Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Καθ’ οδόν τρία φορολογικά νομοσχέδια!

Ερχονται ρυθμίσεις για πλαστικό χρήμα, πάταξη λαθρεμπορίου καπνικών. Κίνητρα για  αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων

Ετοιμα να κατατεθούν στη Βουλή εντός των προσεχών ημερών είναι πλέον τρία νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και κίνητρα για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα τρία νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν τα εξής:

1) Πλαστικό χρήμα: Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ. Το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες πληρωθείσες με πλαστικό χρήμα θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος αυτού. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όσοι δηλώνουν ποσά ετήσιου εισοδήματος έως 9.545 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις, θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 15% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με πλαστικό χρήμα. Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 9.545 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με πλαστικό χρήμα θα ανέλθει στο 30%, ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40%.

2) Πάταξη λαθρεμπορίου καπνικών: Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου των προϊόντων καπνού θα θεσπιστούν μέτρα που θα προβλέπουν:
α) την ηλεκτρονική καταγραφή όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα της διακίνησης καπνικών και
β) την καθιέρωση ειδικής σήμανσης με ταινίες ασφαλείας, που θα περιέχουν και ηλεκτρονικές πληροφορίες για το πού, πότε και από ποιον παράχθηκε και πωλήθηκε το κάθε προϊόν καπνού.

3) Κίνητρα για την εθελοντική αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων: Οσοι δηλώνουν οικειοθελώς εισοδήματα που απέκρυψαν κατά το παρελθόν και φυγάδευσαν σε τράπεζες του εσωτερικού ή του εξωτερικού θα υπόκεινται για τα εισοδήματα αυτά σε φόρο, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση τις φορολογικές κλίμακες που ίσχυαν κατά τα έτη απόκτησης των εισοδημάτων ή με βάση τις κλίμακες όποιου έτους επιθυμούν, χωρίς να επιβαρύνονται με πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό και τα φέρουν για να τα επενδύσουν στην Ελλάδα, θα προβλέπονται εκπτώσεις από 20% έως και 80% στους συντελεστές με τους οποίους θα φορολογηθούν τα συγκεκριμένα ποσά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ