Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Κέντρο θρακικού πολιτισμού!

Σημείο αναφοράς του θρακικού πολιτισμού επιδιώκει να καταστήσει τη Μαρώνεια ο δήμαρχος Ηλίας Ιωαννάκης, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του νέου δημάρχου του Καλλικρατικού Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, που κάνει αρχή με ένα φιλόδοξο φεστιβάλ.

Μουσικολόγος ο ίδιος, παιδί πολιτικών προσφύγων, αναζητεί διέξοδο από τα σοβαρά προβλήματα του τόπου, στον οποίο… συνυπάρχουν η μεγάλη υπανάπτυξη των βόρειων και ανατολικών του δήμου και η ιστορική παραθαλάσσια περιοχή της Μαρώνειας. Μια περιοχή με τα 2/3 της Ροδόπης σε παραλίες και ιστορικά μνημεία!

Μιλώντας στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών, αφού ξεκαθαρίζει ότι τα οικονομικά του δήμου είναι «μηδαμινά», σε σημείο πολύ χειρότερο από τις εκτιμήσεις του, προτού αναλάβει, αναφέρει για την πρόκληση αξιοποίησης του πολιτισμού: «Ο πολιτισμός είναι για μένα ένα στοίχημα μεγάλο. Η ανάδειξη της Μαρώνειας αλλά και του δήμου συνολικά μέσα από τον πολιτισμό αποφασίσαμε από φέτος να γίνει πράξη και έτσι διοργανώνουμε από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 20 Αυγούστου ένα φεστιβάλ απαιτήσεων, με πανθρακική εμβέλεια. Πάνω από 30 πολιτιστικά γεγονότα θα συμβούν μέσα σε 40 μέρες στο αρχαίο θεάτρο, το θέατρο της Χελιδονόπετρας, που είναι ένα παλιό νταμάρι, το οποίο μεταμορφώθηκε σε ανοιχτό θέατρο, στη Μαρμαρίτσα, έναν ειδυλλιακό τόπο μέσα στις αρχαιότητες και σε άλλους 10 οικισμούς του δήμου. Είναι μια καλή αρχή πιστεύω».

Αρκεί, όμως, η αξιοποίηση του πολιτισμού; Αν συνδυαστεί με τουριστική ανάπτυξη -που μέχρι τώρα δεν είναι η αναμενόμενη-, με το βλέμμα στην αγορά της Βουλγαρίας, δημιουργείται μια ισχυρή προωθητική δύναμη. Μας λέει επ’ αυτού ο Ηλίας Ιωαννάκης:

«Για δεκαετίες η περιοχή, αν και είχε δυνατότητες, δεν αποτέλεσε στόχο ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα. Μόνο κάποιες ατομικές προσπάθειες έγιναν με αποσπασματική τη βοήθεια της Πολιτείας. Αυτό δεν φτάνει. Αν δεν ανοίξει ο κάθετος άξονας Κομοτηνής – Νυμφαίας, που θα μας φέρει κοντά σε μερικά εκατομμύρια τουρίστες από τον Βορρά, καθώς θα απέχει η Μαρώνεια από τη Φιλιππούπολη μόλις μία ώρα, αν δεν προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτόν τον κόσμο που διψάει για θάλασσα και διακοπές, τότε δεν θα έχουμε να ελπίζουμε. Κι αυτό, για να γίνει, θέλει κόπο, χρήμα και οργάνωση, αλλά προ πάντων θέλει υποδομές. Εμείς ως δήμος έχουμε καθαρίσει εγκαίρως τις παραλίες μας, έχουμε φτάσει στο σημείο να προσφέρουμε ομπρέλες και ξαπλώστρες στους λουόμενους και ξέρετε, αναγκαζόμαστε να κάνουμε και εκκλήσεις να μην τις παίρνουν ορισμένοι στο σπίτι τους. Τους προσφέρουμε τα πάντα, τους ζητάμε απλά να προτιμούν τις παραλίες μας και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που παρέχουν οι επαγγελματίες μας».

Πέρα όμως από τα σχέδια για το μέλλον, οι συνθήκες καθημερινότητας στον Δήμο Μαρώνειας – Σαπών είναι πολύ δυσμενείς, λόγω και της κρατικής υποχρηματοδότησης. Ο κ. Ιωαννάκης είναι αποκαλυπτικός:

«Ενα θα σας πω, το δημαρχείο στο οποίο στεγάζονται οι υπηρεσίες μας είναι ακατάλληλο. Οι υπάλληλοι δεν εργάζονται σε σωστό περιβάλλον και δεν έχουμε τα οικονομικά μέσα να λύσουμε το πρόβλημα. Ούτε και μέσω ΣΔΙΤ μπορούμε να κάνουμε κάτι, μια και όλα είναι μπλοκαρισμένα λόγω της κρίσης. Ο δήμος μας έχει πάνω από 40 οικισμούς στο δυναμικό του, προσπαθούμε να κάνουμε αποκομιδή των σκουπιδιών, να κρατάμε τους οικισμούς καθαρούς και να προσφέρουμε καθαρό νερό και κάποιες υποδομές κοινωνικής φροντίδας. Αυτό είναι το ζητούμενο για μια περιοχή που θυμίζει σε ορισμένους οικισμούς τριτοκοσμική χώρα;»

Επιπλέον, η υψηλή ανεργία απειλεί τον κοινωνικό ιστό.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου Μαρώνειας – Σαπών: «Η ανεργία στα ύψη, οι εταιρίες εκμετάλλευσης χρυσού στο κοίτασμα των Σαπών να καιροφυλακτούν και εμείς να κρατάμε άμυνα. Μέχρι πότε όμως; Ξέρετε, έχουμε στον δήμο μας έναν από τους πρώτους οικισμούς παλιννοστούντων ομογενών. Η ανεργία και η άθλια οικονομική τους κατάσταση είναι πονοκέφαλος μεγάλος. Ο δήμος θέλει, αλλά δεν μπορεί. Εχουμε ένα μεγάλο γεωθερμικό πεδίο. Ας μας το παραχωρήσουν να κάνουμε θερμοκήπια. Παντού, όμως, αντιμετωπίζουμε τη γραφειοκρατία και την άρνηση. Θα το παλέψουμε».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ