόρους όσο βρίσκονταν στα αμπάρια ενός πλοίου που ξεκίνησε από τα παράλια της Τουρκίας. Νωρίτερα είχαν φορτωθεί σε νταλίκες, άλλος από την Καμπούλ, άλλος από την Κανταχάρ, άλλος από την Πεσαβάρ και οι περισσότερο τρομαγμένοι από το Χαλέπι, τη Χομς ή τη Δαμασκό.

Το ταξίδι αυτό τούς στοίχισε τις οικονομίες μιας ζωής, ενώ, όπως λένε, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν ή τους τζιχαντιστές που πνίγουν στο αίμα τις χώρες τους με «θεία» εντολή.
Φτάνοντας τελικά εδώ, μόνο να… λιάζονται δεν είχαν στο μυαλό τους, αφού η υπόσχεση των διακινητών και των μεσαζόντων ήταν ότι το ταξίδι τους θα τελειώσει σε κάποιο προάστιο του Βερολίνου ή των Παρισίων, όπου τους περιμένουν αδέρφια και φίλοι, μακριά από τα παγκάκια της Ομόνοιας, της Βικτώριας και της Κουμουνδούρου. Μέχρι να φτάσουν εκεί όμως, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν.

«Είμαστε εδώ έναν μήνα. Θέλουμε να πάμε σε Γερμανία και Βέλγιο»

Με αγωνία για το άγνωστο αλλά και προσμονή για ένα καλύτερο μέλλον φτάνουν κατά εκατοντάδες στην Αθήνα οι μετανάστες που τα δουλεμπορικά «ξέβρασαν» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην πλειονότητά τους βλέπουν την Ελλάδα σαν τον ενδιάμεσο σταθμό, καθώς ο προορισμός τους είναι οι χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης. Ο 25χρονος Ριζβάν από το Πακιστάν βρίσκεται στην Αθήνα μόλις τέσσερις ημέρες. Με λιγοστά μπαγκάζια περιμένει με τις ώρες κάποιον γνωστό του να έρθει να τον πάρει από την πλατεία Βικτωρίας και να τον οδηγήσει σε ένα σπίτι, όπου θα μείνει για λίγο, προτού φύγει για την Ισπανία όπου τον περιμένουν γνωστοί από την πατρίδα. «Εδώ το μόνο που κάνω είναι να περιμένω στο παγκάκι» εξηγεί χαμογελώντας με πικρία.

Λίγα μέτρα πιο πέρα μια παρέα τριών Αφγανών συζητάει χαμηλόφωνα. Γνωρίστηκαν στην Αθήνα, αφού και οι τρεις πέρασαν το Αιγαίο με διαφορετικά καράβια. «Είμαστε εδώ περίπου έναν μήνα. Οι δύο θέλουμε να πάμε στη Γερμανία και ο ένας στο Βέλγιο» λένε και προσθέτουν ότι η προσωρινή άδεια παραμονής τους θα λήξει σε λίγες ημέρες και μέχρι τότε θέλουν πάση θυσία να έχουν φύγει. Ο Χαγιάνια, ο οποίος πέρασε τις πρώτες ημέρες του στην Ελλάδα σε στρατόπεδο μεταναστών στη Σάμο, συμπληρώνει ότι όσα χρήματα είχαν τα έδωσαν στους διακινητές που τους πέρασαν από την Ασία στην Ευρώπη και τους παράτησαν στο έλεος των κυμάτων.

«Το ταξίδι από την Ελλάδα στην Ευρώπη είναι πιο ακριβό από ό,τι το ταξίδι από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν στην Ελλάδα και μπορεί να φτάσει έως και τα 3.500 ευρώ, από τα οποία τα 500 πηγαίνουν στους ενδιάμεσους που κάνουν τη συναλλαγή» εξηγεί ο 34χρονος Γιάχγια από το Αφγανιστάν, ο οποίος είναι ο μοναδικός που μιλάει ελληνικά και συχνά κάνει τον διερμηνέα των συμπατριωτών του. Ο ίδιος έπειτα από δεκαπενταετή περιπλάνηση σε Ιράν, Τουρκία και Ελλάδα κατάφερε να φτάσει στην Ολλανδία όπου μένει μόνιμα και, όπως λέει, επισκέφτηκε την Αθήνα γιατί ένας από τους φίλους του αρρώστησε.

Οχι σε Σένγκεν-Δουβλίνο λέει ο δήμαρχος Πάτρας

«Απειθαρχία» στις Συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνου προτείνει με ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων ως τη μοναδική λύση για να αντιμετωπιστεί το ιδιαίτερα οξυμένο μεταναστευτικό ζήτημα. Σε σχετική παρέμβαση της δημοτικής Αρχής της αχαϊκής πρωτεύουσας τονίζεται ότι «η απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου και στη Συνθήκη Σένγκεν είναι υποχρεωτική για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα».
Από το στόχαστρο του Δήμου Πατρέων δεν ξέφυγε η μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική, αλλά ούτε και οι πρωτόγνωρες δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου. «Η αδιέξοδη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων έχει εγκλωβίσει στη χώρα μας και στην πόλη μας χιλιάδες πρόσφυγες, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια και δεν λιάζονται, όπως υποστηρίζει η αρμόδια υπουργός, αλλά υποφέρουν» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη φιλοξενία των μεταναστών αλλά και η χορήγηση σε αυτούς των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων αποτελούν κατά τον Δήμο Πατρέων «μονόδρομο». «Απαιτούμε οι υποδομές για τη φιλοξενία των προσφύγων στην πόλη μας να εξασφαλίζουν τις στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες, με όρους υγιεινής διαβίωσης και δομές ιατρικής βοήθειας, καθώς και χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων. Δομές που θα στηρίζουν και θα διευκολύνουν την ασφαλή μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους και όχι κέντρα-
αποθήκες ψυχών εγκλωβισμένων και απελπισμένων μεταναστών» τονίζεται.

Επικοινωνιακό σόου από Θεοδωράκη στη Μυτιλήνη

Ακόμα μία ευκαιρία για «σόου» βρήκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την ανάδειξη του μεταναστευτικού σε μείζον ζήτημα της επικαιρότητας. Ο επικεφαλής του Ποταμιού μετέβη στη Μυτιλήνη -συνοδεία επαγγελματία φωτογράφου!- για να τον απαθανατίσει ο φακός δίπλα σε συλληφθέντες παράνομους μετανάστες (πίσω, φυσικά, από τα συρματοπλέγματα), ανάμεσα σε μικρά παιδιά μεταναστών στο λιμάνι κ.λπ. Παράλληλα, ζήτησε «εθνική συνδιάσκεψη για την εκπόνηση πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες». Ζήτησε επίσης την ενίσχυση της Frontex και τη «συνεννόηση με την τουρκική πλευρά, χωρίς ψευτοπαλικαρισμούς».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, δεν είναι κίνδυνος. Μπορεί να είναι και στοιχείο αναζωογόνησης της οικονομίας. Κι έχει υπάρξει αυτό στην ελληνική οικονομία». Προέτρεψε δε τα μέσα ενημέρωσης να μη δημιουργήσουν «μια εικόνα στην Αθήνα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κίνδυνος».
Το Ποτάμι κατέθεσε 11 προτάσεις για το Μεταναστευτικό, μία εκ των οποίων είναι η παροχή της ελληνικής ιθαγένειας «στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση συμπλήρωσης εξαετούς εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο».

Ο Καμίνης υπέρ των κέντρων κράτησης

Βαρβιτσιώτης: Μόνο τον Μάρτιο εισήλθαν 6.498 «παράτυποι»

Μέχρι και οι κατασκηνώσεις αξιωματικών πρότεινε ο Γιώργος Καμίνης να αξιοποιηθούν για να κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες! Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να διατηρηθούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, και να αξιοποιηθούν και στρατόπεδα στην Αττική.
Θέση για το φλέγον ζήτημα πήραν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ζητώντας «την εκπόνηση και την εφαρμογή έκτακτου σχεδίου από την κυβέρνηση». Ως εισήγηση του κ. Καμμένου και δικαίωση των θέσεών του χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρίνα Χρυσοβελώνη την «απόφαση για τη μεταφορά των νεοεισερχομένων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη δημιουργία καταυλισμών και ειδικών χώρων»
Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αποκάλυψε ότι μόνο τον Μάρτιο 6.498 παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα, όταν ο αριθμός αυτός, για το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ανερχόταν στους 1.185. Σημείωσε επίσης ότι για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τα τελευταία δύο χρόνια, υλοποιήθηκε εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος συνολικού ύψους 71.433.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ