Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

«Κατεβαίνει» από το ΕΣΠΑ ο Λοβέρδος

Στα αζήτητα παραμένουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τα κονδύλια που διαθέτει το ΕΣΠΑ στη χώρα μας και, ειδικότερα, για τον τομέα της εκπαίδευσης. Για του λόγου το αληθές, με έγγραφο-βόμβα, το ίδιο το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο παραδέχεται την αδυναμία του να απορροφήσει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά ζητάει από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) να μειώσει τον προϋπολογισμό των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ!

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, «κρίνεται απαραίτητη η αναμόρφωση του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου των πράξεων, ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός να μειωθεί χωρίς να επηρεαστεί ουσιαστικά ο σκοπός τους».
Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που επισυνάπτει στο έγγραφό του το υπουργείο Παιδείας, το ποσοστό μείωσης επί του συνολικού προϋπολογισμού των έργων αγγίζει το 48%, που σημαίνει ότι «χάνονται» τα μισά από τα διαθέσιμα κονδύλια του ΕΣΠΑ και μάλιστα για κρίσιμους τομείς της εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά, ο προϋπολογισμός του έργου «Νέο Σχολείο – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» ψαλιδίζεται κατά 57% (!), με αποτέλεσμα να… πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων συνολικά 12.585.773 ευρώ. Επίσης, κατά 50% και, άρα, 1.500.000 ευρώ περικόπτεται και η χρηματοδότηση της δράσης «Νέο Σχολείο: Πιλοτική Εφαρμογή».

Συνολικά 14 έργα

Απώλειες, της τάξης του 47%, παρουσιάζονται στον επισυναπτόμενο πίνακα και στο έργο «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών», γεγονός που μεταφράζεται σε χασούρα 23.500.000 ευρώ.
Συνολικά, στα 14 έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ το υπουργείο Παιδείας δηλώνει αδυναμία απορρόφησης… 42.816.336 ευρώ και καλεί το ΙΕΠ να καταρτίσει τους μειωμένους προϋπολογισμούς σταδιακά έως τα τέλη της εβδομάδας. Επιπλέον, σημειώνει ότι η έγκαιρη ανταπόκριση του ινστιτούτου αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ομαλή εκταμίευση των επόμενων χρηματοδοτήσεων των πράξεων.

Θα αλλάξει ο νόμος για τις μετεγγραφές

Ποσοτικά κριτήρια, εκτός από τα εισοδηματικά, που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες κάθε Ιδρύματος, θα υιοθετήσει τελικά το υπουργείο Παιδείας την επόμενη χρονιά για τον θεσμό των μετεγγραφών, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο… χαμός που καταγράφεται φέτος.
Αν και οι πρυτάνεις είχαν επισημάνει εξαρχής τα προβλήματα από τις ελεύθερες μετεγγραφές, μόνο προσφάτως τα παραδέχθηκε και ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο νόμος για τις μετεγγραφές, με την ισχύουσα μορφή του, θα εφαρμοστεί μόνο φέτος.

Ενας στους δύο

Μόνο τυχαία δεν είναι η απόφαση, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δηλώσεις μετεγγραφής που έχουν υποβάλει οι εισακτέοι, σχεδόν ένας στους δύο φοιτητές που πέρασαν σε Ιδρύματα της περιφέρειας θα μεταφέρει τη θέση του σε κάποιο κεντρικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Δεδομένων ότι περίπου 39.000 είναι επιτυχόντες σε περιφερειακά τμήματα και ότι οι δικαιούχοι μετεγγραφής θα ξεπεράσουν τους 20.000, υπολογίζεται πως οι μισοί φοιτητές περιφερειακών ΑΕΙ-ΤΕΙ θα γεμίσουν ασφυκτικά τα Ιδρύματα μεγάλων πόλεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ