Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Κάρτες με μπόνους τριών ταχυτήτων!

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.Επιστροφή μετρητών (έως και 10% κάθε μήνα), ανάλογα με τον συναλλασσόμενο

Μπόνους… τριών ταχυτήτων, με επιστροφή μετρητών στους καταναλωτές, που θα φτάνει, ανάλογα με την περίπτωση, έως και 10%, προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τη χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές.
Οι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Το κέρδος θα πιστώνεται ανά τακτά διαστήματα, πιθανόν και κάθε μήνα, στην κάρτα του φορολογουμένου. Το ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα είναι 2% κατά μέσο όρο, αλλά θα μπορεί να φτάνει και το 10%, καθώς εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης στην οποία θα γίνει η συναλλαγή.

Οι γιατροί

Υψηλότερα ποσοστά θα ισχύουν στους κλάδους με μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, π.χ. γιατροί και δικηγόροι, και χαμηλότερα σε όσους οι αποδείξεις αποτελούν κανόνα, π.χ. τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι επιχειρήσεις θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον τζίρο τους και την επικινδυνότητά τους για φοροδιαφυγή.
– Στην πρώτη κατηγορία θα ανήκουν οι επιχειρήσεις που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις, όπως τα σούπερ μάρκετ. Για τις συναλλαγές αυτές που γίνονται με πλαστικό χρήμα το ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα κυμαίνεται μεταξύ 1%-1,5%.
– Στη δεύτερη κατηγορία θα είναι τα πρατήρια καυσίμων, τα εστιατόρια, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Εδώ το ποσοστό της επιστροφής μετρητών θα είναι περίπου 2%-3% επί της συναλλαγής.
– Στην τρίτη κατηγορία βρίσκονται οι επαγγελματικοί κλάδοι που είναι ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανικοί, κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.ά. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό της επιστροφής μπορεί να φτάνει και το 10%.

Για παράδειγμα, για μια επίσκεψη σε γιατρό, που κοστίζει 60 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος πληρώσει με κάρτα, η επίσκεψη θα του κοστίσει 54 ευρώ, δηλαδή θα έχει επιστροφή μετρητών 6 ευρώ.
Η δομή του σχεδίου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προώθηση χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών και όχι στις πιστωτικές, καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μη φορτωθούν με νέο κύκλο δανείων τα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των παραγόντων της αγοράς, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περισσότερα από 500.000 τερματικά, που θα μπορούν να διεκπεραιώνουν συναλλαγές με πλαστικές κάρτες. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν αριθμό που οι προμηθευτές τερματικών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψουν άμεσα ή μέσα σε χρονικό διάστημα της τάξεως του ενός μηνός.

Οσον αφορά το κόστος προμήθειας ενός τερματικού, κινείται μεταξύ 150 και 200 ευρώ, ανάλογα με το αν η σύνδεση με το δίκτυο γίνεται με ενσύρματο τρόπο ή μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών υπάρχουν ειδικές τερματικές συσκευές μικρού μεγέθους (τα αποκαλούμενα mPOS), που συνδέονται με τα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) και, επιπλέον, διαθέτουν υποδοχή για κάρτες. Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν και για την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών. Το κόστος αυτό των τερματικών συσκευών κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 ευρώ.

Λοταρία με τις αποδείξεις αλλά και αύξηση αφορολόγητου εισοδήματος

Το σχέδιο για τη χρήση πλαστικού χρήματος θα προβλέπει και άλλα κίνητρα, όπως:

  • Λοταρία για τις αποδείξεις. Δύο φορές κάθε μήνα θα διοργανώνονται κληρώσεις με χρηματικά έπαθλα. Κάθε αγορά με κάρτα θα ισοδυναμεί με έναν λαχνό συμμετοχής.
  • Επιστροφή φόρου στους φορολογουμένους από αποδεδειγμένη πληρωμή δαπανών μέσω χρεωστικών καρτών. Οι καταναλωτές θα κερδίζουν επιστροφή μετρητών, που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των συναλλαγών με κάρτα. Το κέρδος θα πιστώνεται ανά τακτά διαστήματα αυτόματα στην κάρτα, ενώ το ποσοστό της επιστροφής θα εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία με τον οποίο θα γίνεται η συναλλαγή. Οι καταναλωτές θα έχουν μεγαλύτερη επιστροφή μετρητών για τις συναλλαγές με κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, π.χ. γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ενώ μικρότερο θα είναι το ποσοστό της επιστροφής σε επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως εκδίδουν αποδείξεις, π.χ. σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, πολυκαταστήματα.
  • Το «κτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος με δαπάνες που θα προκύπτουν άμεσα από τις αγορές μέσω πλαστικού χρήματος. Το αφορολόγητο όριο θα συνδυάζεται με την υποχρέωση των φορολογουμένων να κάνουν μέρος των συναλλαγών τους μέσω καρτών. Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος θα πετυχαίνει μείωση του φόρου εισοδήματος, ενώ δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνει αποδείξεις.
  • Online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα στοιχεία των αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ. που εκδίδονται ύστερα από συναλλαγές να καταγράφονται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται αυτόματα στη ΓΓΠΣ. Με τη διασύνδεση στο TAXISnet, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να βλέπει κάθε ταμειακή ροή, επομένως θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ποσά ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδοθούν από τις επιχειρήσεις στο Δημόσιο. Με το νέο σύστημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό η μη απόδοση του ΦΠΑ και να μπει φρένο στην έκδοση πλαστών αποδείξεων από «μαϊμού» φορολογικές ταμειακές μηχανές. Ωστόσο δεν εξασφαλίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ