Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Καυτό δεκαήμερο για τα νέα όρια ηλικίας και το αφορολόγητο!

Κλείδωμα των μέτρων των 11,5-13,5 δισ. ευρώ σε 10 ημέρες υποσχέθηκε χθες στο άτυπο ΕΚΟΦΙΝ στην Κύπρο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Οι αντιδράσεις της τρόικας στα ισοδύναμα που προτείνονταν, αλλά και οι τριβές μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για μια σειρά από θέματα συναφή με το περιβόητο πακέτο της διετίας 2013-2014, φαίνεται ότι προβλημάτισαν σοβαρά τον (άπειρο πολιτικά) υπουργό Οικονομικών, που κατά τους συνεργάτες του έχει βάλει στόχο να πάρει τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά το πακέτο των μέτρων, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 ή στα 67 έτη επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται διάφορα σενάρια. Το μέτρο αυτό, αν εφαρμοστεί, θα πλήξει το σύνολο του πληθυσμού, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα πρόκειται να αυξηθούν έως και πέντε έτη όλα τα ενδιάμεσα όρια ασφάλισης που ίσχυαν για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. μητέρες με ανήλικο παιδί).

Στα αρμόδια επιτελεία επεξεργάζονται ακόμα και το σενάριο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, στον αντίποδα των απολύσεων στο Δημόσιο που ζητάει η τρόικα. Η κατάργηση του αφορολόγητου ενδεχομένως να ισχύσει μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται επιλογή υψηλού ρίσκου. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας και από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε βάθος διετίας. Την ίδια στιγμή οι πιέσεις της τρόικας παραμένουν αμείωτες, ενώ έχει «ξεθαφτεί» για τα καλά το εναλλακτικό σενάριο περικοπών και στις χαμηλές συντάξεις. Στο υπουργείο Εργασίας κάνουν υποθέσεις εργασίας με περικοπές συντάξεων που ξεκινούν από τα 700 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι που παίρνουν από 600 έως 1.000 ευρώ υπερβαίνουν τα 400.000 άτομα. Επίσης, ισχυρό παραμένει στο προσκήνιο το σενάριο της περικοπής 30 ευρώ από την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ, η οποία θα υποχωρήσει από τα 360 στα 330 ευρώ. Πρόκειται για ένα σκληρό μέτρο, που όμως υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσει δημοσιονομικό όφελος περίπου 900.000.000 ευρώ.

Η τρόικα διατηρεί στην κορυφή της ατζέντας τη μείωση του δημόσιου τομέα. Για φέτος είχε ζητήσει 40.000 απολύσεις, κάτι που προκάλεσε σοκ στους τρεις αρχηγούς. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το πρόγραμμα προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που πρόκειται να παρουσιάσει στην τρόικα και θα οδηγεί εκτός Δημοσίου περίπου 200.000 άτομα, θα κριθεί ικανοποιητικό. Στόχος είναι να εξοικονομηθούν περίπου 150.000.000 ευρώ. Συνδυαστικά, το οικονομικό επιτελείο θα προτείνει τον περιορισμό των συμβασιούχων του Δημοσίου κατά 70.000 άτομα και θα μπει «λουκέτο» σε φορείς του Δημοσίου που αποδεδειγμένα δεν έχουν αντικείμενο.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης (κύριας και επικουρικής) στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η κατάργηση αυτή θα στερήσει από την αγορά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, επιτείνοντας την ύφεση.

Δραστική θα είναι και η περικοπή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων. Θα επιβληθεί χαμηλότερο εισοδηματικό όριο για τα πολυτεκνικά επιδόματα, ενώ οι περικοπές θα φθάσουν μέχρι το 30%. Η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 7% στους ένστολους και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου έχει γίνει αποδεκτή από τους δανειστές. Η τρόικα έχει ζητήσει επίσης να περιοριστούν δραστικά και οι θέσεις των υψηλόβαθμων αξιωματικών στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η περικοπή των αποδοχών για τους πανεπιστημιακούς θα φτάσει το 15% και για τους δικαστικούς το 20%. Παράλληλα, οι περικοπές των αποδοχών στις ΔΕΚΟ θα φτάσουν το 35%, με την επέκταση και σε αυτές του ενιαίου μισθολογίου.

Σε ό,τι αφορά τα αμιγώς εργασιακά ζητήματα, η μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης μπαίνει μετ’ επιτάσεως από την τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στόχος να κοστίζει λιγότερο στον εργοδότη η απόλυση του εργαζόμενου, σε συνδυασμό με τον μικρότερο δυνατό χρόνο προειδοποίησης. Η τρόικα πιέζει για κατάργηση της πενθήμερης απασχόλησης και για θεσμοθέτηση της εξαήμερης εργασίας.

Απαιτεί να ισχύσει μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο των εργαζομένων και να μπορούν να δουλεύουν άλλοτε πρωί και άλλοτε απόγευμα, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Στο σκέλος των ΟΤΑ δρομολογείται η περικοπή των επιχορηγήσεων κατά 50% που θα περιλαμβάνει νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που ανήκουν σε δήμους όλης της χώρας. Επίσης, προωθείται περιορισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά τουλάχιστον 1 δισ. Ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ