Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Καταρρίπτονται οι μύθοι για τα ιδιωτικά σχολεία

Ερευνα της ΓΣΕΕ δείχνει ότι το 50% των μαθητών προέρχεται από μικρομεσαίες οικογένειες

Το προφίλ των οικογενειών που επιλέγουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για τη φοίτηση των παιδιών τους σκιαγραφεί έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι πρόκειται για σχολεία… της ελίτ και των πλουσίων. Οπως προκύπτει, η συντριπτική πλειονότητα των γονέων, κυριολεκτικά από το υστέρημα της εν μέσω οικονομικής κρίσης, στέλνει τα παιδιά της σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς… δεν υπάρχουν θέσεις στους δημόσιους.

Σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το 50% των μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια προέρχονται από μικρομεσαίες οικογένειες, οι οποίες «κόβουν» από όλα τα υπόλοιπα έξοδά τους προκειμένου να προσφέρουν ποιοτική μόρφωση στα παιδιά τους. Οσον αφορά τα δίδακτρα, το ετήσιο κόστος για τη φοίτηση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ανέρχεται στις 3.800 ευρώ. Στα ιδιωτικά δημοτικά, τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 4.500 ευρώ τον χρόνο και στα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια το αντίστοιχο ποσό φτάνει έως τις 5.200 ευρώ.

Η έρευνα της ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ έρχεται σε μια κομβική στιγμή, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τελικά θα επιβληθεί αυξημένος ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν αυτό που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του χώρου γνωρίζουν, «ότι τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία απευθύνονται στη μέση οικογένεια, καλύπτοντας βασικές ανάγκες που θα έπρεπε να παρέχει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, αδυνατεί να το πράξει λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης (ολοήμερο σχολείο, επαρκής φύλαξη κ.λπ.)».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ