Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Κατακλυσμός οι καταγγελίες στο ΕΚΠΟΙΖΩ

Τις 100.000 ξεπέρασαν οι καταγγελίες που κατατέθηκαν τον τελευταίο χρόνο στο γραφείο νομικής προστασίας της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ. Το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011 υποβλήθηκαν 104.292 καταγγελίες, εκ των οποίων το συντριπτικό ποσοστό (81,5%) αφορούσε τραπεζικά προϊόντα (υπερχρεώσεις, δάνεια, πιστωτικές, καταχρηστικούς όρους).

Σε τεράστια απόσταση ακολουθούν άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως προϊόντα ιδιωτικής ασφάλισης (3,4%), αυξήσεις τιμών και αγαθών (2,6%), ελαττωματικά προϊόντα (2,6%) και τηλεπικοινωνίες (2%). Παράπονα καταναλωτών υπάρχουν και για τα κέντρα αδυνατίσματος, τα διόδια, τις συγκοινωνίες και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις.

Το γεγονός ότι τα τραπεζικά προϊόντα «μονοπωλούν» τα γραπτά παράπονα απορρέει και από το ότι ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και ιδιώτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων και των πιστωτικών καρτών. Ωστόσο η κρίση «ανάγκασε» αρκετούς καταναλωτές να είναι πιο προσεκτικοί και πιο «διεκδικητικοί» απέναντι στις τράπεζες και τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης προϊόντων.

Οπως αναδείχτηκαν σε ρεπορτάζ της «δ», η ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλες καταναλωτικές οργανώσεις δέχονται παράπονα για τους «κρυφούς» όρους των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Οι δόσεις ξαφνικά «φουσκώνουν», χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής ενημέρωση των δανειοληπτών.

Ακόμη εντοπίζονται περιπτώσεις σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, όπου οι τράπεζες παρέχουν ως «δώρο» κάποια ασφαλιστικά συμβόλαια, όπως ασφάλειες ζωής. Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση οι δόσεις να κυμαίνονται μεταξύ 5 και 10 ευρώ τον μήνα, αλλά στο σύνολο του έτους το ποσόν είναι αξιοσέβαστο, επιβαρύνοντας και το επιτόκιο του δανείου.

Αρκετά παράπονα έχουν κατατεθεί από συνταξιούχους και μισθωτούς, οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν την πάγια εντολή αφαίρεσης της δόσης του δανείου από τη μισθοδοσία. Η εντολή αυτή μπορεί να ανακληθεί. Σε περίπτωση διακοπής της παρακράτησης, αν οι τράπεζες καταγγείλουν τη σύμβαση και αντικαταστήσουν τα δάνεια αυτά με άλλα ισόποσα ή με υψηλότερο επιτόκιο, αυτό είναι παράνομο.

Δεκάδες είναι και οι καταγγελίες για αύξηση των ασφαλίστρων. Οι εταιρίες προβάλλουν ως αιτία τον «ιατρικό πληθωρισμό», με αποτέλεσμα να «εκτοξεύονται» οι δόσεις των ασφαλίστρων. Παράπονα έχουν κατατεθεί για τις προσφορές των κέντρων αδυνατίσματος, αλλά και για την αθέτηση των όρων πώλησης προϊόντων μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (πωλήσεις μέσω Διαδικτύου).

Φώτης Φωτεινός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ