Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

«Κατά πάσα πιθανότητα έχω θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική μου προοπτική».

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τον ρόλο του συμπαθή ηθοποιού Αλέκου Τζαννετάκου, που έμεινε στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου ως… καρπαζοεισπράκτορας, επιχειρεί το σύστημα Μαξίμου να δώσει στον φιλόδοξο κληρονόμο του Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο, στραπατσάροντάς τον καθημερινά. Τα «χαστούκια» πέφτουν σαν το χαλάζι στον «Ιζνογκούντ» του ΠΑΣΟΚ, σε μια επιχείρηση που έχει στηθεί έξυπνα από την «αυλή» του Γιώργου, που αποδεικνύει ότι δεν συγχωρεί την υπονόμευση του «πρίγκιπα». Βέβαια, άμοιρος της κατρακύλας του δεν είναι και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, που οι γκάφες του διαδέχονται η μία την άλλη, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο όσα τού χρέωναν κατά καιρούς οι άσπονδοι φίλοι του εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ.

Με το… καλημέρα, έκανε το πρώτο του λάθος με το θέμα της επιστροφής των φόρων σε συνδυασμό με τις αποδείξεις. Τότε, βγήκε να μαζέψει την γκάφα στο δελτίο ειδήσεων του Alter και στο Νίκο Χατζηνικολάου. Αλλά οι λακκούβες ήταν πολλές και σε όλες κατάφερνε να πέφτει μέσα κάνοντας εχθρούς και «φίλους» να τρίβουν τα χέρια τους, ενώ το σύστημα του κ. Παπανδρέου «δικαιωνόταν» για την παγίδα που του έστησε με το να τον αναβαθμίσει καθίζοντας τον στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών με «αντίδωρο» την αντιπροεδρία.

Η προσγείωσή του ήταν ακόμη πιο ανώμαλη στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όταν διαπίστωσε ότι οι υποσχέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου για ελαφρύνσεις ήταν ψεύτικες και οι ξένοι ηγέτες τον έκαναν να βάλει όπισθεν στη φούρια του να κυβερνήσει. Ως τώρα, κορυφαία γκάφα του, που ήδη οδηγεί σε περιπέτειες το θέμα της βοήθειας, αφορά τις «εγγυήσεις» που έδωσε στη Φινλανδία για να υπάρξει καταιγισμός απαιτήσεων από χώρες δορυφόρους της Γερμανίας. Αποτέλεσμα, να βρεθεί για τα καλά στο στόχαστρο της Ν.Δ. που σε δήλωση του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη επισημαίνει ότι «οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του κ. Βενιζέλου κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τα θετικά σημεία της απόφασης της 21ης Ιουλίου. Ερχεται εκ των υστέρων και ζητά από τους Ευρωπαίους να παρέμβουν για να ακυρώσουν αυτό που ο ίδιος υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες. Δηλαδή, τους εκλιπαρεί να ακυρώσουν την γκάφα του. Ο κ. Βενιζέλος έχει αυτοπαγιδευτεί. Δυστυχώς, η δική του ανεπάρκεια κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Χθες, δυο ξένοι οίκοι, οι Standard & Poor’s και Moody’s, επισήμαναν ότι η Ελλάδα είναι πιο κοντά στη χρεοκοπία με τις συμφωνίες εγγυήσεων, δείχνοντας ότι η κίνηση του υπουργού Οικονομικών άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, την ώρα που τα άκουγε από τις παραγωγικές τάξεις για τις αποφάσεις του, αποφάσισε να τιμωρήσει τους Ελληνες καταναλωτές βγάζοντάς τους από την Ευρώπη, μια και άλλος ΦΠΑ θα ισχύει γι’ αυτούς και άλλος για τους αλλοδαπούς.

Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται παράλληλα σε κλοιό βολών από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους που, βλέποντάς τον στριμωγμένο, επιχειρούν να τον κοντύνουν κι άλλο με δηλώσεις περί «δαχτυλιδιών» και επισημαίνοντάς του ότι είναι και αυτοί εδώ για την επόμενη ημέρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βλέπει ότι όλα αυτά ακυρώνουν τη δυναμική που είχε καλλιεργήσει μετά τον ανασχηματισμό και «καίνε» τις φιλοδοξίες του, και ψάχνει τρόπους, ώστε να πείσει ότι οι εκλογές αποτελούν μονόδρομο, επιχειρώντας να πείσει κι άλλους μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και μόνο, δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του στη χθεσινή συνέντευξη ότι «κατά πάσα πιθανότητα έχω θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική μου προοπτική». Παίζοντας μελό, αυτοαναγορεύτηκε για μια ακόμη φορά αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας διάγγελμα υπευθυνότητας (αυτός που υπέγραψε τη συμφωνία με τους Φινλανδούς), επιτιθέμενος με προσωπικούς τόνους στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.

Νίκος Ελευθερόγλου


Αναγκάστηκε να παραδεχτεί τις μυστικές συμφωνίες με τους Φιλανδούς και το αδιέξοδο

Αντιμέτωπος με πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται πλέον ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Η μονομερής συμφωνία για εγγυήσεις προκειμένου η Φινλανδία να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα απειλεί να τινάξει στον αέρα όσα συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουλίου. Χθες ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι από τις διακοπές του είχε διαπραγματευτεί μια μυστική συμφωνία με τους Φινλανδούς, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τους τελευταίους για λόγους εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών. Παραδέχτηκε επίσης ότι η ανακοίνωση των Φινλανδών δημιουργεί νέα δεδομένα για τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας. Εξάλλου, λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ολλανδός ομόλογός του είχε δηλώσει πως δεν θεωρεί νόμιμη τη συμφωνία με τη Φινλανδία και προειδοποίησε πως «όλες οι χώρες της Ε.Ε. δικαιούνται ίση μεταχείριση». Ταυτόχρονα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s συνέδεε την υπόθεση των εγγυήσεων με τη χρεοκοπία της Ελλάδας (με βάση τη συμφωνία για συμμετοχή των ιδιωτών).

Αρκετά κράτη-μέλη έχουν πλέον ζητήσει αντίστοιχες εξασφαλίσεις, όπως παραδέχτηκε χθες ο Ευ. Βενιζέλος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιδρούν και στη δήθεν συμβιβαστική πρόταση της Αυστρίας, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να δοθούν εγγυήσεις μόνο σε όσα κράτη-μέλη δεν έχουν μεγάλη έκθεση (μέσω των τραπεζών) σε ελληνικά ομόλογα. Η συγκεκριμένη πρόταση βόλευε κυρίως την Αυστρία…

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε χθες πως η Φινλανδία μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά η συμμετοχή της στη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ουσιαστικής σημασίας, κυρίως επειδή αξιολογείται με ΑΑΑ από τους διεθνείς οίκους. Οσο πιο πολλές χώρες με την ανώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση συμμετέχουν στον Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) τόσο υψηλότερη θα είναι και η αξιολόγηση των ομολόγων που εκδίδει ο τελευταίος.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η διμερής συμφωνία (που δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος…) πρέπει ούτως ή άλλως να εγκριθεί από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ενώ ούτως ή άλλως πρέπει να λυθούν διάφορα νομικά ζητήματα προτού υπογραφεί. Γι’ αυτό, είπε ο υπουργός Οικονομικών, έστειλε επιστολές στον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον αρμόδιο επίτροπο Ολι Ρεν, με τις οποίες ζητεί πολιτική διευθέτηση του ζητήματος των εγγυήσεων. Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί δεν το ζήτησε νωρίτερα και γιατί προχώρησε μονομερώς σε συμφωνία με τους Φινλανδούς.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΠΑΠ Game Time: Ένα «αταίριαστο» επεισόδιο ενόψει Clasico

Μιλώντας στην εβδομαδιαία εκπομπή ΟΠΑΠ Game Time, το δημοσιογραφικό δίδυμο της πρωινής τηλεοπτικής ζώνης, Γιάννης Ντσούνος και Χρήστος Κούτρας, απέδειξαν ότι και στα ποδοσφαιρικά παραμένουν «αταίριαστοι». Οι δυο δημοφιλείς δημοσιογράφοι ανέλυσαν...

Ήρθε η ώρα της πληρωμής για τα αναδρομικά – Τι θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ

Αρχίζει, μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, η πίστωση των αναδρομικών. Συνολικά θα καταβληθεί 1,341 δισ., αν και το ΣτΕ επιδίκασε 3,9...

865 νέα κρούσματα! Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

331 θετικοί στην Αττική, ενώ πιο δύσκολη θεωρείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 181 νέα περιστατικά Εκτός ελέγχου είναι η έξαρση της πανδημίας στη χώρα,...

Αυτοκτόνησε ιδιοκτήτης γηροκομείου μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων

Η αφόρητη πίεση που ένιωθε με την έξαρση του κορονοϊού και το ψυχολογικό βάρος που ένιωσε πριν από λίγες ημέρες, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα στη...

Η «Πρωτοβουλία Νέων» μάχεται για τον κόσμο που ονειρεύεται να ζει

Τον αγώνα της για να δημιουργήσει τον κόσμο του μέλλοντος, μια κοινωνία στην οποία ονειρεύεται να ζει δίνει η οργάνωση «Πρωτοβουλία Νέων». Από την Γιώτα...