Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις έρευνες των Τούρκων!

Επιστολή για τις παράνομες ενέργειες του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός της υφαλοκρηπίδας αλλά και της ΑΟΖΣε επίσημη καταγγελία στον ΟΗΕ των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, η οποία έστειλε το σκάφος «Μπαρμπαρός» να διεξάγει έρευνες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, προχώρησε η Λευκωσία διά του μόνιμου αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Εθνη.

Η καταγγελία αυτή έρχεται σε συνέχεια των απειλών και των εκβιασμών της Αγκυρας σε βάρος της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας προκειμένου να έχει μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες, που σε καμία περίπτωση δεν της αναλογεί. Αποδεικνύει, επίσης, ότι επικρατεί στην περιοχή περίεργο κλίμα λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας. 

Συγκεκριμένα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Κορνήλιος Κορνηλίου με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ καταγγέλλει ότι στις 26 Ιανουαρίου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και τα υποστηρικτικά σκάφη του, συνοδευόμενα από τουρκικά πολεμικά πλοία, άρχισαν σεισμικές έρευνες στη νότια περιοχή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι έρευνες, επισημαίνει ο κ. Κορνηλίου, διεξάγονται στα Tεμάχια 1, 8, 9 και 12, υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη αναθέσει στις εταιρίες ΕΝΙ και Total τα Tεμάχια 8 και 9 για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, υποδεικνύει ότι η παράνομη σεισμική έρευνα της Τουρκίας διεξάγεται εντός του χώρου της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, που έχουν οριοθετηθεί μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, και του Λιβάνου και του Ισραήλ, αντιστοίχως, σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες οριοθέτησης. O κ. Κορνηλίου καταγγέλλει ότι οι τουρκικές έρευνες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σημειώνεται ότι η επιστολή κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συνοδεύεται με χάρτη, στον οποίο καταγράφονται τα τεμάχια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτιμάται δε πως μετά το μεγάλο κοίτασμα που εντοπίστηκε στο σημείο «Γλαύκος» του Οικοπέδου 10 η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ