Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Κάνουν λόγο για στημένους διαγωνισμούς! Στον αέρα οι συμβάσεις

Στον αέρα βρίσκονται 22 από τις 28 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την εταιρία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ Α.Ε.), λόγω καταγγελιών για νόθευση των σχετικών διαγωνισμών. Οι καταγγελίες έγιναν από ισπανική εταιρία μελετών (Tragsatec) στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία τονίζει ότι υπήρξαν προσυμφωνημένες προσφορές από υποψήφιες εταιρίες, που πήραν τελικά τις συμβάσεις για να ολοκληρώσουν τις μελέτες κτηματογράφησης που αφορούν το 65% της χώρας.

Οι περιοχές

Οι καταγγέλλοντες διεκδίκησαν τρεις συμβάσεις, που αφορούσαν περιοχές της δυτικής Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Χαλκιδικής. Πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος θέλουν να εξετάζεται το ενδεχόμενο ακύρωσης των διαγωνισμών, κάτι που, αν συμβεί, θέτει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας στα μελετητικά γραφεία. Γίνεται λόγος μέχρι και για επίσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, στα γραφεία της ΕΚΧΑ για το θέμα του επικεφαλής της «Task Force» στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχουν τα κονδύλια για τη συνέχιση των διαγωνισμών που έχει εκπονήσει η ΕΚΧΑ, καθώς για την κτηματογράφηση της υπόλοιπης χώρας απαιτούνται περίπου 570.000.000 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι τα κονδύλια που είχαν εισπραχθεί από το πράσινο ταμείο για τον σκοπό αυτόν κατέληξαν στο πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας κατά την περσινή χρονιά και έτσι δεν υπάρχει τώρα η δυνατότητα να αξιοποιηθούν άλλες πηγές κεφαλαίων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, το έργο της κτηματογράφησης της χώρας θα απαξιωθεί εντελώς και τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος για να μπει λουκέτο στην εταιρία ή να προχωρήσει η ιδέα της ιδιωτικοποίησης, όπως άλλωστε έχει προτείνει η «Task Force».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ