Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Καταιγίδα μέτρων στη Βουλή έως το τέλος του μήνα

Εφαρμοστικοί νόμοι, πολυνομοσχέδια, νομοθετικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι με ρυθμό «πολυβόλου» πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή έως το τέλος του μήνα, ως αποτέλεσμα του νέου Μνημονίου. Προκειμένου να προχωρήσουν η περικοπή μισθών και συντάξεων, η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο και της μετενέργειας στον ιδιωτικό τομέα και η ουσιαστική διάλυση του κοινωνικού κράτους, η κυβέρνηση ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς τα απαραίτητα νομοθετήματα και η Βουλή θα κληθεί να τα ψηφίσει με διαδικασία-εξπρές.

Πιο συγκεκριμένα, οι προαπαιτούμενες δράσεις για να ενεργοποιηθεί το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI) και να εγκριθεί το νέο δάνειο για τη χώρα είναι οι εξής:

1) Κατάθεση πολυνομοσχεδίου – συμπληρωματικού Κρατικού Προϋπολογισμού. Θα εμπεριέχει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 3,2 δισ. ευρώ για μείωση πρωτογενούς ελλείμματος από 5 δισ. ευρώ (2,5% ΑΕΠ) στα 2 δισ. ευρώ (1% ΑΕΠ). Επίσης, θα περιλαμβάνει αναθεώρηση προβλέψεων για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο 6,5% το 2011, από 5,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση, και στο 4% για το 2012 από 2,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

2) Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια κατά 10% από 1ης Μαρτίου αντί από 1ης Ιουνίου. Το μέτρο αφορά δικαστικούς, νομικούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, γιατρούς, κληρικούς, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου (Πολυνομοσχέδιο).

3) Μείωση όλων των κύριων συντάξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα άνω των 1.300 ευρώ κατά 12% (Πολυνομοσχέδιο).

4) Περικοπή επικουρικών συντάξεων με πλαφόν τα 200 ευρώ, κατά 10% για το υπερβαίνον ποσό από 200 έως 250 ευρώ, 15% για το σύνολο του ποσού από 250 ευρώ έως 300 ευρώ και 20% για το σύνολο του ποσού από 300 ευρώ και πάνω (Πολυνομοσχέδιο).

5) Αναδρομική εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου από 1ης Νοεμβρίου 2011 σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση. Δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είχαν υποστεί μείωση αποδοχών θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις πρόσθετες αμοιβές που έλαβαν (Πολυνομοσχέδιο).

6) Περικοπές σε δαπάνες στη φαρμακευτική περίθαλψη (Πολυνομοσχέδιο).

7) Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, όπως ορίζεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Για νέους έως 25 ετών η μείωση φτάνει το 32% (Νομοθετική ρύθμιση).

8) Τίθενται σε καθεστώς εκκαθάρισης ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) (Νομοθετική ρύθμιση και υπουργικές αποφάσεις).

9) Πλήρης απελευθέρωση 20 κλειστών επαγγελμάτων. Μεταξύ αυτών είναι γιατροί, λογιστές, οδοντίατροι, κέντρα αδυνατίσματος, φορτοεκφορτωτές, κέντρα αισθητικής, οπτικά και κεντρικές αγορές τροφίμων (Εγκύκλιος).

10) Υποχρεώνεται η ΔΕΗ εντός δύο ημερών να μεταφέρει σε λογαριασμό του Δημοσίου τις εισπράξεις από το χαράτσι στα ακίνητα (Νομοθετική ρύθμιση).

11) Κατάργηση μετενέργειας στις συλλογικές συμβάσεις που έχουν λήξει ή λήγουν στον ιδιωτικό τομέα (Υπουργική απόφαση και εγκύκλιος).

12) Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, πάγωμα ωριμάνσεων (τριετίες) σε όλες τις ιδιωτικές συμβάσεις και προσφυγή στη διαιτησία με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη (Υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι).

13) Καθορισμός ύψους τέλους για έκδοση νέων αδειών σε φορτηγά αυτοκίνητα (Υπουργική απόφαση).

14) Αύξηση τέλους επιτηδεύματος σε αυτοαπασχολουμένους και νομικά πρόσωπα στα 500 ευρώ για κάθε επαγγελματική εγκατάσταση σε πόλη με πληθυσμό άνω των 200.000 ατόμων και 400 ευρώ για μικρότερες πόλεις (Υπουργική απόφαση).

Βασίλης Αγγελόπουλος


Με διαδικασίες κατεπείγοντος οι εφαρμοστικοί νόμοι!

Σε πλήρη απαξίωση οδηγείται η Βουλή στη μετά Μνημόνιο εποχή, καθώς ένας ακόμα εφαρμοστικός νόμος θα περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και υπό καθεστώς εκβιασμού ότι, αν δεν ψηφιστεί, η χώρα χρεοκοπεί. Αυτό, πάντως, φαίνεται να βολεύει την κυβέρνηση, η οποία άλλο που δεν θέλει να αποφεύγει «ενοχλητικές» διαδικασίες και… συνέπειες, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί πλέον το Κοινοβούλιο μόνο για την τυπική έγκριση των νομοσχεδίων.

Ολα δείχνουν ότι ο εφαρμοστικός νόμος με τις περικοπές στις συντάξεις θα κατατεθεί σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ηδη χθες κατατέθηκε με τη διαδικασία του «επείγοντος» (σ.σ.: θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα) ο -148 άρθρων!- εφαρμοστικός της υγείας, ο οποίος περιλαμβάνει περιστολές στις δαπάνες υγείας και ενοποίηση επικουρικών ταμείων.

Αν οι πληροφορίες επαληθευτούν και το κατεπείγον κατατεθεί σήμερα, το σχέδιο νόμου θα μπει αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών και θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης. Μολονότι όμως τα νομοσχέδιο θα είναι «μαμούθ» και θα περιλαμβάνει εργασιακά, περικοπές στις συντάξεις, δημοσιονομικά μέτρα, αλλά και διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυβέρνηση δεν νοιάζεται και επιλέγει και πάλι το κατεπείγον.

Αυτό σημαίνει ότι ο «άτυχος» εισηγητής αλλά και όσοι βουλευτές θέλουν να το διαβάσουν, προτού τοποθετηθούν, θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο λίγες ώρες, αφού το νομοσχέδιο μπαίνει στην Επιτροπή την επόμενη κιόλας μέρα της κατάθεσής του. Με το κατεπείγον μάλιστα αποκλείεται σχεδόν και η δυνατότητα στους βουλευτές να μιλήσουν στην Ολομέλεια, καθώς η συνεδρίαση είναι μόνο μία και όλα αυτά με την ανοχή του Προεδρείου και του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Και μέσα σε όλα η Βουλή θα αποφασίσει αύριο για το αν θα συσταθεί τελικά εξεταστική για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τις πιθανές ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η συζήτηση στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για αύριο το βράδυ και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική, φανερή ψηφοφορία.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ