Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Κατώτερος των περιστάσεων ο γνωστός Ανα(ν)στασιάδης!

Κατώτερος των περιστάσεων αποδεικνύεται ακόμη μία φορά ο Νίκος Ανα(ν)στασιάδηςΟι διπλωματικές του ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι απέτρεψαν την Τουρκία να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και να προκαλέσει τετελεσμένα. Γιατί αν αποδειχθεί τελικώς ότι το «Πορθητής» πραγματοποίησε μία γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ πρόκειται για τετελεσμένο γεγονός και ο κ. Αναστασιάδης «τρέχει» εκ των υστέρων να ζητήσει μέτρα καταδίκης της Αγκυρας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί η Λευκωσία δεν εξέδωσε εγκαίρως εντάλματα σύλληψης σε βάρος των Νορβηγών, των Αμερικανών ή άλλων αλλοδαπών που βρίσκονταν πάνω στο σκάφος «Πορθητής» προκειμένου να προλάβει μία γεώτρηση που, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, έγινε; Η Κύπρος μπορεί να μην είναι αρμόδια να προχωρήσει σε συλλήψεις. Προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε αυτές βάζοντας «πάγο» στα σχέδια της Αγκυρας ή αδράνησε δίδοντας χρόνο στο «Πορθητής»; Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των ενταλμάτων σύλληψης παίζει εδώ και περίπου έναν μήνα, αλλά πρόσφατα φέρεται ότι εκδόθηκαν.

Γιατί δεν συγκλήθηκαν τα αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό να αποφασιστεί να ζητηθεί η συνδρομή σε στρατιωτικό επίπεδο από την Ελλάδα ή άλλες συμμαχικές χώρες προκειμένου το «Πορθητής» να αποτραπεί να εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ; Αν έγιναν τέτοιες εισηγήσεις και δεν ικανοποιήθηκαν, οφείλει ο κ. Αναστασιάδης να το πει. Θα μπορούσε, όμως, να εκμεταλλευτεί τη θέση της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο για να πιέσει έτσι ώστε να μη μιλάμε σήμερα για τετελεσμένα της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Κύπριος Πρόεδρος έσπευσε να πει χθες, απαντώντας σε ερώτηση για τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ στην Ελλάδα, ότι δεν θεωρεί πως «θα έπρεπε να προκληθεί οποιοσδήποτε πανικός». Δείχνουν πανικό οι συνεδριάσεις οργάνων που είναι υπεύθυνα για τον χειρισμό κρίσεων; Και, εν πάση περιπτώσει, τι πρέπει να συμβεί κατά τον κ. Αναστασιάδη όταν τα μέλη της κυβέρνησής του μιλούν για νέα «τουρκική εισβολή»;

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ