Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Καταιγισμός από μέτρα (αυτή τη φορά) μέσω των δήμων!

Η τελευταία πράξη της ελληνικής τραγωδίας δεν φαίνεται να έχει γραφτεί ακόμα. Αντίθετα, στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που αναμένει να καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση ώστε να τις παρουσιάσει αύριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup, περιέχονται νέα δραματικά «επεισόδια».

Νέοι φόροι, αυξήσεις τελών (δημοτικά και ακίνητης περιουσίας), αυτή τη φορά από τους ΟΤΑ, απολύσεις, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση «μπαστάκων» παντού, αλλά και το ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα πηγαίνουν στο Ειδικό Ταμείο για τους δανειστές προκαλούν σοκ. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις μαραθώνιες συσκέψεις που έγιναν χθες στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών και άλλους υπουργούς και τεχνοκράτες. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε τόσο με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη και συζήτησε μαζί τους τα κείμενα που είχε στείλει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα. Οι τρεις τους συμφώνησαν να περάσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που εκδίδονται τις προσεχείς ώρες, και 14 κοινές υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση υλοποιεί τις τελευταίες προϋποθέσεις που έχει θέσει η τρόικα ώστε να μην υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο από την πλευρά της Ελλάδας και να αποφασιστεί στο Eurogroup της Τρίτης χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης του δανείου.

Με τις ρυθμίσεις αυτές της τελευταίας στιγμής γίνονται τροποποιήσεις στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ καθορίζεται ο μηχανισμός επιβολής αυτόματων μέτρων, όπου ξεφεύγουν οι δαπάνες στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην ουσία, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποκτά τον απόλυτο έλεγχο, έπειτα από απαίτηση της τρόικας, έτσι ώστε να είναι άμεση η παρέμβαση στην περίπτωση αποκλίσεων.

Μεταξύ άλλων αποφασίζεται:

1. Σε υπουργεία, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ τίθενται τριμηνιαίοι στόχοι, αλλά η παρακολούθηση θα γίνεται σε μηνιαία βάση. Στην περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις άνω του 10%, τότε αυτομάτως θα περικόπτονται λειτουργικές δαπάνες και επιχορηγήσεις, ενώ, εάν διαπιστώνονται σοβαρές αποκλίσεις επί δύο συνεχή τρίμηνα, τότε θα τοποθετείται επόπτης.

2. Ειδικά για τους ΟΤΑ προβλέπεται μέσω του «Παρατηρητηρίου» ότι οι αποκλίσεις έναντι των στόχων θα καλύπτονται και με αύξηση φόρων και δεκαπλασιασμό των ήδη ακριβών δημοτικών τελών, υποχρεωτικές μετατάξεις (που κρύβουν απολύσεις) και κόψιμο επιχορηγήσεων, που είναι κυρίως για κοινωνική πολιτική (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι κ.ά.).

3. Δεν θα εγκρίνεται κανένα δάνειο προς ΟΤΑ πλην εκείνων που αφορούν επενδύσεις.

4. Αν επί δύο τρίμηνα δεν εκπληρωθούν οι στόχοι από κάποιο υπουργείο, αυτομάτως τοποθετείται επίτροπος -ο οποίος θα είναι Ελληνας- από το υπουργείο Οικονομικών στο συγκεκριμένο υπουργείο.

5. Αν επίσης επί δύο τρίμηνα δεν εκπληρώνονται οι στόχοι στους δήμους, αυτομάτως μπαίνουν νέοι φόροι στους πολίτες.

6. Για τις ΔΕΚΟ προβλέπεται ότι στην περίπτωση αποκλίσεων θα υπάρχει και προσωπική ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων, που θα υφίστανται αυτομάτως περικοπή των αποδοχών τους, ενώ αν ο ετήσιος στόχος δεν επιτευχθεί, αυτομάτως απολύονται.

7. Ολα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα πηγαίνουν απευθείας στον Ειδικό Λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, που χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

8. Ετοιμάζεται ακόμη μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στην οποία θα περιλαμβάνεται περικοπή στις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής, ενώ συζήτηση γίνεται και για τις συντάξεις βουλευτών.

H κυβέρνηση, μάλιστα, άνοιξε κατ’ εξαίρεση χθες το Εθνικό Τυπογραφείο για να έχουν τυπωθεί και δημοσιευτεί έως το βράδυ οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και οι 14 κοινές υπουργικές αποφάσεις που αποτελούν μέρος των προαπαιτουμένων.

Ν. Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ