Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Καθαρά» από καρκίνο έμβρυα

Εφικτή είναι πλέον η πρόληψη του καρκίνου πριν από τη γέννηση των παιδιών, χάρη στην ανακάλυψη νέων γονιδίων που προκαλούν διάφορους όγκους.

Σύμφωνα με επιστήμονες από την Αμερική, χάρη στις εξελίξεις της γενετικής οι γονείς θα μπορούν σύντομα να φέρνουν στον κόσμο παιδιά που θα έχουν απαλλαχθεί από την πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Στρατάκη, τον Ελληνα διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία του Παιδιού και την Ανάπτυξη του Ανθρώπου των ΗΠΑ, τις τελευταίες δύο δεκαετίες ανακαλύφθηκε ένας μεγάλος αριθμός γονιδίων που συνδέονται με διάφορους τύπους καρκίνου, γεγονός που προσφέρει νέες δυνατότητες γενετικής διάγνωσης και γενετικής συμβουλευτικής, σε μέλη οικογενειών που φέρουν μεταλλάξεις στα γονίδια.

Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην πρόληψη πριν από την τεκνοποίηση, σε ζευγάρια στα οποία το ένα μέλος φέρει κάποια μετάλλαξη.

Αυτό γίνεται με έλεγχο του γενετικού υλικού και εφόσον γίνει τεχνητή γονιμοποίηση μπορεί να αποκλειστεί το έμβρυο που φέρει τη μετάλλαξη. «Το αν πρέπει κανείς να κάνει κάτι τέτοιο, είναι ένα εντελώς άλλο θέμα, με το οποίο δεν ασχολούμαι εγώ. Αυτό είναι κάτι που αφορά το ζευγάρι που παίρνει τις αποφάσεις και τις πεποιθήσεις του από πλευράς ηθικής. Εγώ αναφέρομαι στις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία και οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι ευρέως εφαρμόσιμες» είπε σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Στρατάκης.

Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση ζευγαριού από την Ελλάδα το οποίο θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να αποκτήσει παιδιά χωρίς προδιάθεση για έναν σπάνιο όγκο των επινεφριδίων, ο οποίος οφείλεται σε συγκεκριμένο γονίδιο και είχε προσβάλει τον πατέρα. «Ο άνδρας είχε φαιοχρωμοκύττωμα, έναν όγκο που προκαλεί υπέρταση και είναι δυνητικά θανατηφόρος. Ο ασθενής ήρθε στην Αμερική, όπου του έκανα θεραπεία, και στη συνέχεια το ζευγάρι αποφάσισε να τεκνοποιήσει, αποφεύγοντας τη γέννηση ενός παιδιού που θα είχε προδιάθεση για τον όγκο αυτόν, μέσω της παραπάνω μεθόδου» εξηγεί.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ