Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Κανονικά το ΕΚΑΣ στους αναπήρους!

Η καταβολή του ΕΚΑΣ για άτομα με αναπηρία 80% και άνω συνεχίζεται κανονικά, ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις παιδιών που λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα λόγω θανάτου του γονέα τους. Το ΕΚΑΣ από 1/1/14 και μετά χορηγείται μόνο σε συνταξιούχους άνω των 65 ετών. Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται θέματα που σχετίζονται με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και τη συνέχιση χορήγησης σύνταξης σε αναπήρους, με το ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει εργαζομένους στην πρώην Αγροτική Τράπεζα και με τη δημιουργία εθνικού μητρώου ασφάλισης.

Ειδικότερα, παρατείνεται για έξι μήνες η σύνταξη λόγω αναπηρίας για συνταξιούχους των οποίων η εξέταση από επιτροπή σε ΚΕΠΑ εκκρεμεί. Ταυτόχρονα, προτείνεται παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου για τη συνέχιση χορήγησης πάσης φύσεως επιδομάτων λόγω αναπηρίας (προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικό, απόλυτης αναπηρίας). Οι παρατάσεις ισχύουν για ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω. Στην περίπτωση που μετά την εξέταση στα ΚΕΠΑ το ποσοστό αναπηρίας μειωθεί κάτω από 67%, τότε οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει.

Επίσης, με άλλη διάταξη προβλέπεται η δημιουργία στην ΗΔΙΚΑ Εθνικού Μητρώου Ασφάλισης – Ασφαλιστικής Ικανότητας με την ονομασία «Ατλας», που αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας. Στο σύστημα αυτό θα καταχωρίζονται τα στοιχεία ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους και δημιουργείται ένα ψηφιακό ασφαλιστικό «βιογραφικό» για κάθε πολίτη. Στόχος είναι το μητρώο αυτό, έως το πρώτο εξάμηνο του 2015, να έχει ολοκληρωθεί.

Ειδικά για τους εργαζομένους στην πρώην ΑΤΕ δίνεται η δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη με όρους του παλαιού Ταμείου τους (ΤΣΠ – ΑΤΕ) και όχι του ΙΚΑ, στο οποίο υπάχθηκαν από το 2007 και μετά. Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει έως τις 27 Μαρτίου 2014 τουλάχιστον 500 ένσημα στο ΙΚΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ