Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΤ: Απόπειρα και για νέο «παραμάγαζο»

Εντονο φαίνεται ότι είναι το παρασκήνιο για το οργανόγραμμα του νοσοκομείου ΚΑΤ, που καθορίζει τον νέο αριθμό των κλινικών και των τομέων που θα έχει. Το συγκεκριμένο θεραπευτήριο είναι από τα λίγα δημόσια νοσοκομεία που δεν έχει καταθέσει ακόμα τον νέο οργανισμό του, διότι, όπως λένε πολύ καλά πληροφορημένες πηγές στη «δημοκρατία», υπάρχουν ισχυρά πολιτικά πρόσωπα που κινούν τα νήματα εδώ και χρόνια μέσα στο ΚΑΤ, τα οποία επιμένουν να ανοίξουν και δεύτερη Μικροχειρουργική Κλινική Ανω Ακρων για την εξυπηρέτηση των κομματικών τους «φίλων». Την ίδια ώρα, σε άλλα θεραπευτήρια του ΕΣΥ κλείνουν κλινικές και τμήματα λόγω των συγχωνεύσεων που απαιτεί το μνημόνιο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στο νέο οργανόγραμμα υπάρχει μια μόνο Μικροχειρουργική Κλινική Ανω Ακρων, κάτι που μένει να αποδειχθεί από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, η ολοκλήρωση του οργανογράμματος έχει καθυστερήσει αρκετά και μάλιστα ιατρικοί κύκλοι του ΚΑΤ υποστηρίζουν στη «δημοκρατία» ότι σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι σφοδρές αντιδράσεις που προέκυψαν τόσο από γιατρούς του θεραπευτηρίου -που πιστεύουν ότι ανάλογη κλινική έχει μεγάλη ανάγκη η περιφέρεια- όσο και από υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη, που γνωρίζουν την ιστορία με το «παραμάγαζο» που είχε στηθεί το 2009, όταν η διοίκηση είχε ανοίξει παρόμοια κλινική.

Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι η δημιουργία δύο ακόμα Μικροχειρουργικών Κλινικών Ανω Ακρων στην Κρήτη και την Πελοπόννησο είναι αναγκαία για την υγειονομική κάλυψη εκατοντάδων ασθενών που διακομίζονται κάθε χρόνο στο ΚΑΤ, όπως είχε γράψει η «δημοκρατία». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο από την Κρήτη καταγράφονται πάνω από 100 αερομεταφορές τον χρόνο, που μεταφράζονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Το γεγονός μάλιστα ότι υπάρχουν περισσότεροι από 750 χειρουργοί που έχουν εκπαιδευτεί στη Μικροχειρουργική Κλινική Ανω Ακρων του ΚΑΤ, που αποτελεί το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, κάνει εφικτή τη λειτουργία παρόμοιων κλινικών στην περιφέρεια.

«Η περιφέρεια έχει μεγάλη ανάγκη από ανάλογες κλινικές και όχι η Αθήνα» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο διευθυντής της Μικροχειρουργικής Κλινικής Ανω Ακρων Νικόλαος Γεροσταθόπουλος και συνεχίζει: «Υπάρχουν εξαίρετοι χειρουργοί για να στελεχώσουν τουλάχιστον δύο τέτοιες κλινικές σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Ετσι, και δεν θα χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους ασθενείς και το κράτος θα εξοικονομήσει χρήματα από τη μείωση του αριθμού των αεροδιακομιδών» εξηγεί ο διευθυντής.

Η Μικροχειρουργική Κλινική Ανω Ακρων λειτουργεί από το 1986 με διευθυντή τον Νικόλαο Γεροσταθόπουλο και έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 260.000 ασθενείς. Μόνο το 2012 εξετάστηκαν παραπάνω από 19.000 ασθενείς, ενώ το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες σε βαριά περιστατικά, όπως αποκόλληση άκρων ύστερα από τροχαία, εργατικά και άλλα ατυχήματα. Οι επιτυχημένες συγκολλήσεις άκρων και δακτύλων που γίνονται στην εν λόγω κλινική την έχουν κάνει διάσημη σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολιτικά πρόσωπα επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το γόητρο και το κύρος της συγκεκριμένης κλινικής, ευελπιστώντας να δημιουργήσουν και δεύτερη, για να εξυπηρετούν μεταξύ άλλων ασθενών και τους κομματικούς φίλους.

Ανάλογη προσπάθεια είχε επιχειρηθεί και το 2009 και με κοινή υπουργική απόφαση διχοτομήθηκε η κλινική σε Α’ και Β’, χωρίς όμως να υπήρχε ποτέ παρόμοιο αίτημα από το νοσοκομείο ή η νόμιμη διαδικασία από τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου για τη δημιουργία μιας επιπλέον κλινικής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ