Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Καρότο (μόνιμη ρύθμιση χρεών) αλλά και μαστίγιο (έλεγχοι εξπρές)

Με την τακτική… «μαστίγιο και καρότο» προσπαθεί το υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει φόρους και οφειλές από όσους πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους κάτω από τον «ζυγό» του Μνημονίου. Το «καρότο» είναι το σχέδιο του υπουργείου για μόνιμη ρύθμιση οφειλών (ληξιπρόθεσμων και μη) με 60 δόσεις και χωρίς κανέναν περιορισμό και το «μαστίγιο» είναι η απειλή ελέγχων – εξπρές στους φορολογούμενους που γύρισαν την πλάτη στην περαίωση και έχουν ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε χθεσινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει ακόμα πιο ευνοϊκή τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν έλεγχοι -με συνοπτικές διαδικασίες- σε όσους έχουν ανέλεγκτες χρήσεις που δεν έχουν περαιωθεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων θα περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας. Οι έλεγχοι θα γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς ο στόχος είναι να εισπραχθούν φέτος φόροι από ανέλεγκτες παλιές φορολογικές υποθέσεις.

Στον αντίποδα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκταθεί χρονικά η ισχύουσα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να προβλέπει πληρωμή των οφειλών με 60 δόσεις για όλους τους φορολογουμένους, ενώ είναι πιθανό να καταργηθούν και τα πλαφόν των οφειλών (75.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα και 10.000 για τα φυσικά πρόσωπα) που μπορούν να διακανονιστούν. Στη ρύθμιση αυτή μάλιστα θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Στόχος του υπουργείου Oικονομικών είναι το 2013 να υπάρχει μια ενιαία ρύθμιση με την οποία θα διακανονίζονται οι φόροι και τα χρέη των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη υπάρχει και σχέδιο για να εξαιρεθεί η κατάσχεση της πρώτης κατοικίας από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται για κάποιο πολύ ακριβό ακίνητο.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και ένα νέο σύστημα για την έκδοση και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. Ο φορολογούμενος θα παίρνει το ειδοποιητήριο από το taxisnet, θα πηγαίνει στην τράπεζα, θα πληρώνει το τέλος και θα κρατά την απόδειξη μαζί του για να αποδεικνύει ότι πλήρωσε. Θα καταργηθεί δηλαδή το ειδικό σήμα των τελών κυκλοφορίας.

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ