Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Καρτο-μανία (ξαφνικά) στην Ελλάδα

1.000.000 νέες κάρτες σε έναν μήνα εξέδωσαν τα πιστωτικά ιδρύματα λόγω των γνωστών περιορισμών

Στην Ελλάδα τα μετρητά ήταν πάντα το κυρίαρχο μέσο πληρωμών. Το 2014 το ποσό που δαπανήθηκε σε κάρτες Visa αντιπροσώπευε το 1 ευρώ σε κάθε 37 ευρώ, σε σύγκριση με το 1 ευρώ στα 6 ευρώ συνολικά στην Ευρώπη. Ομως, αυτό άλλαξε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης και των capital controls, καθώς μέσα σε έναν μήνα οι ελληνικές τράπεζες εξέδωσαν 1.000.000 νέες χρεωστικές κάρτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa, η Ελλάδα δείχνει ότι η μετάβαση σε περιβάλλον ηλεκτρονικών πληρωμών μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε 10 εβδομάδες. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές βοηθούν τους καταναλωτές να αγοράζουν αυτό που χρειάζονται όποτε το χρειάζονται. Βοηθούν τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες να αυξήσουν τα έσοδα και να μειώσουν τα κόστη τους. Αυτό σημαίνει λιγότερη φοροδιαφυγή για την κυβέρνηση, περισσότερα φορολογικά έσοδα και μείωση της παραοικονομίας.

H αύξηση

Η Visa Europe επεξεργάζεται σχεδόν το 60% των ελληνικών πληρωμών με κάρτα στα σημεία πώλησης. Μέσα στις δύο εβδομάδες, έπειτα από την εισαγωγή των capital controls, παρατηρήθηκε 135% αύξηση στις συναλλαγές σε σύγκριση με το δεκαπενθήμερο πριν από τα capital controls, το οποίο ισούται με επιπλέον 50.000.000 ευρώ. Τα τρόφιμα γνώρισαν τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα στις δύο αυτές εβδομάδες, που έφτασε το 234%, ενώ ο τομέας της υγείας έφτασε το 206%. Οσον αφορά τη βενζίνη, η αύξηση ήταν 193%.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον πως αυτή η αλλαγή στην ελληνική ψυχολογία και συμπεριφορά κατανάλωσης έχει ενισχυθεί σε σημαντικά πολιτικά ορόσημα, όπου η Visa είδε σημαντική αύξηση. Η μεγαλύτερη ήταν στις 4 Ιουλίου, την ημέρα πριν από το δημοψήφισμα, με 163.000 συναλλαγές, αύξηση 235% σε σχέση με την ίδια ημέρα του περασμένου έτους. Στην πορεία προς τις τελικές διαπραγματεύσεις, στις 9, στις 10 και τις 11 Ιουλίου, υπήρξαν ανάλογες αυξήσεις. Στις 14 Ιουλίου, μία ημέρα προτού το ελληνικό Κοινοβούλιο ψηφίσει για το αναθεωρημένο πρόγραμμα διάσωσης, υπήρχαν 130.000 συναλλαγές σε σχέση με τις 58.000 του περασμένου έτους. Την Κυριακή 19 Ιουλίου, πριν από την επαναλειτουργία των ελληνικών τραπεζών και ενώ τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά εκείνη την ημέρα, πραγματοποιήθηκαν 56.000 συναλλαγές, σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τις δύο προηγούμενες Κυριακές, όταν τα μαγαζιά ήταν κλειστά.

Πλέον, οι επιχειρήσεις επιθυμούν να εγκαταστήσουν γρήγορα επιλογές πληρωμής με κάρτα στα σημεία πώλησης. Ενας μεγάλος αριθμός γρήγορων υπηρεσιών εστιατορίων και καφετεριών με πάνω από 300 καταστήματα δεν δέχεται κάρτες, αλλά θέλει να εγκαταστήσει τερματικά ανέπαφων πληρωμών. Η ζήτηση από τον ασφαλιστικό τομέα επίσης αυξάνεται. Πρόσφατα είχαμε συμφωνία με πάνω από 500 μεσίτες, ώστε να εξοπλιστούν με τερματικά για πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου (mPoS). Πολλά σωματεία ταξί επιθυμούν να εξοπλίσουν τους οδηγούς με mPoS και ήδη μερικά ταξί στη Θεσσαλονίκη έχουν ήδη προμηθευτεί mPoS. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες προσπαθούν να παρέχουν νέες υπηρεσίες πληρωμών στις επιχειρήσεις. Πρόσφατα, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας οριστικοποίησαν την απόφασή τους να προσφέρουν στους πελάτες τους το V.me, το ψηφιακό πορτοφόλι της Visa, κάνοντας αυτή την υπηρεσία διαθέσιμη στο 80% της αγοράς. Καθώς τα capital controls παραμένουν, αναμένουμε να αυξηθεί η ζήτηση και οι κάρτες να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ