Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

«Κατάσχονται» οι επιστροφές φόρου!

Η Εφορία συμψηφίζει αυτόματα τα ποσά (σε 1.000.000 πολίτες) με τον νέο ΕΝΦΙΑ  για να εισπράξει νωρίτερα ένα μέρος του

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Χέρι στις επιστροφές φόρου εισοδήματος που περιμένουν περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, που σχεδιάζει να τις συμψηφίσει αυτόματα και απροειδοποίητα με τις οφειλές των φορολογουμένων από τον νέο φόρο ακινήτων, τον λεγόμενο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)!
Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σκοπεύουν να «κατάσχουν» τις φετινές επιστροφές φόρου εισοδήματος για να εισπράξουν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο ένα μεγάλο μέρος από τα 2,65 δισ. ευρώ του νέου φόρου ακινήτων.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να εφαρμόσουν τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπουν ότι ποσά επιστροφών φόρου κάτω των 1.500 ευρώ τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι είναι δυνατό πλέον να συμψηφίζονται με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει! Στο πλαίσιο αυτό θα συμψηφίσουν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κανονικά μπορούν να εξοφληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις, πιθανότατα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο!

Με τη λογική του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται φέτος να εισπράξουν επιστροφές φόρου εισοδήματος εφάπαξ, θα χάσουν τις επιστροφές αυτές ή ένα σημαντικό μέρος τους, προκειμένου οι υπηρεσίες του υπουργείου να χρησιμοποιήσουν τα ποσά των επιστροφών για να εισπράξουν νωρίτερα (ει δυνατόν και εφάπαξ) τα ποσά του ΕΝΦΙΑ.

Ετσι, για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος αποκτήσει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή φόρου 600 ευρώ με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση που θα υποβάλει τον Ιούνιο, αλλά ταυτόχρονα, με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί τον ίδιο μήνα, κληθεί να πληρώσει ποσό της τάξεως των 600 ευρώ, τότε οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ του υπουργείου Οικονομικών έχουν το δικαίωμα να συμψηφίσουν την επιστροφή φόρου με τη μη ληξιπρόθεσμη οφειλή του ΕΝΦΙΑ και να μην αποδώσουν στον φορολογούμενο κανένα ποσό!

Mπαράζ μέτρων αναγκαστικής είσπραξης

Νέες οφειλές ύψους περίπου 700.000.000 ευρώ δημιούργησαν οι φορολογούμενοι στην Εφορία τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Απρίλιο οι νέες οφειλές των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, διαμορφώθηκαν στα 4,33 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 3,63 δισ. που ήταν τον Μάρτιο.
Από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε μέσω ρυθμίσεων αλλά και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης να εισπράξει στο τετράμηνο το ποσό των 568.000.000 ευρώ. Από τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη (αυτά δηλαδή που συσσωρεύτηκαν έως το τέλος του 2015), το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να εισπράξει 1,06 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζει μπαράζ μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις, προκειμένου να φέρει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Ανοίγει το ΤΑXIS για επιχειρηματίες

Στη διάθεση των εκατοντάδων χιλιάδων νομικών προσώπων αναμένεται να τεθεί σήμερα η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Το σύστημα TAXIS τίθεται με ιδιαίτερη καθυστέρηση στη διάθεση του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν χρονικό περιθώριο ως το τέλος του μήνα για να αντεπεξέλθουν στη βασική φορολογική υποχρέωσή τους. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τα πρώτα ευρήματα από τις φορολογικές δηλώσεις, καθώς διακυβεύονται έσοδα δισεκατομμυρίων. Στον φετινό Προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί έσοδα 2,945 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο σε σχέση με το 2015, χρονιά κατά την οποία εισπράχθηκαν 2,895 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει ότι θα καταφέρει να αντλήσει περισσότερα έσοδα συγκριτικά με το 2015 εξαιτίας της αύξησης του φορολογικού συντελεστή από το 26% στο 29%.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ