Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Καρφώνει τον Καραχάλιο ο (προφυλακισμένος) πρώην ειδ. σύμβουλός του

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σφηκοφωλιά υπαλληλικής ασυδοσίας με εξίσου ασύδοτα στελέχη που κυκλοφορούσαν και πιθανόν εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, διαχειρίζονται και σκορπούν με σοκαριστική ελαφρότητα το χρήμα του λαού και όταν έρθουν τα «δύσκολα» βγάζουν την ουρά τους απέξω, αποκαλύπτει η δικογραφία της υπόθεσης με τη σύλληψη πέντε κατηγορουμένων που επιχείρησαν να «φάνε» 150.000 ευρώ από τα κρατικά ταμεία του ΕΟΤ, παραμονή Χριστουγέννων. Από τη δικογραφία ανακύπτουν ερωτήματα για τους ακριβείς «ρόλους» τόσο του προφυλακισμένου ειδικού συμβούλου του Νίκου Καραχάλιου όσο και τον ίδιο τον Καραχάλιο, που σε πολλές «παραγράφους» της ανακριτικής έρευνας, ο φίλος του, που τώρα είναι στον Κορυδαλλό, στρέφεται εναντίον του και τον «καρφώνει» με «κοφτερά μαχαίρια».

Η σύλληψη του 40χρονου πρώην ειδικού συμβούλου του ΕΟΤ Κωνσταντίνου Βασιλάκου έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια (ανήμερα Χριστουγέννων), για τον οποίο ελέχθη ότι ήταν προσωπική επιλογή του γενικού γραμματέα (που εκπαραθύρωσε η Ολγα Κεφαλογιαννη) Νίκου Καραχάλιου, ήταν η θρυαλλίδα για να βγουν στη φόρα φοβερές λεπτομέρειες, που ξεδιπλώνονται στην ογκώδη δικογραφία. Υπεύθυνοι οικονομικών υπηρεσιών, ταμίες, υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν μυστηριωδώς από την υπηρεσία τους πριν αποκαλυφθεί η λοβιτούρα, για άγνωστους λόγους, συσκέψεις που φαινομενικά θα αντιμετώπιζαν την πολυδιαφημισμένη «τρύπα» των 12.000.000 ευρώ στον οργανισμό (την οποία ακόμα περιμένουμε να την κλείσουν), σφραγίδες του ΕΟΤ, μπλοκ επιταγών και τραπεζικοί λογαριασμοί στροβιλίζονται μέσα σε ένα αχανές πολυεπίπεδο κτίριο με θολές αρμοδιότητες κι άλλο τόσο θολές διαδικασίες, που αποπνέουν σήψη, λαμογιές και διαφθορά. Γιατί δεν είναι ούτε σύννομο ούτε ηθικά αποδεκτό να διακινούνται σαν μπακαλοτέφτερα εκατομμύρια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με εξωφρενικές διαδικασίες που δεν συναντώνται ούτε σε συνοικιακό παντοπωλείο υποβαθμισμένου τούρκικου μαχαλά.

Κατά τα στοιχεία της ανάκρισης, ο Βασιλάκος είχε στήσει «μηχανή» με τέσσερα ακόμα άτομα ώστε να εισπράξουν επιταγή ποσού 147.600 ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, ζεστό κρατικό χρήμα. Οι «ενδιάμεσοι» θα έπαιρναν τη μίζα τους και ο Βασιλάκος θα συνέχιζε (όπως προκύπτει από τη δικογραφία) να «βασιλεύει» στον ΕΟΤ! Η υπόλοιπη ιστορία είναι γνωστή, όπως γνωστά είναι και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Οι φατρίες όμως που αναπτύσσονται εδώ και χρόνια ως «αγκάθια» στον ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ήταν αυτές που επέτρεψαν να ξεσπάσει το σκάνδαλο των Χριστουγέννων πάνω στην κακοφορμισμένη πληγή του.

Τα πρόσωπα

– Ο προφυλακισμένος και πολυδιαφημισμένος για τα ταλέντα του ειδικός σύμβουλος Κ. Βασιλάκος στην απολογία του στον ανακριτή ξεκάθαρα υπαινίσσεται ότι ο Καραχάλιος ήταν το στέλεχος του ΕΟΤ που του είχε δώσει υδροκέφαλες υπεραρμοδιότητες για να λύνει και να δένει αλλά και να έχει στοιβάξει στο γραφείο και στην τσέπη του τα μπλοκ επιταγών του οργανισμού. Αναφέρονται τα εξής εξωφρενικά, αποσπασματικά: «Εγώ δεν είχα εκτελεστικές αρμοδιότητες. Οργανικά δεν μπορούσα να δώσω εντολές. Μετά την έκθεση ελέγχου του ΣΟΛ… κλήθηκα από τον γενικό γραμματέα να παρουσιάσω με λεπτομέρεια τα ευρήματα της έκθεσης. Ενα από τα ευρήματα του ελέγχου ήταν η μη τήρηση μητρώου επιταγών και η εξωλογιστική τήρηση τραπεζικών λογαριασμών. Μετά την ενημέρωση ζήτησα μέσω του Καράμπελα (διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών) τα μπλοκ των επιταγών. Δεν τηρήθηκε πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής των μπλοκ ούτε των φύλλων του κάθε μπλοκ. Μια επιταγή ύψους 150.000 ευρώ δεν είναι δυνατόν ποτέ να πληρωθεί αν δεν έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, ακόμη κι αν είχε την υπογραφή του Καραχάλιου, ανεξάρτητα αν είναι έγκυρη ή όχι». Δηλαδή ο Βασιλάκος «καρφώνει» τους πάντες που έβαλαν τον «λύκο» (δηλαδή τον ίδιο) να φυλάει «τα πρόβατα», δηλαδή τα συμφέροντα του Δημοσίου.

-Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάθεση έτερου κατηγορούμενου (Δημήτριου Μυλωνά, ενδιάμεσου που έκοψε τα εικονικά τιμολόγια ως δικαιολογητικά για την έκδοση της πλαστής επιταγής), ο οποίος τελικά δεν προφυλακίστηκε, αφού κατά το διαβιβαστικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων «συνέβαλε ουσιωδώς στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης». Ο Μυλωνάς στην κατάθεσή του στην Αστυνομία αναφέρει -μετά την αιφνίδια εξέλιξη της αποκάλυψης της απάτης από τους ταμίες της τράπεζας και του οργανισμού- ότι ο Βασιλάκος προσπαθούσε να τον πείσει ότι «θα τακτοποιήσει το θέμα και ότι ήταν ενήμερη η υπουργός», ενώ ισχυρίζεται ότι ο σύμβουλος του είπε ότι «γνώστης του όλου θέματος είναι και ο πολιτικός του προϊστάμενος κ. Καραχάλιος, γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, ο οποίος υπέγραψε την επιταγή ως εκδότης».

– Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει για την πορεία της ανάκρισης και δημιουργεί πολλά ερωτήματα η κατάθεση αστυφύλακα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος περιγράφει περιστατικά που εγείρουν υποψίες γύρω από δύο θέματα: Πρώτον: Γιατί δεν προσήχθη στην Αστυνομία να καταθέσει άμεσα τουλάχιστον ως μάρτυρας και ο πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος και γιατί ο κ. Καραχάλιος επέμενε δημόσια ότι ουδέποτε «αναζητήθηκε από τις Αρχές». Ο 25χρονος αστυφύλακας αναφέρει ότι ο Βασιλάκος, για να γίνει το «κόλπο», καθησύχαζε τους εμπλεκομένους ότι «δεν πρόκειται να πάθουν τίποτα διότι στο κόλπο ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, ο οποίος μέσω των ανωτάτων γνωριμιών του, που έφταναν μέχρι και την υπουργό Τουρισμού, θα τους προστατέψει». Επίσης ο αστυφύλακας (ως μάρτυρας) αναφέρει ότι ο Βασιλάκος την ώρα που ξέσπασε η κρίση με την επιταγή τηλεφώνησε στον «ενδιάμεσο» Μυλωνά και του είπε ότι «εκείνη τη στιγμή θα συναντούσε τον Καραχάλιο για να διευθετήσουν το ζήτημα». Και σε άλλο σημείο: «Τέλος, στα πλαίσια της έρευνας αναζητήθηκαν από την υπηρεσία μας» οι ήδη προσαχθέντες και «ο Καραχάλιος Νικόλαος του Δημητρίου και της Αικατερίνης».

– Ενδεικτικό της προσπάθειας του προφυλακισθέντος Βασιλάκου να αποποιηθεί τις ευθύνες του και να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στον «προϊστάμενο του» Νίκο Καραχάλιο ήταν το ψυχρό «κάρφωμα» που του κάνει σε απόρρητο email που στέλνεται στον νέο γενικό γραμματέα Πάνο Λειβαδά στις 23 Δεκεμβρίου 2012 κι ενώ ήδη η «ομάδα των 5» είχε αποπειραθεί δύο μέρες νωρίτερα να εισπράξει την επιταγή των 147.600 ευρώ. Ο Βασιλάκος ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι με εντολή Καραχάλιου ήρθαν οι επιταγές στα χέρια του, ότι η στρογγυλή σφραγίδα που υπήρχε στις επιταγές δεν ήταν στην κατοχή του (παρά μόνο στο γραφείο του Καραχάλιου) και χαρακτηριστικά αναγράφει: «Σας προτείνω να απευθυνθείτε σε εκείνον που έχει θέσει την υπογραφή του στην επίμαχη επιταγή».

Η υπάλληλος που απομακρύνθηκε επειδή δεν υπάκουσε στις παράνομες εντολές

Η κατάθεση 31χρονης υπαλλήλου του ΕΟΤ, που αρχικά ήταν επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των «extraits» (αντίγραφο αναλυτικής κίνησης λογαριασμού του οργανισμού) και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από τη θέση της, είναι πολύ αποκαλυπτική για όλα όσα γίνονταν στον ΕΟΤ επί «βασιλείας» Καραχάλιου – Βασιλάκου. Η υπάλληλος ξετυλίγει απίθανο κουβάρι γεγονότων. Τα μπλοκ των επιταγών τα κρατούσε ο Βασιλάκος, πράγμα το οποίο ήταν «άτυπο-παράνομο, καθώς αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διαχείριση και τη φύλαξη των επιταγών ήταν ο κεντρικός ταμίας». Οι ταμίες αντέδρασαν. Από τον Οκτώβριο και επί δύο μήνες η υπάλληλος δεχόταν πιέσεις από τον Βασιλάκο και από τον διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών να φύγουν οι λογαριασμοί του ΕΟΤ από την Τράπεζα της Ελλάδος και να πάνε σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα για «να πάρουμε καλύτερο επιτόκιο». Η υπάλληλος (όπως αναφέρει στην κατάθεσή της), διατρέχοντας τη νομοθεσία, ανακάλυψε ότι η ενέργεια αυτή ήταν παράνομη και μάλιστα συνιστούσε το ποινικό αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Η 31χρονη αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή. Στις αρχές Δεκεμβρίου «ξεκίνησαν νέες πιέσεις από τον Βασιλάκο και τον διευθυντή μου τον κ. Καράμπελα να συντάξω έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το οποίο τα “extraits” θα πήγαιναν πλέον μόνο στο γραφείο του γενικού γραμματέα». Οταν η επιφορτισμένη γι’ αυτό υπάλληλος αρνήθηκε πάλι, «δέχτηκε την οργισμένη αντίδραση του Βασιλάκου» και στη συνέχεια «τη βαρύτατη επίπληξή μου από τον ίδιο με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, που έφταναν σε βαθμό απειλών. Μάλιστα την 7η-12-2012 ο Βασιλάκος με παρέπεμψε στον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, όπου με επέπληξαν από κοινού». Επειτα απ’ αυτό η υπάλληλος απομακρύνθηκε από τη θέση της.

Αλλοθι η πλαστή υπογραφή

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΕΟΤ από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη των όσων έγιναν μέσα στον οργανισμό, αν και ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι η επιλογή Βασιλάκου ήταν δική του. Βέβαια, ο κ. Καραχάλιος έχει πιθανόν ξεχάσει να απαντήσει δημόσια σε όλα τα προαναφερθέντα στη δικογραφία που τον εκθέτουν. Ομως προβάλλει ένα αμάχητο τεκμήριο που τον «αθωώνει». Τη γραφολογική εξέταση από αστυνομικούς υπαλλήλους, η οποία ξεκάθαρα αναφέρει ότι η υπογραφή στην επίμαχη επιταγή δεν μπορεί να είναι η δική του, αφού παρουσιάζει μεν επιφανειακές ομοιότητες, δεν έχει χαραχθεί όμως από τον ίδιο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα SOS του νέου πτωχευτικού – Πλήρης οδηγός για τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες του νέου νόμου

Τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες που κρύβει ο νέος πτωχευτικός νόμος για όσους χρωστούν σε Ταμεία, Εφορία, τράπεζες και funds παρουσιάζει σήμερα η...

Το «Oruc Reis» έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο

Η Τουρκία παραβίασε τη δυνάμει εθνική κυριαρχία της Ελλάδας χωρίς να υπάρξει, έως αργά χθες τουλάχιστον, καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το «Oruc...

300.000 ευρώ ζητάει ο Δημήτρης Παπαδημούλης για ένα tweet

Παπαδημούλης κατά Λατινοπούλου, επειδή σχολίασε ότι αγόρασε σπίτια και τα νοικιάζει σε ΜΚΟ Είναι πολλές μάλλον οι ανάγκες του κ. Παπαδημούλη, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς...

Τα ημερησια κρούσματα «εκτινάσσονται» όποτε ζορίζεται η κυβέρνηση!

Αποκαλυπτικός πίνακας που γεννάει ερωτήματα Σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα οδηγεί η μελέτη της «καμπύλης» για τον κορονοϊό, τουλάχιστον κατά το τελευταίο διάστημα. Το πιο σημαντικό...

Αύξηση της θητείας στους 12 (από 9) μήνες στον Στρατό Ξηράς

Την αύξηση της θητείας από τους εννέα στους δώδεκα μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης...