Ανέκαθεν πολλοί Καναδοί είχαν τη συνήθεια να μουτζουρώνουν το χαρτονόμισμα των πέντε δολαρίων της χώρας τους, προσδίδοντας στη μορφή που απεικονίζεται, τα χαρακτηριστικά του ηθοποιού Λέοναρντ Νίμοϊ, ο οποίος έπαιζε τον περίφημο Σποκ στη δημοφιλή σειρά επιστημονικής φαντασίας, Σταρ Τρεκ.
Ο λόγος που το έκαναν αυτό ήταν επειδή το πρόσωπο του τέως πρωθυπουργού Γουίλφρεντ Λόριερ, έμοιαζε πολύ με αυτό του δημοφιλούς ηθοποιού. Όταν όμως ο Νίμοϊ πέθανε την περασμένη εβδομάδα, τότε όλο και περισσότεροι Καναδοί, θέλοντας με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του, άρχισαν να…σποκοποιούν τα πεντοδόλαρα.
Η τάση αυτή, προκάλεσε την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά, η οποία είπε πως ναι μεν αυτό το παράξενο χόμπι δεν συνιστά αδίκημα ή άλλου είδους αξιόποινη πράξη, όμως συνέστησε πως καλό θα ήταν να σταματήσει για ευνόητους λόγους.
Πηγή tanea