Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Καρότο αλλά και μαστίγιο στο Eurrogroup

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τσάι και συμπάθεια πήρε χθες η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Eurogroup, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε τους βασικούς άξονες του πακέτου 2013 – 2014 με τα μέτρα των 13,5 δισ.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η ελπίδα είναι ζωντανή», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την εκταμίευση της δόσης τον Νοέμβριο».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός των ημερών το πακέτο θα οριστικοποιηθεί, ενώ συγκρατημένα αισιόδοξα φάνηκαν και τα στελέχη της τρόικας, που έκαναν τις εισαγωγικές τοποθετήσεις.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος το οποίο, όπως είπε, επηρεάζεται σημαντικά από τις επιπτώσεις της ύφεσης. Λάδι στη φωτιά έριξε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν, ο οποίος τόνισε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα μόνο εάν η παράταση του Μνημονίου δεν συνεπάγεται υπερβολική επιβάρυνση για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα γρήγορης εκταμίευσης της δόσης πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, είπε: «Δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα. Θα ενημερωθούμε από τους Ελληνες συναδέλφους μας και από την τρόικα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση». Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ».

Το κλίμα που διαμορφώθηκε για την Ελλάδα πριν από τη συνεδρίαση ήταν σε γενικές γραμμές θετικό, αν και πολλοί υπουργοί εντός της συνεδρίασης κράτησαν σκληρή στάση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας για να πάρει αποφάσεις. Φρόντισε μάλιστα να αναφερθεί με νόημα στη σημερινή επίσκεψη της καγκελαρίου Ανγκελα Μερκελ, λέγοντας ότι «η καγκελάριος δεν είναι η τρόικα. Η καγκελάριος ταξιδεύει στην Ελλάδα, όπως ταξιδεύει σε πολλές άλλες χώρες και όπως ο Ελληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Βερολίνο».

Στην Αθήνα χθες τα τεχνικά κλιμάκια συνέχιζαν την επεξεργασία των μέτρων με στόχο να κλείσουν το πακέτο των 13,5 δισ. Από την κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 580 εκατομμύρια ευρώ και 200 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τις μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που παρουσίασε ο Γιάννης Στουρνάρας, είναι τα εξής:

– Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Μειώνονται όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, από 1.000 ευρώ και άνω. Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 4% έως 15%.

Μειώνονται κατά 30 ευρώ οι συντάξεις του ΟΓΑ.

Αυξάνονται τα έτη ασφάλισης για να θεμελιώσει ένας εργαζόμενος το δικαίωμα στην κατώτατη σύνταξη από 15 έτη σε 20 (από 4.500 ένσημα σε 6.000 ένσημα).

Μειώνονται τα εφάπαξ μεχρι 83% σε 22 Τομείς Πρόνοιας.

Καταργείται το αφορολόγητο για ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα φορολογούνται στο εξής με συντελεστή 35%.

Καταργείται το αφορολόγητο για τα παιδιά.

Η φορολόγηση των τόκων στις καταθέσεις αυξάνεται στο 15%.

– Καταργούνται τελείως τα δώρα στον δημόσιο τομέα και στις επικουρικές συντάξεις.

Μειώνονται έως 20% οι αποδοχές στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

Τα ειδικά μισθολόγια μειώνονται κατά 12%.

Στέλιος Κράλογλου


Επιπλέον φορολογικά μέτρα απαιτεί το ΔΝΤ με δύο εκθέσεις-σοκ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο, επιμένει το ΔΝΤ και το φάρμακο που προτείνει είναι οι νέες φορολογίες. Δύο εκθέσεις του ΔΝΤ που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα (το World Economic Outlook και το Fiscal Monitor) θα πιστοποιούν αφενός τη μη επίτευξη (ως τώρα) βιώσιμου χρέους το 2020, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνουν και νέους φόρους για να σταθεροποιηθεί… η κατάσταση.

Κατά τις πληροφορίες, θα προτείνουν κατάργηση των φοροαπαλλαγών, μείωση των σημερινών φορολογικών κινήτρων που δίνονται στις επιχειρήσεις αλλά και μείωση των συντάξεων μέσω της εφαρμογής πρόσθετων φόρων.

Πρόσφατα παρουσιάστηκαν οι γενικοί άξονες ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η απόδοση του οποίου εκτιμάται ότι θα αποφέρει σε ετήσια βάση περίπου 3 δισ. πρόσθετους φόρους.

Το θέμα της υπερφορολόγησης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί σήμερα το σημείο τριβής με το ΔΝΤ. Δημιουργεί ύφεση η οποία ρίχνει τα φορολογικά έσοδα. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ μεταφράζει αυτή την εικόνα σε δυνητικό παράγοντα αύξησης του δημόσιου χρέους και προτείνει νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, προκειμένου να καταστεί αυτό βιώσιμο.

Βιώσιμο χρέος (με αυτά που ξέρουμε ως τώρα) είναι να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ειρήσθω εν παρόδω, η βιωσιμότητα του χρέους είναι βασική προϋπόθεση για να βάλει το ΔΝΤ τη δική του συμμετοχή στη δόση των 31,2 δισ. ευρώ. Επίσης η καταβολή της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι προϋπόθεση για τις άλλες χώρες να δώσουν με τη σειρά τους και τις δικές τους συμμετοχές, προκειμένου να συγκεντρωθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και να αποδοθεί στην Ελλάδα.

Τα νέα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι η μείωση του χρέους δύσκολα μπορεί να γίνει χωρίς νέο «κούρεμα». Το 2013 το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 181,8% του ΑΕΠ, ενώ η αποκλιμάκωσή του θα ξεκινήσει από το 2014, όπου προβλέπεται μείωσή του στο 180,2% με περαιτέρω πτώση στο 174% το 2015, στο 164,1% το 2016 και στο 152,8% το 2017.

Η ύφεση στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στο 6% και το 2013 θα διαμορφωθεί στο 4%, υψηλότερα δηλαδή και από την πρόβλεψη που αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού (-3,8%).

Ανησυχητικές είναι όμως οι προβλέψεις για την ανεργία, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα φτάσει φέτος στο 23,8% και θα εκτιναχθεί στο 25,4% το 2013.

Παρ’ όλα αυτά οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων και να αυξήσει τους φόρους στην εργασία και στο κεφάλαιο. Προτείνουν δε μια δέσμη μέτρων με κατάργηση των φοροαπαλλαγών, εξορθολογισμό των φορολογικών προνομίων στις επιχειρήσεις, «επανεξέταση» της φορολογικής μεταχείρισης των συντάξεων και καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Φουντώνει η «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ αναδιάρθρωσης-επιμήκυνσης

Οι ευρωπαϊκές χώρες που διακρατούν ελληνικό χρέος πρέπει να εξετάσουν την αναδιάρθρωσή του εάν αυτό αποδειχτεί μη βιώσιμο υποστήριζε χθες χωρίς περιστροφές μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας έτσι τις διαφορές στο εσωτερικό της τρόικας για το ελληνικό πρόβλημα. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Μένο Σνελ -ένα από τα 24 μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, ο οποίος εκπροσωπεί την Ολλανδία κι άλλες 12 χώρες-, μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα «Het Financieel Dagblad», δήλωσε ότι στην περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν αποδειχτεί βιώσιμο, «η συνεισφορά των κυβερνήσεων θα γίνει τότε σίγουρα αντικείμενο συζητήσεων».

Η αναφορά του υπογραμμίζει με τον πιο έντονο τρόπο τη διαφορά απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στο Ταμείο και στην ευρωπαϊκή πλευρά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Μετά το «κούρεμα», το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους διακρατείται από τον «επίσημο τομέα», από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες δηλαδή. Οπως αναφέρει το Reuters, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θεωρώντας ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους που διακρατούν πολύ δύσκολα μπορεί να βρει πολιτική αποδοχή, θα προτιμούσαν να δοθεί τελικά περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα.

Χθες, πάντως, μιλώντας σε συνέδριο του «Economist» που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο εκδότης της οικονομικής επιθεώρησης στην Ευρώπη Τζον Πιτ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να ξεπληρώσει τα χρέη της, ενώ υποστήριξε ότι «είναι ξεκάθαρο πως του χρόνου η κρίση θα επιστρέψει στην Ελλάδα».

Πηγαίνει για Νοέμβριο η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ

Για τον Νοέμβριο μετατίθεται η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμες πηγές της τρόικας.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες με την τρόικα, ώστε στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την επιμήκυνση της προσαρμογής. Υποτίθεται ότι προηγουμένως θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί (έστω και με συμβιβασμό) τα μέτρα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν πάση θυσία οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε κατόπιν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. να υπάρξει μια σαφή τοποθέτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σε πιθανολογούμενη καθυστέρηση της δόσης είχε αναφερθεί προ δύο εβδομάδων το πρακτορείο Reuters, το οποίο έσπευσαν να διαψεύσουν τόσο πηγές της Ε.Ε. όσο και η ελληνική πλευρά.

{{-PCOUNT-}}42{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...