Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Καταπέλτης οι εισαγγελείς: Η ανοργανωσιά έκαψε το Μάτι

«Είναι τόση η έλλειψη συντονισμού του κράτους, που η ίδια τραγωδία θα εξελισσόταν σε πιο απλά συμβάντα»Τον βαθύτατο λήθαργο του κρατικού μηχανισμού, τις εγκληματικές παραλείψεις και τη σωρεία ολιγωριών που προκάλεσαν αιτιακά τον θάνατο 100 συνανθρώπων μας αποτυπώνουν στο πόρισμα «κόλαφο» για τη φονική πυρκαγιά που έπληξε το Μάτι Αττικής τον περασμένο Ιούλιο οι εισαγγελικές Αρχές. Στις 293 σελίδες της διάταξης που «σφραγίζει» την πολύμηνη έρευνά τους για την εθνική τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018, οι εισαγγελείς Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος περιγράφουν τη χαώδη κατάσταση που επικράτησε τη μοιραία ημέρα ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και «ξεδιπλώνουν» έναν μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που ήταν έτοιμος «επί χάρτου και μόνον»! 

Σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση, οι ευθύνες εντοπίζονται σε ολόκληρο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού, που όφειλε να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, και συγκεκριμένα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην ΕΛ.ΑΣ., στην Περιφέρεια και στους δήμους, ενώ «τα φαινόμενα δυσλειτουργίας εντοπίζονται κυρίως σε δράσεις συντονισμού, επικοινωνίας και συνεργασίας των εμπλεκόμενων δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας (…)».

Μάλιστα, κατά τους εισαγγελείς, «οι εμπλεκόμενοι φορείς φαίνεται ότι λειτουργούσαν εντελώς συμπτωματικά και χωρίς κάποιον έστω στοιχειώδη σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς», ενώ σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «είναι τέτοιας βαρύτητας και βαθμού η έλλειψη οργάνωσης, που ακόμη κι αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που την κατέστησαν στην εξέλιξή της καταστροφική, είναι βέβαιο ότι ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα…»!

Για τους ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, οι εισαγγελείς τονίζουν ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, αλλά «εάν είχε ενεργοποιηθεί κατ’ ελάχιστον ένας (σ.σ.: φορέας)… εκείνοι θα είχαν τον χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά ή ο καπνός και το θερμικό φορτίο ακόμη και με ίδια μέσα, και όχι απόλυτα οργανωμένα, ή να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας έγκαιρα, κι έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους».

Μάλιστα, μετά τις αγωνιώδεις κλήσεις των κατοίκων στο «199», στις περισσότερες περιπτώσεις αντί να προωθηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις στις συγκεκριμένες διευθύνσεις των ατόμων που κινδύνευαν για τη διάσωσή τους, αυτές διαβιβάστηκαν στις αναρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις, «οι οποίες αφενός δεν είχαν σχετική αρμοδιότητα, αφετέρου δεν διέθεταν γνώσεις και μέσα να προβούν σε διάσωση ατόμων από πυρκαγιά»!

Αποκαλύπτοντας την έκταση της κρατικής ανεπάρκειας, στην πορισματική διάταξη τονίζεται πως «είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν, όταν το βασικό κεντρικό συντονιστικό όργανο αγνοεί ποιος είναι επικεφαλής των επίγειων δυνάμεων, πού είναι η πυρκαγιά, πού έχει επεκταθεί, ποιος διαχειρίζεται τα εναέρια μέσα, ακόμα κι αν υπάρχει πυρκαγιά».

Διάλογος «φωτιά» πυροσβέστη με Κέντρο

Το χάος αποτυπώνεται στους διαλόγους μεταξύ των πυροσβεστών, που καταδεικνύουν αφενός την αγωνιώδη προσπάθεια των χαμηλόβαθμων ανδρών, αφετέρου την παντελή έλλειψη κεντρικού συντονισμού.

– Πυροσβέστης προς Κέντρο: «Ρε, καταλαβαίνεις τι σου λέμε τόση ώρα; Σας καλώ τόση ώρα να ρίξουν τα εναέρια. Βόρεια, βορειοδυτικά έχει. Θα πιάσει κορυφογραμμή και θα βγει πίσω. Δεν το καταλαβαίνετε αυτό το πράγμα;»
– Κέντρο: «Δεν έχετε ασύρματο να μιλήσετε με τα εναέρια;»
– Πυροσβέστης: «Οχι, όχι, και δεν τα διαχειρίζομαι εγώ».
– Κέντρο: «Ποιος τα διαχειρίζεται;»

Οι λανθασμένοι χειρισμοί αποκαλύπτονται επίσης από το γεγονός ότι «από τα πρώτα συνολικά επτά οχήματα, που κατέφθασαν στο σημείο, μόνο τα τρία είχαν κατασβεστική ικανότητα (!)», ενώ αναφερόμενοι στα εναέρια μέσα οι εισαγγελείς σημειώνουν πως δόθηκε εντολή να συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη, όμως αφενός δόθηκε αργά, αφετέρου δεν κατέστη δυνατόν να επιχειρήσουν λόγω δυνατών ανέμων αλλά και τεχνικών προβλημάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ