Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

Κάθε τρίμηνο θα έρχεται για ελέγχους η τρόικα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ρητή δέσμευση ότι η εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας θα ελέγχεται σε τριμηνιαία βάση αφήνει η κυβέρνηση Τσίπρα ως… παρακαταθήκη στη νέα κυβέρνηση, όπως προκύπτει από πεντασέλιδο έγγραφο της Κομισιόν με διευκρινίσεις σχετικά με το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Το έγγραφο ξεκαθαρίζει ότι οι έλεγχοι θα διεξάγονται με αποστολές τεχνοκρατών στην Αθήνα, αποκαλύπτει ότι η απελθούσα κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι η χώρα μας «θα συνεργάζεται πλήρως με τους θεσμούς και θα τους παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την παρακολούθηση του προγράμματος» και σημειώνει ότι η πρώτη αξιολόγηση σχεδιάζεται για το φθινόπωρο.
Ωστόσο, μετά τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι οι επικείμενες εκλογές μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στη διεξαγωγή του ελέγχου και την εκταμίευση δανειακής βοήθειας.

Σε έγγραφό του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι το ελληνικό ζήτημα θα είναι το πρώτο που θα συζητηθεί στο άτυπο Eurogroup και Ecofin στις 11-12 Σεπτεμβρίου στο Λουξεμβούργο και τονίζει ότι οι εκλογές πιθανόν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα 3 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο) που απομένουν από την πρώτη δόση του δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα δοθούν μόνο όταν διαπιστωθεί «συμμόρφωση με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων». Ομως, οι δράσεις αυτές δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί.

Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι εξαιτίας των εκλογών υπάρχει κίνδυνος ο πρώτος έλεγχος για την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου να μετατεθεί κατά έναν μήνα και να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Πάντως, αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε χθες στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ότι οι εκλογές δεν θα την καθυστερήσουν.

Το νέο ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει ότι θα διατεθούν 15 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο για τη στήριξη των τραπεζών, μετά τα πρώτα 10 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν τον Αύγουστο.

Μ. Ροζάκος

Κομισιόν: Πιέσεις να εφαρμοστούν τα άγρια μέτρα του Μνημονίου για το Ασφαλιστικό!

Πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, και ειδικά στο υπουργείο Εργασίας, να προωθήσει άμεσα την έκδοση μιας σειράς εγκυκλίων και να ενεργοποιηθούν όλα τα σκληρά μέτρα για τις συντάξεις που προβλέπει το Μνημόνιο ζητεί έκθεση της Κομισιόν, που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατία»

Η έκθεση συνδέει την καταβολή τόσο της δόσης των 23 δισ. ευρώ που δόθηκε στην Ελλάδα όσο και των επόμενων που θα δοθούν με συγκεκριμένες εγκυκλίους για τις πρόωρες αποχωρήσεις και τον νέο υπολογισμό των συντάξεων.

Ειδικότερα, οι εγκύκλιοι που ζητείται να εκδοθούν αφορούν τόσο τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης για όσους συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους όσο και την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, συναρτήσει των παλαιότερων νόμων Λοβέρδου – Κουτρουμάνη που έχουν θεσμοθετηθεί από το 2010 και έπρεπε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την 1/1/2015 και μετά. Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις από τους εν λόγω νόμους (3863 και 3865) προκαλούν μικρές μειώσεις στις κύριες συντάξεις (0,5%-0,8%) για όσους συνταξιοδοτηθούν κατά το τρέχον έτος.

Η μοναδική εγκύκλιος που έχει ήδη εκδοθεί είναι εκείνη την οποία υπέγραψε ο απερχόμενος υφυπουργός Εργασίας Παύλος Χαϊκάλης και η οποία οριοθέτησε την κατώτατη σύνταξη στα επίπεδα των 392,7 ευρώ, από τα 486 ευρώ που ήταν έως σήμερα.

Ομως, πρέπει να υπάρξουν, σύμφωνα με την Κομισιόν, ξεχωριστές ερμηνευτικές εγκύκλιοι, οι οποίες θα πρέπει να αφορούν επίσης και το σκέλος της αύξησης των ορίων ηλικίας στην πρόωρη συνταξιοδότηση, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθετη εγκύκλιος θα πρέπει να υπάρξει και για το πάγωμα της βασικής και εγγυημένης σύνταξης, έως το 2021, με εξειδίκευση στον δημόσιο τομέα.

Οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. υπενθυμίζουν, χωρίς πάντως να θέτουν τελεσίγραφα, ότι οι συγκεκριμένες εγκύκλιοι πρέπει να έχουν εκδοθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Βέβαια, η έκθεση της Κομισιόν είχε εκδοθεί στις 14 Αυγούστου, δηλαδή πολύ πριν προκηρυχθούν εκλογές και η χώρα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Σχέδιο – σοκ για τις συντάξεις!

Σχέδιο-σοκ για τις συντάξεις φαίνεται ότι επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την επιτροπή «σοφών» που έχει συστήσει ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Βασική συνισταμένη του σχεδίου είναι ότι μέσω της δημιουργίας ενός «κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο (νοητή κεφαλαιοποίηση με ατομικά μερίδια ασφάλισης) θα προκύπτουν στο εξής οι συντάξεις.

Το γεγονός αυτό όμως, σε συνδυασμό με την ολοένα και μικρότερη συμμετοχή του κράτους, μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συντάξεις όχι μεγαλύτερες από τα 600 ευρώ. Ενα σκέλος της σύνταξης θα προκύπτει από εισφορά μέσω της φορολογίας και θα είναι το μέρος της εθνικής σύνταξης που θα στηρίζεται από το κράτος, η οποία δεν θα υπερβαίνει το όριο φτώχειας (σήμερα στα 432 ευρώ).

Το υπόλοιπο μέρος της σύνταξης θα προκύπτει από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Σε κάθε περίπτωση, θα προκύπτει ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, έτσι ώστε να προκύπτει ένα ποσό σύνταξης και μόνο αυτό.

Ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες για τις συντάξεις έως το παραπάνω ποσό. «Μόνο τρελός θα έλεγε στους Ελληνες ότι η ανώτατη σύνταξη θα είναι στο εξής τα 600 ευρώ και ότι θα εφαρμοστεί ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και στις κύριες συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Πάντως, έσπευσε να τον διαψεύσει ο Δημήτρης Στρατούλης, χαρακτηρίζοντας την επιτροπή ως «χαρτί περιτυλίγματος» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας έκανε λόγο για «προτάσεις που μειώνουν κύριες συντάξεις, εξαφανίζουν επικουρικές, κατεδαφίζουν κατώτατες συντάξεις, αυξάνουν ξανά τα όρια ηλικίας, αυξάνουν τις εισφορές σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες και καταργούν το ΕΚΑΣ».

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα»....

Κατάργηση οκταώρου και υπερωρίες χωρίς αμοιβή!

«Βόμβα» στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη δεκάωρη εργασία. Θα δίνονται γονικές άδειες και στον πατέρα Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά φέρνει η κυβέρνηση...

Οι παρελάσεις Ελλήνων απαγορεύονται, αλλά οι Ιρακινοί μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα

Απίστευτο! Οι ισλαμιστές μπορούν να κάνουν συγκεντρώσεις τη στιγμή που οι παρελάσεις είναι παράνομες! Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου δεκάδες πολίτες με...

Άνοιξε ο δρόμος για συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στη Μόσχα

Αποκάλυψη του Ν. Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε για τα εθνικά θέματα Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα δρομολογείται για το προσεχές...

Οι ναρκέμποροι του «Noor 1» αποφυλακίζονται – Το Εφετείο «έσπασε» τα ισόβια

Ρεπορτάζ Βασίλης Τζήμτσος Μετέφεραν τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης στην Ευρώπη, συνολικά 2,1 τόνους της λευκής σκόνης που θα σκόρπιζε τον θάνατο, όμως σε λίγο θα...