Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Καυτές δικογραφίες για φρεγάτες, Apache και Leopard

Στο μάτι των εισαγγελικών Αρχών Διαφθοράς οι συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 6,22 δισ. που είχε υπογράψει ο Γιάννος Παπαντωνίου όταν ήταν υπ. Εθνικής Αμυνας ( από τον Οκτώβριο 2001 έως τον Μάρτιο 2004)

Υπό τον ενδελεχή έλεγχο των εισαγγελικών Αρχών διαφθοράς της χώρας βρίσκονται οι συμβάσεις προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια της θητείας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας του Γιάννου Παπαντωνίου. Μόλις προ ολίγων ημερών διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού, η δικογραφία που αφορά τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων η οποία υπεγράφη στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι «τυχόν» ποινικές ευθύνες του κ. Παπαντωνίου, τις οποίες διαβλέπουν οι εισαγγελικές Αρχές, σκοντάφτουν στο «σκόπελο» του νόμου περί ευθύνης υπουργών και της παραγραφής, που «δένει τα χέρια» της Βουλής, καθώς έχει περάσει μία δεκαετία και πλέον από τον χρόνο τέλεσης του πιθανού αδικήματος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από τον Οκτώβριο του 2001 έως και τον Μάρτιο του 2004, ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε υπογράψει συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων συνολικού ύψους 6,22 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ζαλίζουν τα νούμερα

Η μεγαλύτερη σύμβαση αφορούσε την αγορά των αρμάτων μάχης τα οποία η χώρα μας προμηθεύτηκε από τη γερμανική εταιρία Krauss-Maffei Wegmann, με το συνολικό ύψος της σύμβασης να αγγίζει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, οι επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου συνεχίζουν την προκαταρκτική εξέταση που διενεργούν για την υπογραφή της κύριας σύμβασης, όσον αφορά την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος-μαμούθ από το Ελληνικό Δημόσιο. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, μάλιστα, έχουν αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό, αναμένοντας τις απαντήσεις στα περισσότερα εξ αυτών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στα χέρια της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Ράικου βρίσκονται και άλλες «καυτές» δικογραφίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Παπαντωνίου και για τις οποίες αναμένονται εξελίξεις εντός του νέου δικαστικού έτους. Η πρώτη δικογραφία αφορά τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών (συν δύο option), ύψους 381.500.000 ευρώ, ο οποίος ανετέθη στις 12 Φεβρουαρίου 2003 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με υποκατασκευαστή τη γαλλική εταιρία Thales Naval Nederland. Η έρευνα για τη σύμβαση έχει αρχίσει από το 2005 και έχει περάσει από… σαράντα κύματα, καθώς δύο εισαγγελείς δεν την ολοκλήρωσαν. Πλέον, ωστόσο, βρίσκεται στα χέρια των έμπειρων εισαγγελέων Διαφθοράς. Στο πλαίσιό της, μάλιστα, έχουν αποσταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία, Κύπρο και Γαλλία.

Αφορμή για τις ελληνικές δικαστικές Αρχές ώστε να αρχίσουν να ψάχνουν τις «γκρίζες ζώνες» της επίμαχης σύμβασης στάθηκαν τα δημοσιεύματα τεσσάρων γαλλικών εφημερίδων («Le Monde», «Le Figaro», «Liberation» και «L’ Humanite»), τα οποία αναφέρονταν στις καταγγελίες του πρώην στελέχους της γαλλικής εταιρίας Michel Jossenrand. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος κατήγγειλε ότι Ελληνας υπουργός χρηματίστηκε την περίοδο 2002-2003 και μάλιστα ανέφερε πως η εταιρία έδινε 2%-3% του τζίρου της σε «ωφέλιμες πληρωμές». Το επίμαχο εξοπλιστικό πρόγραμμα είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς πολλοί αξιωματούχοι υποστήριζαν πως είναι δαπανηρό και οι φρεγάτες, μετά τον εκσυγχρονισμό τους, θα ήταν 30 ετών και εντός πενταετίας θα έπρεπε να αποσυρθούν. Προ επταετίας, μάλιστα, το 2008, η υπόθεση μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), καθώς, έπειτα από καταγγελία, διαπιστώθηκαν παράνομες επιδοτήσεις των ναυπηγείων από την κυβέρνηση για να υποστηρίξουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ύποπτες πληρωμές σε ελβετικές τράπεζες και διακινήσεις χρημάτων σε υπεράκτιες εταιρίες της Καραϊβικής και της Κύπρου τα έτη 2003, 2004 και 2005.

Εκτός από τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, επίσης, ελέγχεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς η προμήθεια των μαχητικών ελικοπτέρων Απάτσι, ύψους 660.000.000 δολαρίων, από την εταιρία Boeing, την οποία αντιπροσώπευε στην Ελλάδα η εταιρία AXON του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου. Πρόκειται για 12 ελικόπτερα, η αγορά των οποίων ολοκληρώθηκε το 2007. Η σύμβαση υπεγράφη το 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, με «καπέλο» 70.000.000 δολαρίων.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ

Η υπερκοστολόγηση της σύμβασης προέκυψε και από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο την ερεύνησε ύστερα από εντολή του επίκουρου εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνου. Παράλληλα, οι εισαγγελικές Αρχές εξετάζουν και την ποιότητα του εξοπλιστικού προγράμματος, καθώς από τις πρώτες ώρες παράδοσης των ελικοπτέρων εντοπίστηκαν σοβαρά ελαττώματα.

Η «λίστα Λαγκάρντ»και ο…κουμπάρος!

Στο άνοιγμα του τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία των κουμπάρων του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, του ζεύγους Γιώργου και Ιουλίας Κανδαλέπα, έχει «κολλήσει» η έρευνα των δικαστικών Αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς για τις καταθέσεις ύψους 1.330.000 ευρώ στην τράπεζα HSBC της Γενεύης της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, που περιλαμβάνονταν στη «λίστα Λαγκάρντ». H Δικαιοσύνη ερευνά το αν τα συγκεκριμένα χρήματα αποτελούν προϊόν δωροδοκίας για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές έχουν αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, προκειμένου να τους αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία, ωστόσο, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, η εξέλιξη της έρευνας, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, «σκοντάφτει» στην άρνηση των κουμπάρων του πρώην υπουργού να δώσουν τη συναίνεσή τους για το άνοιγμα του λογαριασμού τους. Επισημαίνεται ότι το ζεύγος Κανδαλέπα έστειλε 1.000.000 ευρώ με δύο εμβάσματα στον λογαριασμό της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου. Ωστόσο, το ζευγάρι υποστηρίζει πως τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον κ. Παπαντωνίου, είναι νόμιμα και φορολογημένα, και εκείνοι απλώς τον εξυπηρέτησαν για την «εξαγωγή» τους στην Ελβετία.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ