Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Καθ’ οδόν οι νέες διατάξεις για επικουρικές και «εφάπαξ»

Με τις παρεμβάσεις που προωθούνται, οι περικοπές δεν θα εφαρμοστούν

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διατάξεις που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις και τα «εφάπαξ», οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι με τις διατάξεις αυτές να διασφαλίζεται σε πρώτη φάση ότι δεν θα προκύψουν νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ βοηθήματα, όπως είχε προγραμματιστεί να γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ειδικά για τις επικουρικές αναμένεται να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς, πριν δηλαδή επιβληθεί η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από το καλοκαίρι του 2014 και μετά. Αντίστοιχα, στο «εφάπαξ» θα προκύψει ένας νέος μαθηματικός τύπος, με βάση τον οποίο θα δίνονται το σύνολο του ποσού που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού βίου του συν ένα τεχνικό επιτόκιο.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είχε ως αποτέλεσμα τον περασμένο Ιούλιο να εφαρμοστεί οριζόντια περικοπή 5,2% σε πάνω από 1.000.000 συντάξεις. Επίσης, είχε ήδη προγραμματιστεί να υπάρξει νέα περικοπή εντός του τρέχοντος έτους, ύψους 15%, σε δύο δόσεις, μία τον Ιανουάριο και μία από τον Ιούλιο και μετά. Με τις παρεμβάσεις που προωθούνται, οι περικοπές του 2015 δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.

«Ανοιγμα»

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να μπορέσει η νέα διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) να καλύψει το ταμειακό «άνοιγμα», ύψους 360.000.000 ευρώ, που αναμένεται να προκύψει από τη διατήρηση των συντάξεων στα ίδια επίπεδα.

Στο σκέλος του «εφάπαξ», ο μαθηματικός τύπος που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση πρόκειται να καταστεί ανενεργός. Σε διαφορετική περίπτωση, ήταν πιθανό να προκύψουν περικοπές στα «εφάπαξ» που θα κυμαίνονταν από 20% έως 50%, ανάλογα με τον τομέα πρόνοιας. Στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι, με την εφαρμογή ενός νέου μαθηματικού τύπου, να εξασφαλιστεί ότι οι ασφαλισμένοι θα πάρουν πίσω τις εισφορές που έχουν καταβάλει, αλλά και ότι θα μπορέσουν να καρπωθούν και ένα κέρδος, με βάση ένα συγκεκριμένο επιτόκιο που θα οριστεί.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ