Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Κάτω από την βάση τα πανεπιστήμια μας

«Μετεξεταστέα» έμειναν τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ καταλαμβάνοντας την 29η θέση σε έρευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο πανεπιστημίων Universitas 21 και στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 48 χώρες. Για μια ακόμα φορά στην υψηλότερη θέση βρέθηκε το σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης των ΗΠΑ και ακολουθούν, στην πρώτη πεντάδα, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Φινλανδία και η Δανία. Τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη για την κατάταξη των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι τα εξής τέσσερα: Το ύψος της χρηματοδότησης από το κράτος και τους ιδιώτες, ο αριθμός των δημοσιεύσεων και η απήχησή τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η συνεργασία των Ιδρυμάτων με ξένα πανεπιστήμια και η σύνδεση των σπουδών που παρέχουν με την αγορά εργασίας.

Και ως προς τα επιμέρους κριτήρια το ελληνικό σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποδεικνύεται «αδύναμος μαθητής», ειδικά στο κομμάτι που αφορά τη σύνδεση των εγχώριων Ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας στο οποίο κατατάσσεται κυριολεκτικά στην τελευταία θέση. Πρακτικά, αυτό αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων σπουδών, αδυνατώντας να «μεταφέρουν» τους φοιτητές από τη θεωρία στην πράξη. Η χώρα μας βρίσκεται στην 30ή θέση από πλευράς συνεργασιών στον τομέα, κυρίως, της έρευνας των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ με ξένα Ιδρύματα και στην 27η θέση καταμετρώντας τον αριθμό των δημοσιεύσεων και του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν αυτές. Παραδόξως και όλως περιέργως, αν αναλογιστεί κανείς τις περικοπές που ξεπερνούν το 50% τα τελευταία δύο χρόνια, τα εγχώρια πανεπιστημιακά και τεχνολογικά Ιδρύματα κατατάσσονται σε αρκετά καλή θέση, στην 20ή για την ακρίβεια, σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Το γεγονός αυτό δικαιολογείται εν μέρει, καθώς η Ελλάδα μαζί με τη Νότια Κορέα, τη Φινλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Σλοβενία έχουν τους περισσότερους φοιτητές συγκριτικά με τον συνολικό πληθυσμό. Σε αντίθεση όμως με τα υπόλοιπα κράτη που έχουν αυξημένο αριθμό φοιτητών, η χώρα μας δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που έχουν και το υψηλότερο ποσοστό πτυχιούχων, καθώς ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει τις σπουδές.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ