Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Καβάφης, Κανάρης στο σφυρί!

Σπάνιες επιστολές των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, ζωγραφικά πορτρέτα αλλά και μοναδικές εκδόσεις έργων Ελλήνων ποιητών περιλαμβάνονται ανάμεσα σε εκείνα που δημοπρατούνται από τον οίκο Π. Βέργος στις 20 Μαρτίου. Από τα σημαντικότερα βιβλία της βραδιάς είναι αναμφισβήτητα η πρώτη έκδοση του ποιήματος «Τα τείχη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, το οποίο υπολογίζεται ότι τυπώθηκε σε περίπου 50 αντίτυπα στην Αλεξάνδρεια γύρω στο 1897. Η τιμή εκτίμησής του είναι 600-800 ευρώ. Διά χειρός Κωνσταντίνου Καβάφη είναι και το χειρόγραφο του ποιήματος «Η δόξα των Πτολεμαίων», με τιμή εκτίμησης 5.000-7.000 ευρώ.

Στο Athens Plaza

Συνολικά 502 σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα βγαίνουν στο σφυρί στο ξενοδοχείο «Athens Plaza» για τους λάτρεις της Ιστορίας, της λογοτεχνίας αλλά και της τέχνης, μια και μεταξύ των υπό δημοπράτηση βρίσκονται και μοναδικές λιθογραφίες εποχής, στις οποίες πρωταγωνιστεί, φυσικά, η χώρα μας.

Την καρδιά των φιλότεχνων αναμένεται να κερδίσει και μία ξυλογραφία του εικαστικού Γιάννη Μεταλληνού με τίτλο «Οι μαούνες», που έχει φιλοτεχνηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Οσο για την τιμή της, υπολογίζεται ότι θα πιάσει τα 3.000-5.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη βραδιά της 20ής Μαρτίου θα προσφερθούν ακόμη αυτόγραφα του Κανάρη, επιστολές των Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, του Ιωάννη Καποδίστρια αλλά και Προεδρικά Διατάγματα υπογεγραμμένα από τον Οθωνα.

Τιμή εκτίμησης τα 15.000-20.000 ευρώ έχουν οι επιστολές προς τον πρωτεργάτη της τελευταίας Κρητικής Επανάστασης Μανούσο Κούνδουρο αλλά και διάφορα αρχεία υπό τον τίτλο «Ιστορικό Ημερολόγιο», στα οποία μπορεί κανείς να αλιεύσει πληροφορίες για το κλίμα της περιόδου του 1895. Ακόμη στη δημοπρασία προσφέρεται ένα σπάνιο συμβουλευτικό εγχειρίδιο του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη, με τιμή εκτίμησης τα 200-300 ευρώ, καθώς και μία μοναδική ανθολογία της παπαδικής γραμμένη στα τέλη του 18ου αιώνα, η οποία υπολογίζεται να πιάσει τα 1.000-1.500 ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι στην τελευταία δημοπρασία σπάνιων βιβλίων του γνωστού οίκου οι μανιώδεις συλλέκτες αλλά και οι φανατικοί λάτρεις της Ιστορίας είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μοναδικές επιστολές του Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και του Γεωργίου Καραΐσκάκη, οι οποίες έβγαιναν για πρώτη φορά στο σφυρί. Το περιεχόμενο των επτά επιστολών του Κολοκοτρώνη περιστρεφόταν γύρω από τον Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων αλλά και το θέμα της διοίκησης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και πουλήθηκαν στο ποσό των 15.000 ευρώ.

Το παλαιότερο σωζόμενο πορτρέτο του μπουρλοτιέρη

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει για τους φιλότεχνους ένα εκπληκτικό πορτρέτο του μπουρλοτιέρη του Αιγαίου, του Κωνσταντίνου Κανάρη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της δημοπρασίας, το εν λόγω πορτρέτο του σπουδαίου ήρωα της Επανάστασης αποτελεί και το παλιότερο σωζόμενο δικό του, μια και έχει φιλοτεχνηθεί τον Νοέμβριο του 1822. Ο δημιουργός του σπουδαίου αυτού έργου εικάζεται ότι είναι ένας Βρετανός ναυτικός, ο οποίος βρισκόταν επάνω στο πολεμικό πλοίο «Rose» λίγο καιρό μετά την ανατίναξη από τον ήρωα της υποναυαρχίδας του τουρκικού στόλου στην Τένεδο. Ο Κανάρης απεικονίζεται στητός. Η τιμή εκτίμησής του είναι 4.000-6.000 ευρώ. Ακόμη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αποκτήσει και έναν πίνακα με πρωταγωνιστή (και πάλι) τον Κανάρη με τον γιο του. Τιμή εκτίμησης τα 1.500-2.000 ευρώ.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ