Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Καταργεί» την όρεξη αλυσίδα με μπαλονάκια

Μια νέα μέθοδο απώλειας βάρους, με μπαλονάκια που τοποθετούνται στο λεπτό έντερο και ξεγελούν τον εγκέφαλο, ώστε ο οργανισμός να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Γερμανία.

Οπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, η μέθοδος περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος που κατά μήκος του έχει μια σειρά από μπαλονάκια, τα οποία τοποθετούνται στο λεπτό έντερο, όπου γίνεται η διάσπαση των τροφών και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το SatiSphere, όπως είναι η ονομασία του, έχει το σχήμα λεπτού σύρματος και είναι αρκετά ευέλικτο, ώστε να εισέρχεται στον οργανισμό από το στόμα, με τη βοήθεια ειδικού ενδοσκοπίου ή σωλήνα. Με τον τρόπο αυτόν περνάει από το στομάχι και φτάνει στο λεπτό έντερο, όπου προσαρμόζεται στο σχήμα του και μειώνει αποτελεσματικά τη διάμετρό του.

Η τοποθέτηση του SatiSphere γίνεται χωρίς χειρουργική επέμβαση και η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από πέντε λεπτά.

Παρόλο που τα μπαλονάκια χρησιμοποιούνται ήδη σε χειρουργικές επεμβάσεις για την απώλεια βάρους για να αυξάνουν την αίσθηση πληρότητας, το νέο εμφύτευμα περιγράφεται από τους επιστήμονες που το ανέπτυξαν ως πιο αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά τη μείωση της όρεξης. Οπως εξηγούν, αυτό συμβαίνει επειδή το λεπτό έντερο είναι εκείνο που μετράει πόση τροφή έχει καταναλώσει ο οργανισμός και πόση ακόμα χρειάζεται. Ετσι, μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο, στέλνοντάς του το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται άλλη τροφή, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι θερμίδες που λαμβάνει ο οργανισμός, αλλά και η ινσουλίνη που ελευθερώνεται στο αίμα.

Η μέθοδος με τη χρήση του SatiSphere δοκιμάστηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Αμβούργου σε 60 ασθενείς, οι οποίοι έπειτα από τρεις μήνες είχαν χάσει ήδη το 12% του βάρους τους και επιπλέον είχαν παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα της ινσουλίνης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι με τη βοήθειά του όχι μόνο θα μειώνεται το σωματικό βάρος, αλλά επιπλέον ο οργανισμός θα προστατεύεται και από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ