Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Καρκινοβατεί η επένδυση στον Αστέρα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οι μετοχικές αλλαγές που, σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται στο επενδυτικό σχήμα υπό την AGC, που επικράτησε στον διαγωνισμό για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, φέρνουν στην επιφάνεια τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις περισσότερες επενδύσεις για τις οποίες πανηγυρίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης. Εδώ και μήνες έπρεπε να έχει εγκριθεί το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για την ανάπτυξη/αναβάθμιση του Αστέρα, αλλά είναι άγνωστη η ημερομηνία ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση, το προεδρικό διάταγμα με το ΕΣΧΑΔΑ για τον Αστέρα Βουλιαγμένης πρόκειται να υπογραφεί μέσα στο προσεχές δίμηνο.

Ομως, για να ξεκαθαριστεί το τοπίο στο Μικρό Καβούρι, πρέπει να αντιμετωπιστούν προσφυγές (κατά πληροφορίες, έχουν κατατεθεί προσφυγές και από γνωστούς επιχειρηματίες που κατοικούν στην περιοχή), να συμφωνήσει η δημοτική Αρχή και κυρίως να ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), που ελέγχει τμήμα της έκτασης. Η διαδικασία προβλέπει ότι, αφού εγκριθεί το προεδρικό διάταγμα, θα γίνει αύξηση κεφαλαίου της Αστήρ Παλλάς σε είδος, μέσω της οποίας το ΤΑΙΠΕΔ θα εισφέρει το όμορο ακίνητο. Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα θα παραιτηθεί από το δικαίωμα επικαρπίας (μέχρι το 2030) που έχει επί του συγκεκριμένου ακινήτου. Επειδή στην αύξηση θα συμμετάσχει μόνο το ΤΑΙΠΕΔ, η διασπορά θα μειωθεί από περίπου 16% σήμερα σε 10%. Ετσι το Ταμείο θα εισπράξει το τίμημα που του αναλογεί από τα 400.000.000 ευρώ που προσέφερε το επενδυτικό σχήμα για τον Αστέρα.

Οι Αραβες

Προϋπόθεση για να εισπραχθούν τα 400.000.000 ευρώ είναι, βέβαια, να παραμείνει στο παιχνίδι το σχήμα, εν μέσω πληροφοριών για σκιές στις σχέσεις του τουρκικού ομίλου Dogus με τους Αραβες συνεταίρους του. Ο όμιλος Dogus, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, είναι ο μεγαλύτερος αυτόνομος μέτοχος του σχήματος που αγοράζει τον Αστέρα Βουλιαγμένης με ποσοστό 33,75%.

Ισχυρότερο είναι όμως το μέτωπο των Αράβων, καθώς το 50% ελέγχεται από τα κρατικά επενδυτικά «οχήματα» του Κουβέιτ και του Αμπου Ντάμπι. Με 25% συμμετέχει το Abu Dhabi Investment Council, τμήμα του κολοσσιαίου κρατικού επενδυτικού βραχίονα του Αμπου Ντάμπι, μέσω της Hanover Investment (Luxembourg) SA. Το Abu Dhabi Investment Council είχε διαχωριστεί προ ετών από το κρατικό επενδυτικό όχημα του εμιράτου, την Abu Dhabi Investment Authority, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια περί τα 630 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποσοστό 25% του σχήματος που απέκτησε τον Αστέρα κατέχει το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ (Public institution for Social Security State of Kuwait).

Το υπόλοιπο 16,25% του σχήματος στο οποίο περνάει η Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης μοιράζονται σειρά επενδυτικών ομίλων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι AGC Equity partners private equity secondary fund I LP, AGC Equity partners special opportunities fund I LP, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της αραβικών συμφερόντων AGC, η λιβανέζικων συμφερόντων BB Real Estate Holding SAL, η Doric Investments Inc και M1 Alpha Capital Limited.

Κατά πληροφορίες, θεωρείται πιθανός ο περιορισμός του ποσοστού του τουρκικού ομίλου, ο οποίος, αφού κινήθηκε εξαιρετικά επιθετικά στην ελληνική αγορά (απέκτησε μαρίνες του ομίλου Κυριακούλη, συμφώνησε με τον όμιλο Λάτση να συμμετάσχει με 50% στη μαρίνα Φλοίσβου και συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μαρίνα Αλίμου, που παραχωρείται μαζί με τουριστικά καταφύγια Υδρας, Πόρου και Νέας Επιδαύρου), τελευταία έχει κατεβάσει το προφίλ του. Πιθανώς οι σοβαρές αντιδράσεις, κυρίως για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου (μαζί με Υδρα, Πόρο και Επίδαυρο), να συνέβαλλαν στην αλλαγή στάσης. Πιθανώς οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόοδο της υπόθεσης «Αστέρας Βουλιαγμένης» να έπαιξαν τον ρόλο τους.

Το χρονικό περιθώριο

Στελέχη που εμπλέκονται στην υπόθεση επιβεβαιώνουν τις φήμες περί επικείμενων μετοχικών αλλαγών, αλλά επισημαίνουν ότι, παρά τις καθυστερήσεις, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν χρονικό περιθώριο για έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ. Οπως επισημαίνουν, η κατάσταση θα δυσκολέψει αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα έγκρισης των επενδύσεων, αφού υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης.

Ποια ακίνητα, παραλίες και μαρίνες δίνονται στον εν εξελίξει διαγωνισμό

Τα περιουσιακά στοιχεία του εν εξελίξει διαγωνισμού για τον Αστέρα περιλαμβάνουν ακίνητο κυριότητας της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, που ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ. Το ακίνητο του Αστέρα (192.622 τ.μ.) περιλαμβάνει τα εξής ξενοδοχεία:
– Το «Αrion Resort and Spa», με 123 δωμάτια που έχουν ανακαινιστεί το 2004, 58 bungalows, spa και κέντρο ευεξίας, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κ.τ.λ.
– Το «Τhe Westin Hotel Athens», με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κ.τ.λ., που έχουν ανακαινιστεί επίσης το 2004.

Μέσω της αύξησης κεφαλαίου το ΤΑΙΠΕΔ θα εισφέρει το όμορο ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και ο Αστέρας μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029). Το ακίνητο περιλαμβάνει το πρώην «Aphrodite Hotel», με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. (13.090 τ.μ. είναι οι βασικοί χώροι) και έκταση η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί. Το «Aphrodite Hotel» είναι αυτήν τη στιγμή μη λειτουργήσιμο και χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης, ωστόσο, στο παρελθόν αριθμούσε συνολικά 165 δωμάτια. Επιπλέον, η Αστήρ έχει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα (έως το 2022) και της μαρίνας για περίοδο 40 ετών (από τον Οκτώβριο του 2012).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...

Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ: Οι κανόνες του γηπέδου και τα μέτρα για ασφαλή άσκηση

Κώστας Τσάνας και Μιχάλης Κυρίτσης δίνουν οδηγίες στα παιδιά και μοιράζουν αθλητικό υλικό Η ασφαλής άθληση των παιδιών και η εξοικείωσή τους με τα μέτρα...