Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

«Καταιγίδα» σκληρών απαιτήσεων!

Τι ζητεί το κουαρτέτο με «πρώτο βιολί» τη «Δρακουλέσκου». Ολο και πιο κοντά το σενάριο για δάνειο-γέφυρα

Καταιγίδα σκληρών μέτρων και ξήλωμα των παρεμβάσεων που είχαν υπερψηφιστεί μονομερώς από την ελληνική Βουλή απαιτούν από την κυβέρνηση οι δανειστές, προκειμένου να συμβάλουν στην κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών υποχρεώσεών της και γνωρίζοντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το διάστημα 20 Αυγούστου-21 Σεπτεμβρίου και άλλα 7,16 δισ. ευρώ έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε δόση ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ (10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, 5 δισ. ευρώ για άμεση εξόφληση ληξιπρόθεσμων, 7,16 δισ. ευρώ για την εξόφληση του δανείου-γέφυρα και 3,2 δισ. για ΕΚΤ), αλλά αυτό φαίνεται εξαιρετικά αισιόδοξο, με δεδομένη την έως τώρα στάση των δανειστών, η οποία καθιστά μάλλον αναπόφευκτη τη λύση ενός νέου δανείου-γέφυρα.

Οι πιστωτές -με «πρώτο βιολί» την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου- εμμένουν σε σειρά επώδυνων μέτρων, όπως είναι η άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία ή η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων, οι τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα διασφαλίσουν τον στόχο για έσοδα 2,65 δισ. ευρώ φέτος (εξετάζονται μειώσεις έως 40% στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και στις μικρές περιουσίες, ενώ σε αντιστάθμισμα αναμένεται να αυξηθούν τα βάρη για ιδιοκτησίες με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ), το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με σημαντικές απώλειες ιδίως για τα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ κ.λπ.), η αλλαγή των νόμων που πέρασε μονομερώς η κυβέρνηση για επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο, οι 100 δόσεις και οι επιδοτήσεις προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Οι αγρότες

Επίσης η λίστα περιλαμβάνει τα ισοδύναμα μέτρα για τις δικαστικές αποφάσεις που ξηλώνουν τις μειώσεις συντάξεων του 2012, η απελευθέρωση των αγορών και της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, η κατάργηση του συντελεστή 8% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, η μείωση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο κατά 50% και η κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.
Τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών και οι Ελληνες διαπραγματευτές θα συζητήσουν σήμερα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη Δικαιοσύνη και τη φορολογική πολιτική, ενώ αύριο έπονται αποκρατικοποιήσεις και «κόκκινα» δάνεια.

Μάριος Ροζάκος

Το στοίχημα Τσίπρα για την πρώτη δόση των 25 δισ.ευρώ

Δύο αριθμοί αποτελούν το μεγάλο (και τελευταίο;) στοίχημα του Μαξίμου: 18 Αυγούστου και 24,3 δισ. ευρώ. Η ημερομηνία αφορά το «deadline» για την ψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η τελευταία, δραματική Σύνοδος Κορυφής.

Το ποσόν θα είναι η πρώτη δόση από τα 86 δισ. ευρώ του νέου δανειακού πακέτου, που θα διεκδικήσει η κυβέρνηση να δοθεί στη χώρα, προκειμένου να αποπληρωθούν οι προηγούμενες δανειακές υποχρεώσεις (3,2 δισ. το ευρωομόλογο που λήγει στις 20 Αυγούστου και 7,1 δισ. ευρώ τα δάνεια-γέφυρα για τις δόσεις του Ιουλίου σε ΔΝΤ – ΕΚΤ), ενώ τα 10 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το υπόλοιπο να διατίθεται σε εγχώριες ανάγκες.

Είναι προφανές ότι, όπως αναφέρει ενδεικτικά και η «Αυγή», η εκταμίευση της εν λόγω δόσης-μαμούθ προϋποθέτει την υπογραφή της συμφωνίας και την ψήφισή της από τη Βουλή «το πολύ στις 19 Αυγούστου», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Στην αντίθετη περίπτωση, η Αθήνα θα είναι υποχρεωμένη να προστρέξει και σε τρίτο δάνειο-γέφυρα για την αποπληρωμή, τουλάχιστον, της ΕΚΤ. Μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει «εφιαλτική» για το Μαξίμου, καθώς, πέραν των νέων προαπαιτούμενων μέτρων που θα ζητήσουν οι δανειστές, θα επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση περί χρεοκοπίας και Grexit, την οποία «ουδέποτε εγκατέλειψε το “κέντρο Σόιμπλε”».

Τόσο η δόση όσο και το δίλημμα αναμένεται να αποτελέσουν όπλα της κυβέρνησης στη νέα μάχη που θα δώσει με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την υπερψήφιση της συμφωνίας.
Αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο σκληρός πυρήνας της Αριστερής Πλατφόρμας θα προτιμήσει και πάλι το «όχι» («Η κυβέρνηση χορεύει στους ρυθμούς της τερατόικα» έγραφε χθες η ιστοσελίδα Iskra), δεν αποκλείεται να υπάρξουν «ρωγμές», όπως υπήρξαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν με νόημα την εμφατική προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα ότι «μια αριστερή κυβέρνηση στηρίζεται από τους αριστερούς βουλευτές της ή πέφτει από τους αριστερούς βουλευτές της». Φράση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει ο πρωθυπουργός χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης σ’ αυτήν την ψηφοφορία.

Μαρίνα Μάνη

Aνοίγουν λογαριασμοί φοροφυγάδων

Με άμεσους ελέγχους ακόμα και σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπόπτων σε βάθος δεκαετίας ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών να καταπολεμήσει τη μάστιγα της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που προωθείται, θα υπάρχουν ξεχωριστά στάδια ελέγχου, αφετηρία των οποίων θα είναι η εισαγγελική παραγγελία. Με τον τρόπο αυτό θα παρακάμπτεται το τραπεζικό απόρρητο και θα επιταχύνεται η διαδικασία. Στη συνέχεια, μέσα από 100 πιστοποιημένους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ελεγχομένου, αλλά και στα ακριβή φορολογικά του στοιχεία. Ετσι, θα γίνονται διασταυρώσεις ανάμεσα στα ποσά που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις και στα ποσά που φαίνονται στις διάφορες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Ακολούθως, θα συντάσσεται ξεχωριστό σημείωμα προς τον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίζει για τυχόν επιτόπου δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας, εάν διαπιστώνονται υπόνοιες παραβατικότητας. Οι ελεγκτικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους 68 CD με 1.364.069 ΑΦΜ, από φορολογουμένους που πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ ή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ