Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Κατοχικό ταμείο ντροπής θέλουν Μέρκελ – Σαρκοζί

Την τοποθέτηση της χώρας σε καθεστώς συντεταγμένης χρεοκοπίας, όπου οι δανειστές παίρνουν το πάνω χέρι ποδοπατώντας εισοδηματικά τους πολίτες και οικονομικά ολόκληρη τη χώρα, σηματοδοτεί η κουβέντα που ξεκίνησαν οι Ευρωπαίοι (με μπροστάρηδες τους Γερμανούς) για τη δημιουργία ειδικού ταμείου εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της πίεσης, οικονομικής και εισοδηματικής, που θα δεχτεί η ελληνική οικονομία μετά τη δημιουργία αυτού του ταμείου, θα πρέπει να εξηγηθεί τι ακριβώς θα κάνει αυτό το ταμείο. Ειδικότερα, με βάση όσα έχουν αφήσει να διαρρεύσουν από τις Βρυξέλλες οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, το ταμείο αυτό θα αποπληρώνει τους τόκους των νέων ελληνικών ομολόγων που θα εκδοθούν μετά την ολοκλήρωση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους (PSI), καθώς και τις λήξεις των συγκεκριμένων ομολόγων (χρεολύσια).

Ενώ τα χρεολύσια θα καλύπτονται στον μεγαλύτερο βαθμό από τις δόσεις του νέου δανείου ύψους 130 δισ. ευρώ, το οποίο πασχίζει να εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, οι τόκοι θα πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά από τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή από τους Ελληνες φορολογουμένους. Το ποσό των τόκων θα παρακρατείται απευθείας από τα κρατικά έσοδα και θα πηγαίνει στο ταμείο προκειμένου να πληρώνονται οι τόκοι των ομολόγων. Ο,τι περισσεύει στο Ελληνικό Δημόσιο θα διατίθεται για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων.

Για παράδειγμα, ας υποτεθεί ότι τον Μάιο του 2012 το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει σε τόκους το ποσό των 500.000.000 ευρώ και σε μισθούς, συντάξεις και άλλες δαπάνες το ποσό των 4 δισ. ευρώ. Ας υποτεθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο εξασφάλισε από τις εφορίες, τα τελωνεία και τα ασφαλιστικά ταμεία (αυτές είναι οι υπηρεσίες που εισπράττουν στη χώρα μας) έσοδα ύψους 4 δισ ευρώ. Από αυτά, τα 500.000.000 εκατομμύρια θα δεσμευτούν αυτομάτως και θα αποδοθούν στο ειδικό ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους (δηλαδή θα πάνε απευθείας στις τσέπες των δανειστών μας) και ό,τι περισσέψει, δηλαδή τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για μισθούς, συντάξεις και τις υπόλοιπες ανάγκες του Δημοσίου (π.χ. αγορά φαρμάκων από τα νοσοκομεία).

Επειδή όμως δεν θα φτάνουν, γιατί οι μηνιαίες ανάγκες είναι 4 δισ. ευρώ, θα γίνουν άμεσες περικοπές 500.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταβληθεί είτε το σύνολο των συντάξεων είτε το σύνολο των μισθών, ή ότι θα γίνουν απολύσεις ή θα κλείσουν δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. Νοσοκομεία).

Επειδή με τον παραπάνω τρόπο η Ελλάδα χάνει την κυριαρχία της αναφορικά με τη διαχείριση των κρατικών πόρων, η δημιουργία του ταμείου ουσιαστικά μειώνει την εθνική της κυριαρχία. Το ερώτημα είναι αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ