Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Κατασχέσεις και στις αποζημιώσεις από ασφαλιστικές

Η αναλγησία της κυβέρνησης με τις κατασχέσεις -έναντι χρεών προς το Δημόσιο- δεν έχει όρια, αφού πλέον το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζει της εφορίες να δεσμεύουν ακόμα και τις αποζημιώσεις που δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες σε περίπτωση ατυχήματος!

Καταγγελίες που έγιναν στη «δημοκρατία» αναφέρουν ότι πολλές εφορίες, ερμηνεύοντας τη νομοθεσία περί «κατασχέσεων εις χείρας τρίτων», δεσμεύουν ακόμα και τα ποσά που περιμένουν να πάρουν οι πολίτες και νομικά πρόσωπα από τις ασφαλιστικές εταιρίες ως αποζημιώσεις για κάποιο ατύχημα. Οι «εισπράκτορες» του υπουργείου Οικονομικών τρέχουν και δεσμεύουν τις αποζημιώσεις για να συμψηφίσουν ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν τα ίδια πρόσωπα προς το Δημόσιο. Από τη μανία των κατασχέσεων δεν ξεφεύγουν ούτε οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους!

Οι ιδιωτικές εταιρίες καλούνται ανά διαστήματα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να υποβάλουν τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε ο καθένας, αποκτώντας έτσι πληροφόρηση για τα ποσά που δίνονται για τυχόν αποζημιώσεις. Εφόσον οι πελάτες χρωστούν στο Δημόσιο, τα ποσά των αποζημιώσεων κατάσχονται. Ο εισπρακτικός μηχανισμός είναι αμείλικτος και δεσμεύει αντί χρεών:

-ποσά που προορίζονται για κάλυψη σωματικής βλάβης επίσης Ι.Χ. σε περίπτωση ατυχήματος,
-αποζημιώσεις για ασφάλειες ζωής,
-χρήματα για την αποκατάσταση ακίνητων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από πυρκαγιές, σεισμούς κ.ά.,
-αποζημιώσεις που προορίζονται για αγρότες που είχαν ασφαλίσει την παραγωγή τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι εφορίες μπορούν να κατάσχουν (αντί οφειλών προ το Δημόσιο) έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων. Τονίζουν δε ότι οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν από την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν.

Πολλές φορές όμως οι φοροεισπράκτορες (για να μην κουράζονται και πολύ) απλά μπλοκάρουν του τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και κατάσχουν αυτομάτως ό,τι χρήματα κατατίθενται, χωρίς καν να κοιτούν από πού προέρχονται τα χρήματα αυτά και για ποιον λόγο κατατέθηκαν.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ