Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Καταιγίδα νέων μέτρων (πέραν των 16 δισ. ευρώ)

Τα νέα μέτρα είναι επί θύραις και δεν θα αφήσουν αλώβητους μισθούς και συντάξεις. Τα προανήγγειλε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στους δημοσιογράφους. Τα μέτρα, άγνωστου προσώρας ποσού, θα είναι πρόσθετα στο ποσό των 16 δισ. που πρέπει να ληφθούν έως τον Ιούνιο και να επιμεριστούν ως γνωστόν στα έτη έως το 2015.

Επίσης, συνέδεσε τα μέτρα με την κάμψη των εσόδων του Προϋπολογισμού του 2012, που ήδη καταγράφεται. Το 2012 πρέπει να εισπραχθούν, εκτός των τακτικών εσόδων, και 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα, καθώς και 1 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή. Η ρύθμιση που «τρέχει» ήδη στα ληξιπρόθεσμα έχει χαρακτηριστεί βατερλό του αρμόδιου υπουργού Π. Οικονόμου, καθώς έχει αποδώσει ελάχιστα.

Στην αντίπερα όχθη, στο σκέλος της φοροδιαφυγής τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Οι αρμόδιοι αποφεύγουν ανεξήγητα να θίξουν τα κάστρα των φοροφυγάδων, επιλέγοντας τις διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Νέες περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, αμυντικές δαπάνες, μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο και στους δήμους αλλά και παρεμβάσεις σε νοσοκομεία και στη φαρμακευτική δαπάνη προανήγγειλε και πρόσφατα με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς. Ο κοινοτικός αξιωματούχος, απόλυτα ευθυγραμμισμένος και με το στέλεχος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, επιμένει ότι η μείωση των μισθών είναι μονόδρομος για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Αν τα έσοδα δεν εισπράττονται με τους ρυθμούς που έχουμε προγραμματίσει, τότε θα μειώνουμε τις διαθέσιμες πιστώσεις, εξήγησε χθες το υψηλόβαθμο στέλεχος. Συγκεκριμένα είπε ότι η αποδέσμευση, σε μηνιαία βάση, του 8% του συνόλου των δαπανών μπορεί να γίνει 7%, ούτως ώστε να ισοσκελιστούν οι αποκλίσεις από τα έσοδα.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών το πρώτο σκέλος της μελέτης του ΚΕΠΕ, που αφορά τα πεδία των δαπανών, τα οποία είναι υποψήφια προς περικοπή στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με το δεύτερο Μνημόνιο. Ως γνωστόν η Ελλάδα δεσμεύτηκε στο διάστημα 2013-2014 να μειώσει τις δαπάνες κατά 5,5% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα να αυξήσει τα έσοδα κατά 1,5% από την πλευρά των εσόδων.

Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών ο υψηλά ιστάμενος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επανέλαβε ότι οι επιμέρους όροι θα διευκρινιστούν με απόφαση η οποία θα πάρει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου τη Μ. Τρίτη ή τη Μ. Τετάρτη.

Διευκρίνισε επίσης ότι το ποσό που θα διαθέσει το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πολύ πιθανό να μη δοθεί σε μετρητά, αλλά σε ομόλογα, οι τιμές και η διάρκεια των οποίων μένει να διευκρινιστούν.

Εμπλοκή με τα ομόλογα ξένου δικαιού 6,4 δισ που δεν δέχονται το «κούρεμα»

Ομόλογα ύψους 6,4 δισ. που υπάγονται σε ξένο δίκαιο δεν μπαίνουν στο PSI και προκαλούν πονοκέφαλο στην Ελλάδα. Η προθεσμία η οποία έληξε χθες για την εθελοντική συμμετοχή στο PSI για κατηγορίες ομολόγων που υπάγονται σε ξένο δίκαιο παρατάθηκε ως τις 18 Απριλίου, με την ελπίδα ότι οι αγοραστές των ομολόγων θα ενταχθούν οικειοθελώς.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ενταχθούν στο PSI, καθώς οι συγκεκριμένες κατηγορίες ομολόγων δεν επηρεάζονται από τα γνωστά CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) που κάνουν τη συμμετοχή από εθελοντική υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους θα πάρουν στο ακέραιο τα χρήματά τους, ενεργοποιώντας και νομικά την έννοια της χρεοκοπίας για την περίπτωση της Ελλάδας.

Λεπτομέρειες για το συμβάν έδωσε χθες με ανακοίνωση ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που εξήγησε ότι υπάρχουν 18 σειρές ελληνικών ομολόγων, που διέπονται από διεθνές δίκαιο και για τις οποίες έγιναν τις προηγούμενες ημέρες συνελεύσεις των ομολογιούχων, και απορρίφθηκε η συμμετοχή στο PSI ή δόθηκε αναβολή για την απόφαση.

Συγκεκριμένα για 11 σειρές ομολόγων το αίτημα απορρίφθηκε (αντιπροσωπεύουν ποσό 3,8 δισ. ευρώ) και για επτά σειρές, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, υπήρξε αναβολή. Σε δύο περιπτώσεις -μία έκδοση σε ευρώ και μία σε ελβετικό φράγκο, αθροιστικού ύψους 2,31 δισ. ευρώ- το θέμα παραμένει υπό διερεύνηση, καθώς δεν υπήρξε απαρτία. Πάντως σε 16 σειρές ελληνικών ομολόγων δόθηκε η έγκριση από τη συνέλευση (αντιπροσωπεύουν ποσά 11,5 δισ. ευρώ). Σε όσες περιπτώσεις υπήρξε αναβολή της συνέλευσης δόθηκε παράταση έως τις 18 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο και νέας παράτασης (μετά τη 18η Απριλίου) για τους ομολογιούχους που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Το διεθνές πρακτορείο εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο ως τις 15 Μαΐου, οπότε και λήγει ομόλογο 450.000.000 ευρώ που διέπεται από το διεθνές δίκαιο.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ