Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Καταδίκες για το «συνδικάτο» του Βλαστού

Ενοχος για την απαγωγή Παναγόπουλου και τη δολοφονία Γούσιου – Αθώοι οι 4 από τους 18 κατηγορουμένους – Τη Δευτέρα οι ποινέςΕνόχους τους 14 από τους συνολικά 18 κατηγορουμένους, που κάθισαν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου, έκρινε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος». Η εκφώνηση των ποινών θα γίνει πιθανότατα στις 2 Οκτωβρίου για τις κύριες υποθέσεις, που αφορούν την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τον Ιανουάριο του 2009, και τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, το 2008.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους 14 από τους 18 κατηγορουμένους, αθωώνοντας τους υπόλοιπους τέσσερις από όλες τις κατηγορίες. Αθώοι κηρύχτηκαν η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, και οι Γιάννης Θεοδωράκης, Χριστόφορος Λασηθιωτάκης και Γιάννης Καλογερίδης.

Ως ηθικός αυτουργός της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου καταδικάστηκε ο Παναγιώτης Βλαστός, με φυσικούς αυτουργούς τους Απόστολο Πετράκη και Χαράλαμπο Μουστάκα. Το δικαστήριο απήλλαξε πάντως από την υπόθεση της απαγωγής τρεις από τους πρωτόδικα καταδικασθέντες, τον Γιάννη Σκαφτούρο, που είχε κριθεί ένοχος πρωτοδίκως για ηθική αυτουργία, και τους Αριστομένη Κλεφτόγιαννη και Γιώργο Κατσαγάννη.

Για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008, κρίθηκαν ένοχοι ως ηθικός αυτουργός ο Παναγιώτης Βλαστός, ως φυσικός αυτουργός ο Αριστομένης Κλεφτόγιαννης και για άμεση συνέργεια ο Γιώργος Κατσαγάννης.

Ο Παναγιώτης Βλαστός καταδικάστηκε όπως και πρωτόδικα για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας -όπως του αποδίδεται- τα νήματα κινούσε μέσα από τη φυλακή, ενώ απηλλάγη για την ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη λόγω παραγραφής.
Ο Γιάννης Σκαφτούρος καταδικάστηκε μόνο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα αθωώθηκε ή έπαυσε η ποινική δίωξή του λόγω παραγραφής.

Μόνο για συμμετοχή ο Στεφανάκος

Ο Βασίλης Στεφανάκος, που έχει αφεθεί ελεύθερος από πέρυσι, καταδικάστηκε μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ οι κατηγορίες εις βάρος του για παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών μετατράπηκαν από το δικαστήριο σε πλημμελήματα και παραγράφηκαν. Ολοι οι καταδικασθέντες ζήτησαν να τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά, πλην του Βασίλη Στεφανάκου, που ανακάλεσε το αίτημα μέσω του συνηγόρου του Βασίλη Καπερνάρου. Ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο στον Χαράλαμπο Μουστάκα και συγκεκριμένα αυτό της μετεφηβικής ηλικίας. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ