20|09|2020

Καρκινογόνα σωματίδια της αιθαλομίχλης!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Η ακατέβατη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης… τσουρούφλισε τους καταναλωτές και ανάγκασε πολλά νοικοκυριά να εγκαταλείψουν πλέον οριστικά τη λύση του καλοριφέρ και να στραφούν στο τζάκι και στην ξυλόσομπα.

Αυτή η στροφή των πολιτών στην ανεξέλεγκτη καύση ξυλείας, ακόμα και «απαγορευμένων» ειδών, όπως ξύλων εμποτισμένων με χημικά ή ακόμα και… ολόκληρων επίπλων, που πρωτοκαταγράφηκε τον προηγούμενο χειμώνα και συνεχίζεται φέτος με αμείωτη ένταση, προκαλεί επικίνδυνο νέφος, δηλαδή συσσώρευση αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Μικρά στο μάτι

Η γνωστή πλέον αιθαλομίχλη έχει γίνει μόνιμος κάτοικος -χαμηλά στον ουρανό- αρκετών ελληνικών πόλεων, και κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, απειλώντας τη δημόσια υγεία. «Αυτά τα μικροσκοπικά καρκινογόνα σωματίδια εισβάλλουν στους πνεύμονες χωρίς αντίσταση» επισημαίνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Χρήστος Ζερεφός, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ οι ειδικοί δίνουν συμβουλές… άμυνας απέναντι στο πνιγηρό νέφος.

«Ο κόσμος, για να ζεσταθεί, χρησιμοποιεί πλέον το τζάκι, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ ακριβό. Οταν λοιπόν καθένας καίει ό,τι βρει μπροστά του, από βερνικωμένα έπιπλα και ξύλα με κόλλες μέχρι πέλετ και καουτσούκ, τότε ο καπνός που προκύπτει από την καύση δημιουργεί σωματίδια που εκλύονται στον αέρα και έτσι δημιουργείται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης» εξηγεί ο κ. Ζερεφός.

Πολύ χαμηλά

Οπως περιγράφει, τα σωματίδια αυτά, εκτός από το γεγονός ότι σκεπάζουν τον ουρανό και δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα, είναι και πολύ επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, καθώς συγκεντρώνονται σε μικρή απόσταση από το έδαφος (μόλις 500 με 1.000 μέτρα) και ουσιαστικά εισβάλλουν με ευκολία στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Τα σωματίδια αυτά, τα οποία είναι καρκινογόνα, είναι μικρότερα από ένα εκατομμυριοστό του μέτρου και μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες χωρίς να συναντήσουν κάποια ιδιαίτερη αντίσταση. Οι επιπτώσεις από την εισπνοή τους μπορεί να είναι μακροχρόνιες, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άμεσες επιδράσεις σε αυτούς που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας» επισημαίνει ο κ. Ζερεφός.

Οι ευάλωτοι

Περισσότερο ευάλωτοι είναι αυτοί που πάσχουν από άσθμα, όσοι εμφανίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα και εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα στους πνεύμονες. «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα επιβαρυνθεί η υγεία μας, εάν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά για όλους μας, και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά» τονίζει ο ακαδημαϊκός και χτυπάει το «καμπανάκι», επισημαίνοντας ότι «αυτός που θα αναπνεύσει πρώτος αυτές τις καρκινογόνες ουσίες θα είναι ο ίδιος που θα ανάψει τη φωτιά για να ζεσταθεί το σπίτι του και μετά ο γείτονας».

Μάσκες στο πρόσωπο!

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους πολίτες και καλούν όσους χρησιμοποιούν εστίες καύσης ξύλου να καίνε αποκλειστικά καθαρό ξύλο και όχι κομμάτια από έπιπλα και κάθε είδους πλαστικό, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε εκπομπή τοξικών αερίων. Οταν λειτουργεί το τζάκι, είναι απαραίτητο να παραμένει μισάνοιχτο ένα παράθυρο για την ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Καλό θα ήταν, επισημάνουν οι ειδικοί, να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις τις ώρες αιχμής χρήσης των τζακιών, δηλαδή κυρίως τις βραδινές ώρες. Οσοι επιθυμούν μπορούν μάλιστα να χρησιμοποιούν μάσκες (ή εναλλακτικά ένα βρεγμένο μαντίλι ή κάποιο άλλο ύφασμα) που καλύπτουν το στόμα και τη μύτη σε περίπτωση που νιώθουν την ατμόσφαιρα να είναι βαριά και ο αέρας μυρίζει καμένο.

Σημειωτέον, η καλύτερη ώρα της ημέρας για να αερίζονται τα σπίτια είναι το πρωί και όχι το απόγευμα ή το βράδυ, όταν η αιθαλομίχλη είναι περισσότερο αισθητή. Οι ειδικοί υποστηρίζουν επίσης ότι ακόμα μία γραμμή άμυνας απέναντι στο φαινόμενο μπορεί να αποτελέσει το συχνό πλύσιμο αυλών και βεραντών, αλλά και παραθύρων, καθώς εκεί συσσωρεύονται συνήθως τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ ωφέλιμη είναι και η αλλαγή των ρούχων κατά την επιστροφή στο σπίτι.

Φονικό κοκτέιλ από οργανικές ενώσεις και μέταλλα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις βλαβερές και μακροχρόνιες συνέπειες που μπορεί να έχει η συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα για τη δημόσια υγεία έχουν κρούσει οι επιστήμονες ήδη από τον περασμένο χειμώνα, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά το πνιγηρό νέφος στον ουρανό της πρωτεύουσας. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η τελευταία ανακοίνωση δύο καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι η αιθαλομίχλη παρουσιάζει καρκινογόνο δράση, αποτελώντας σοβαρή απειλή για τον ανθρώπινο πληθυσμό!

Ο Γιάννης Παντής, καθηγητής Οικολογίας του ΑΠΘ, και ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξηγούν ότι «την αιθαλομίχλη αποτελούν σωματίδια εμπλουτισμένα με οργανικές ενώσεις και μέταλλα, προϊόντα καύσεως υποπροϊόντων θέρμανσης. Τα σωματίδια αυτά, όπως έχει αποδειχτεί από σειρά διεθνών ερευνών, έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά έπειτα από λίγα χρόνια και όχι σήμερα».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περισσότερο ευάλωτοι στην επαφή με την αιθαλομίχλη είναι οι ασθενείς με χρόνια πνευμονολογικά και καρδιολογικά νοσήματα, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την εισπνοή της αιθαλομίχλης είναι συνήθως βήχας, ερεθισμός του φάρυγγα, ρινική καταρροή και ξηροφθαλμία. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να προκαλέσουν άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, ακόμα και πνευμονικό οίδημα, εφόσον διεισδύσουν βαθύτερα στους πνεύμονες. Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων έχει συσχετιστεί με μειωμένη ανάπτυξη και λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων, με παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, με αυξημένη συχνότητα αλλεργικών παθήσεων και με αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

Οι εκπτώσεις στο ρεύμα

Εκπτώσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος τις ημέρες κατά τις οποίες η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων θα χτυπά «κόκκινο», όταν δηλαδή θα ξεπερνά τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει μειωμένες τιμές για όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2.000 kWh, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Η έκπτωση στον συνολικό λογαριασμό κυμαίνεται μεταξύ 50%-55% και αφορά περίπου 2.500.000 νοικοκυριά.

Η ενεργοποίηση του μέτρου θα γίνεται αυτόματα με την ανακοίνωση από την Περιφέρεια για συγκέντρωση αιθαλομίχλης πάνω από τα επιτρεπτά όρια και θα ισχύει για όσες μέρες η εκάστοτε Περιφέρεια τίθεται σε κατάσταση συναγερμού. Οι οικιακοί καταναλωτές που δικαιούνται την έκπτωση δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια, καθώς ο υπολογισμός της θα γίνεται αυτόματα με την έκδοση του λογαριασμού. Τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ (περίπου 470.000) θα έχουν μηδενική χρέωση στο τιμολόγιο ενέργειας τις ημέρες με υψηλά επίπεδα αιθαλομίχλης.

Στάθης Βασιλόπουλος

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έτοιμοι για εθνικές παραχωρήσεις!

Ανησυχία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των νησιών μας Ζωηρή ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές...

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ντρέπεστε για τη δήλωση του Ζάεφ;

Επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για τη στροφή 180 μοιρών, επικαλούμενος το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» Στη Βουλή έφτασε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας»...

Ευρωβουλή: Καλεί την Άγκυρα να βάλει άμεσα «φρένο» στις προκλήσεις

Στο ψήφισμα που πέρασε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «την πλήρη...

Ο Γερμανός πρέσβης ομολογεί οτι χαϊδεύουν την Τουρκία

Μίλησε για την καλή σχέση τους, ενώ δεν του άρεσε η κριτική. Την ίδια ώρα ο... Φον Δημητράκης Καιρίδης έσπευσε να εκθειάσει το Βερολίνο Ζητώντας...

Νέα επίθεση από τη γνωστή ιστοσελίδα antinews του συστήματος Σαμαρά, με την προτροπή: «Ξεκαβαλήστε»!

Νέα σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε και χθες το σύστημα Σαμαρά. «Προς Μαξίμου: Ξεκαβαλήστε το καλάμι!» είναι ο τίτλος...