Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

ΚΑΣ: Πράσινο φως για το Ελληνικό

Με απόφασή του ξεμπλοκάρει την επένδυση! Τι θα γίνει με τα αρχαία και την αδόμητη ζώνη γύρω από αυτάΕνα από τα προβλήματα που υπήρχαν για την εξέλιξη της επένδυσης στο Ελληνικό ξεπεράστηκε με χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ. Ουσιαστικά πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων οι παράλογες διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έθετε υπερβολικές απαιτήσεις για κάθε στάδιο του έργου.

Ακόμα μια φορά πάντως το ΚΑΣ «συντάχθηκε» με την κυβερνητική γραμμή και τα νέα δεδομένα στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά ως προς την αλλαγή της υπουργικής απόφασης της προηγουμένης κυβερνήσεως, η οποία έβαζε προσκόμματα στην πορεία του έργου καθώς περιλάμβανε τον όρο να ελέγχει η αρχαιολογία κάθε μελέτη και κάθε σχέδιο στο ακίνητο των 6.000 στρεμμάτων.

Πρόκειται για μια απόφαση η οποία επαναφέρει τη νομιμότητα, καθώς σύμφωνα και με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει στην αρμοδιότητά του τον έλεγχο του περιβάλλοντος. Επομένως, ο όρος που είχε η προηγουμένη υπουργός στην απόφασή της είναι καταχρηστικός και δεν παίζει κάποιο ρόλο.

Ουσιαστικά η απόφαση του ΚΑΣ συντάχθηκε και με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, και λύνει ένα σοβαρό νομικό ζήτημα το οποίο εκκρεμούσε.

Το ΚΑΣ συμφώνησε ότι όλες οι αρχαιότητες, αυτές που έχουν εντοπιστεί και όσες θα εντοπιστούν, προστατεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί για το Ελληνικό.

Επέμεινε σε όρους που πράγματι προστατεύουν απολύτως τις αρχαιότητες, όπως η παρακολούθηση εκσκαφών από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο έλεγχος των σχεδίων εφόσον τα κτίρια τα οποία θα ανεγερθούν βρίσκονται στους κηρυγμένους χώρους του Αγίου Κοσμά και των δήμων Αλίμου και Ελληνικού κ.ά.

Απαγόρευση

Επίσης θα υπάρξει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων πέριξ των αρχαιολογικών χώρων ή μνημείων και έλεγχος των μορφών κτιρίων σε κοντινή απόσταση από μνημεία.

Αύριο θα συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, που επίσης θα συζητήσει το θέμα. Θα ακολουθήσει η υπουργική απόφαση για την οποία απαιτούνται οι γνωμοδοτήσεις των συμβουλίων. Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ με τη νέα σύνθεσή του και πρόεδρο τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού Γεώργιο Διδασκάλου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ