Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

«Καύσωνας» στις τιμές από Δευτέρα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η τελική λίστα! Αυξήσεις-σοκ στα προϊόντα με τον ΦΠΑ «φωτιά»

Αυξήσεις-σοκ στις τιμές των ειδών διατροφής, στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στους καφέδες και στα αφεψήματα, στο κόστος της αγροτικής παραγωγής, στα τιμολόγια των μέσων μεταφοράς, στις τιμές ρούχων, υποδημάτων, ανατιμήσεις-φωτιά στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων κ.α. αναμένεται να προκαλέσουν οι νέες ρυθμίσεις στο καθεστώς ΦΠΑ που θα ισχύσουν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, από τη προσεχή Δευτέρα πολλά από τα είδη διατροφής θα αλλάξουν συντελεστή ΦΠΑ, καθώς θα μεταφερθούν από το 13% στο 23%, με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν άμεσα κατά 9%. Στα είδη διατροφής που μετατάσσονται από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23% περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

  • μοσχαρίσιο κρέας, ζάχαρη, ξίδι, αλάτι, ρίγανη, καφές, κακάο, αφεψήματα, αλλαντικά, ζαχαρώδη και ζαχαρωτά, πατατάκια, ποπκόρν, γαριδάκια, τσίχλες, κράκερ, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, καταψυγμένες πίτες, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, λιπαρές ουσίες (μαργαρίνες, βιτάμ κ.λπ.), κονσέρβες (τόνος, τονοσαλάτα κ.λπ.), τοματοπολτοί, αναψυκτικά, χυμοί και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά.
  • όλα τα μαγειρεμένα φαγητά και τα λοιπά είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, κυλικεία, φαστφουντάδικα και καντίνες.

Οι ανατιμήσεις, λόγω των μετατάξεων από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή ΦΠΑ 23%, θα είναι αναπόφευκτες, με συνέπεια πάρα πολλά είδη διατροφής και όλα τα είδη εστίασης να ακριβύνουν τουλάχιστον κατά 9%.

Αντίστοιχες προκλήσεις όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και χιλιάδες επιχειρήσεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες, που επίσης οι δραστηριότητές τους μετατάσσονται ξαφνικά από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις:

  • πώλησης ανθέων
  • παροχής υπηρεσιών μεταφοράς (ταξί, φορτηγά δημόσια χρήσης κ.λπ.)
  • παροχής υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές κ.λπ.)
  • παροχής υπηρεσιών επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
  • παροχής υπηρεσιών επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης
  • παροχής υπηρεσιών οδοκαθαρισμού, αποκομιδής και ανακύκλωσης απορριμμάτων και επεξεργασίας αποβλήτων

Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται επίσης ιδιωτικά θεραπευτήρια για τις υπηρεσίες νοσηλείας που παρέχουν, επιχειρήσεις θεαμάτων (κινηματογράφοι κ.λπ.), συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες.
Το νέο επαχθές καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Δευτέρα θα προκαλέσει οικονομική ασφυξία σε όλο τον αγροτικό κόσμο, καθώς θα προκαλέσει σημαντική αύξηση στο κόστος της γεωργικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής. Λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόροι για καλλιέργειες και ζώντα ζώα (άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα κ.λπ.) μετατάσσονται από τις 20 Ιουλίου από τον ΦΠΑ 13% στον ΦΠΑ 23%, με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν αυτόματα τουλάχιστον κατά 9%.

Ανατιμήσεις

Ανατιμήσεις θα πρέπει να αναμένονται, εξάλλου, και στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, κυρίως των υπεραστικών λεωφορείων, των πλοίων και των αεροπλάνων, όπου οι δραστηριότητες ασκούνται από ιδιώτες. Δεν αποκλείεται, όμως, να σημειωθούν ανατιμήσεις και στα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων και των τρένων, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των οποίων ελέγχονται από το Δημόσιο.

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τα ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών – ηλεκτρονικών υπολογιστών, που θα υποχρεωθούν να επιβαρύνουν τα δίδακτρα με ΦΠΑ 23%, ενώ μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις αυτές θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα δίδακτρά τους κατά 23%, με συνέπεια να χάσουν σημαντικό αριθμό πελατών τους, που δεν θα μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στην υποχρέωση να καταβάλουν τόσο πολύ αυξημένα δίδακτρα.

Στέλιος Κράλογλου

Οι επιπτώσεις από την «εκτόξευση» στο 23%

Αύξηση κατά 8,8% στις τιμές σε ορισμένα συσκευασμένα, μεταποιημένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, κατεψυγμένα είδη, παγωτά, γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, τσιπς κ.λπ.) φέρνει το νέο καθεστώς ΦΠΑ, ενώ ανατιμήσεις θα παρατηρηθούν στα εισιτήρια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί και στα εστιατόρια. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 4,2%, ενώ ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι ανατιμήσεις για τα ανωτέρω είδη στα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα θα φτάσουν το 12,8% από τον Οκτώβριο του 2015.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΝΕΜΥ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η μετάταξη των συντελεστών ΦΠΑ σε πληθώρα προϊόντων και υπηρεσιών στον κλάδο του εμπορίου αναμένεται να διασφαλίζει επιπλέον κρατικά έσοδα ύψους περίπου 1,4 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως, η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης στα επίπεδα του 13% και 23% θα αποφέρει περαιτέρω πόρους της τάξεως των 230.000.000 ευρώ και 625.000.000 ευρώ, αντίστοιχα.
Πλήγμα για τους καταναλωτές θα επέλθει και από τη μετάταξη των συντελεστών στις μεταφορές από το 13% (που ίσχυε για την πλειονότητα αυτών) στο 23%, με συνέπεια την άνοδο του κόστους των πάσης φύσεως υπηρεσιών μεταφοράς, προκειμένου να αντληθούν επιπρόσθετα 520.000.000 ευρώ από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα έχουν αποδοτικότητα 2,39 δισ. ευρώ στη διετία (795.000.000 ευρώ το 2015), σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αίτηση για τα κλεμμένα αναδρομικά στον ΕΦΚΑ

Πρέπει να την καταθέσουν όλοι οι συνταξιούχοι Η «δημοκρατία» δημοσιεύει για τους αναγνώστες της την αίτηση θεραπείας την οποία θα πρέπει να καταθέσουν εντός διμήνου...

Η μεγάλη ελληνική υποχώρηση από την εθνική (της) κυριαρχία!

Μητσοτάκης - Παναγιωτόπουλος (από το βήμα της Βουλής) απεμπόλησαν το αναφαίρετο δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια Είναι πλέον γεγονός η μεγάλη υποχώρηση της Ελλάδας...

Αισιοδοξία για το εμβόλιο της ASTRAZENECA – Αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες

Καλά νέα από την Οξφόρδη Αισιόδοξα νέα φτάνουν από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca Plc, καθώς, όπως...

Συναγερμός! Ο Βουλευτής Σταύρος Κελέτσης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε ο βουλευτής Εβρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, αποτελώντας έτσι το δεύτερο κρούσμα εντός της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τον...

Η ντροπή της Ελλάδας! Η Γιάννα προσκαλεσε τον Ερντογάν για το 1821

Επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι με τρικλοποδιά στο ΥΠΕΞ Έχουν περάσει μόλις λίγες ώρες που γράφτηκε -χωρίς διάψευση- η εξωφρενική πληροφορία και οι αρμόδιοι κάνουν ακόμα -κατά...