Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Καταρρέει το θαλάσσιο οικοσύστημα!

WWF: Μισός, μέσα σε 45 χρόνια, έχει μείνει ο πληθυσμός στους ωκεανούς. Το 89% των αποθεμάτων της Μεσογείου έχει εξαντληθεί

Από την 
Ελενα Στάθου- Ελευθερόγλου

Ο πληθυσμός των θαλασσών έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το 1970 ως σήμερα! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η νέα μελέτη που εκπόνησαν από κοινού το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση -η γνωστή μας WWF- και η Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου. Σύμφωνα με την έρευνα, οι βασικές αιτίες της δραματικής μείωσης των θαλάσσιων ζώων -στα οποία περιλαμβάνονται θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και ψάρια- είναι η υπεραλίευση, η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή.

Οπως επισημαίνει η έκθεση, «όλα αυτά πηγάζουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα: από την υπεραλίευση και τις εξορυκτικές βιομηχανίες ως την ανάπτυξη των ακτών και τη ρύπανση, όπως και τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι οποίες ευθύνονται για την οξίνιση των ωκεανών και την υπερθέρμανση των θαλασσών». Μάλιστα ο πληθυσμός ορισμένων ειδών ψαριών, όπως ο τόνος και το σκουμπρί, έχει μειωθεί κατά 74%, ενώ τα θαλάσσια αγγουράκια -ένα έδεσμα για τις ασιατικές κουζίνες- έχουν σχεδόν εξαφανιστεί καθώς καταγράφονται απώλειες της τάξης του 98%!

Στο χείλος της αβύσσου

Παρουσιάζοντας τη νέα έκθεση ο γενικός διευθυντής της WWF Μάρκο Λαμπερτίνι είπε χαρακτηριστικά ότι «οδηγούμε όλοι μαζί τον ωκεανό στο χείλος της αβύσσου», ενώ συμπλήρωσε ότι «σε διάστημα μόνο μιας γενιάς οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στους ωκεανούς, με τον ρυθμό αλίευσης να ξεπερνά τους ρυθμούς αναπαραγωγής και την καταστροφή των ζωνών του γόνου». Ο Λαμπερτίνι προειδοποίησε κλείνοντας την ομιλία ότι «η κατάρρευση των οικοσυστημάτων των ωκεανών εγκυμονεί τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια σοβαρή οικονομική κρίση».

Ενα τρανό παράδειγμα για τη σημερινή κατάσταση των θαλασσών αποτελεί η Μεσόγειος, η οποία είναι μια από τις αρχαιότερες ζώνες αλιείας στον πλανήτη. Ωστόσο στις μέρες μας η εκμετάλλευσή της είναι τεράστια, καθώς αλιεύονται σε ετήσια βάση σχεδόν 1.500.000 τόνοι ψαριών! Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο, καθώς έχει εξαντληθεί το 89% των αποθεμάτων της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ