Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020

«Καύσωνας» (έως τις αρχές Αυγούστου) με μπαράζ από νομοσχέδια-φωτιά

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Στο φουλ μπαίνουν οι μηχανές της Βουλής, αφού -παρά το μέχρι τώρα υποτονικό κοινοβουλευτικό έργο- από αύριο και περίπου μέχρι τις αρχές Αυγούστου αναμένεται οργασμός κοινοβουλευτικού έργου. Οσοι πίστεψαν ότι μετά την ψήφιση του Μνημονίου 4 θα «ηρεμούσαν» φαίνεται ότι πλανήθηκαν πλάνην οικτράν, αφού τα υπουργεία φαίνεται πως θα βομβαρδίσουν με νομοσχέδια τη Βουλή. Για πολλούς, βέβαια, είναι και η μεγάλη ευκαιρία ώστε η Βουλή να απεμπλακεί από τις μνημονιακές υποχρεώσεις και να νομοθετήσει επιτέλους σε κανονικές διαδικασίες αυτά που έχει ανάγκη η κοινωνία και όχι αυτά που επιβάλλουν -ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο- οι δανειστές. Παράλληλα, μάλιστα, με το εξαντλητικό νομοθετικό έργο η Βουλή θα πρέπει να κλείσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και την Προανακριτική για τη «λίστα Λαγκάρντ», ενώ σε περίπου έναν μήνα ανοίγει και τυπικά η σημαντικότερη για πολλούς κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία και ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ρίχνει τεράστιο βάρος: η έναρξη των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο μπαίνει προς ψήφιση στην Ολομέλεια είναι αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης υπό τον τίτλο «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων και άλλες διατάξεις», με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί να εντάξει τον συγκεκριμένο τομέα στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Από εκεί και πέρα, πάντως, όλα σχεδόν τα υπουργεία σκοπεύουν να καταθέσουν και από ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς επίκειται άλλωστε και ο ανασχηματισμός. Κορωνίδα του νομοθετικού έργου δεν είναι άλλο από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα. Κεντρικά ζητήματα το αν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, αν θα υπάρξουν φοροαπαλλαγές, αλλά και ποιες θα είναι οι νέες επιβαρύνσεις που θα φέρει ο νέος Φορολογικός Κώδικας.

Μείζον ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με το σημαντικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Το νομοσχέδιο ήταν να βγει την Παρασκευή σε διαβούλευση, ωστόσο απεσύρθη λόγω των αντιδράσεων έπειτα από άνωθεν παρέμβαση και θα επανακατατεθεί. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπίσει τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας με αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις, βαριά πρόστιμα, αλλά και με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Με νέο νομοσχέδιο παλαιών ρυθμίσεων σκοπεύει να επανέλθει και ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης. Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η επαναφορά της ρύθμισης για το πλοίο ασφαλείας, το οποίο σε περιόδους απεργιών θα μεταφέρει κυρίως ευπαθή αγροτικά προϊόντα, αλλά και το περίφημο άρθρο 19 για τις ατομικές συμβάσεις των ναυτικών. Το συγκεκριμένο άρθρο είχε καταψηφιστεί μετά τις αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., με τον κ. Μουσουρούλη να προτίθεται να το επαναφέρει τροποποιημένο στα μέτρα των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στο ίδιο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ρυθμίσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Τουρισμού για θέματα τουριστικών σκαφών αναψυχής.

Μεγάλη μάχη αναμένεται και στον νέο Αγορανομικό Κώδικα, τον οποίο σκοπεύει να καταθέσει άμεσα το υπουργείο Ανάπτυξης. Εκεί αναπόφευκτα τα φώτα θα πέσουν στη δυνατότητα που θα έχουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν και τις 52 Κυριακές του χρόνου, με το ΠΑΣΟΚ να λέει από τώρα «όχι», αλλά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να δείχνει ανένδοτη.

Βιαστικός και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να ψηφιστεί γρήγορα το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου του με αυστηροποίηση ποινών για γιατρούς, φαρμακοποιούς, φαρμακαποθήκες κ.λπ., που παραβιάζουν την ιατρική δεοντολογία κυρίως σε θέματα συνταγογράφησης. Νομοσχέδιο, πάντως, έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει αμέσως μετά τις γιορτές και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο θα έχει να κάνει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κυρίως φωτοβολταϊκά) με στόχο την εξυγίανση της αγοράς και αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για όλη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πολύ πιθανό φαντάζει επίσης το ενδεχόμενο της κατάθεσης νέου νομοσχεδίου και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους φορείς που θα καταργηθούν, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να ενταχθεί και η ρύθμιση για τους συμβασιούχους έργου, που είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητικό πόλεμο ανάμεσα στους κ.κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη.

Το στοίχημα της συνταγματικής αναθεώρησης

Αρχές Ιουνίου αναμένεται να αρχίσει και επίσημα η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση με τη σύσταση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Τα κόμματα έχουν ήδη εστιάσει και δείχνουν να συμφωνούν ότι ήρθε η ώρα για τροποποίηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μάλιστα, μιλώντας πρόσφατα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δεν δίστασε να πει ότι η διαδικασία των εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών «τελείωσε» για τη Βουλή. Μεγάλη συζήτηση αναμένεται για το αν η Βουλή θα τολμήσει να προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση του άρθρου 86, καθώς δεν είναι λίγοι που φοβούνται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα περάσουμε στο άλλο άκρο και οι υπουργοί δεν θα υπογράφουν τίποτα φοβούμενοι τις διώξεις.

Αγκάθι αναμένεται να αποτελέσει και πάλι το άρθρο 16, περί ίδρυσης ή μη ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε το 2008, όταν το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου αποχώρησε από τη Βουλή προκειμένου να μπλοκάρει την αναθεώρηση του άρθρου, παρά το γεγονός ότι στην επιτροπή είχε συμφωνήσει.

Ανάμεσα στα άλλα, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη συμπεριλάβει στις θέσεις της την εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών, το ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή αλλά και την επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας.

Φινάλε της Προανακριτικής

Με το άνοιγμα της Βουλής αύριο, μετά τις πασχαλινές διακοπές, μπαίνει στην τελική της ευθεία -στο κοινοβουλευτικό στάδιο- και η πολύκροτη υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», η οποία εσχάτως μοιάζει με το γεφύρι της Αρτας, αφού έχει ήδη πάρει τέσσερις παρατάσεις. Τα φώτα του ενδιαφέροντος πέφτουν επάνω στην αναμενόμενη κατάθεση τόσο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο και των συγγενών του, ωστόσο καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το πόρισμα του ΣΔΟΕ για την περιουσιακή κατάσταση των συγγενών του πρώην υπουργού. Αν το πόρισμα είναι καθαρό, τότε τα μέλη της Επιτροπής θα πέσουν σε τοίχο, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να στοιχειοθετήσουν κατηγορία κακουργήματος. Σε διαφορετική περίπτωση, ωστόσο, η πρόταση για παραπομπή του πρώην υπουργού στην τακτική δικαιοσύνη με βαριές κατηγορίες θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια με μυστική ψηφοφορία στις αρχές Ιουλίου, δεν αποκλείεται ωστόσο να ζητηθεί κι άλλη παράταση αν καθυστερήσει αρκετά το πόρισμα του ΣΔΟΕ.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσακαλώτος αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Χαμός στα social media! Πολλοί συριζαίοι τον παροτρύνουν να... σηκωθεί να φύγει. Οργισμένη παρέμβαση Πολάκη! Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ...

Στην Αθήνα ο νικητής της χρονιάς στο ΛΟΤΤΟ – Τι λέει ο ιδιοκτήτης του τυχερού πρακτορείου ΟΠΑΠ στον Αγ. Δημήτριο

Το μεγαλύτερο ποσό μέσα στο 2020 μοίρασε χθες το ΛΟΤΤΟ σε έναν μεγάλο νικητή που κέρδισε 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Το «χρυσό» δελτίο, που έβαλε...

Τρέχουν κατόπιν εορτής για τις κλίνες στις ΜΕΘ

Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τους χειρισμούς για την πανδημία Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό...

Θρασύτατος ο Κώστας Μπακογιάννης για τις σπατάλες του «Μεγάλου Περιπάτου»

Αλγεινές εντυπώσεις και κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο προκάλεσε η ομολογία αποτυχίας του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που παραδέχθηκε ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» στην Πανεπιστημίου......

Διάλογος παρωδία (εφ’ όλης της ύλης) με τουρκική ατζέντα

Έναρξη διαλόγου με ιδανικές συνθήκες, για τον Ερντογάν φυσικά. Όλοι όσοι οδηγούν την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με ατζέντα που βολεύει την Τουρκία...