Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Κάθε έκθεση και νέο σοκ!

Το βαρέλι έχει πάτο. Στην περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέλος στα δεινά που έχει προκαλέσει η λιτότητα. Μια ακόμη απόδειξη αποτελεί η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που κατατάσσει τη χώρα μας στην 96η θέση σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας σε σύνολο 144 χωρών. Κι αυτό ενώ το 2011 η Ελλάδα κατείχε την 90ή θέση.

«Συγκεκριμένα η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχασε τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια περίπου 30 θέσεις και τη βλέπουμε πλέον στην 96η θέση επί συνόλου 144 χωρών, την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται στην 6η. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., ειδικά μάλιστα εντός της ευρωζώνης. Αυτές οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα ασκούν φυσικά πιέσεις στη σταθερότητα της Ε.Ε.» λέει χαρακτηριστικά η Μαργκαρέτε Ντρτσένιεκ, εκ των συντακτών της έκθεσης. Το έδαφος κάτω από τα πόδια της φαίνεται ότι χάνει και η Γαλλία, η οποία δεν συγκαταλέγεται πλέον στην ισχυρή ομάδα των 20 πιο ανταγωνιστικών χωρών, υποχωρώντας στην 21η θέση από τη 18η που κατείχε πέρυσι και τη 15η το 2010. Αρνητική πορεία καταγράφουν επίσης το Βέλγιο, η Κύπρος και η Πορτογαλία, η οποία υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στην 49η, ενώ η Ισπανία διατήρησε την 36η θέση.

Το WEF επισημαίνει στην έκθεσή του ότι η κρίση στις χώρες της νότιας Ευρώπης οδήγησε στην αύξηση του χάσματος, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε αποτελεσματικότερες οικονομικά ευρωπαϊκές χώρες. Τα σκήπτρα της ανταγωνιστικότητας κρατά για τέταρτη χρονιά η Ελβετία, γεγονός που οφείλεται στις καινοτόμες επιχειρήσεις αλλά και στην ισορροπημένη ως προς τα συμφέροντα εργαζομένων και εργοδοτών πολιτική απασχόλησης. Οι ΗΠΑ υποχωρούν για τέταρτη συνεχή χρονιά στην 7η θέση, εξαιτίας του αδιεξόδου στη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα. Το top ten της ανταγωνιστικότητας συνθέτουν οι Ελβετία, Σιγκαπούρη, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Χονγκ Κονγκ και Ιαπωνία. Η Κίνα διατηρεί τον τίτλο της αποτελεσματικότερης οικονομικά χώρας μεταξύ της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών, αφήνοντας πίσω τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Ρωσία. Τελευταίο στον κατάλογο των χωρών είναι το Μπουρούντι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ