Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Κερδισμένοι και χαμένοι από το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Τη χαριστική βολή στα ακίνητα θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών το 2014 με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που παγιδεύει όσους έχουν αστικά ακίνητα (και κυρίως μονοκατοικίες) αλλά και τους κατόχους αγροτεμαχίων που σήμερα είναι αφορολόγητα! Με βάση το τελικό σχέδιο, που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή, ισχυρό θα είναι και το χτύπημα σε όσους έχουν αναξιοποίητα και ξενοίκιαστα ακίνητα, γιαπιά, οικοδομές, τα οποία θα φορολογηθούν βάρια, παρότι δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν παράγουν κάποιο εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. Κερδισμένοι σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο είναι μόνο όσοι έχουν βίλες και ακίνητα σε ακριβές περιοχές, καθώς μειώθηκε η συνολική φορολογική επιβάρυνση.

Στο τελικό σχέδιο ο κύριος φόρος στα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ ανά τ.μ. Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος ξεκινά από το 1 ευρώ/στρέμμα (και 2 ευρώ/στρέμμα για τα καλλιεργούμενα), με ειδική προσαύξηση για τα αρδευόμενα στα 2,2 ευρώ/στρέμμα.
Εκτός από τον νέο φόρο, θα εφαρμόζεται επιπλέον συμπληρωματικός φόρος (νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας), από τον οποίο εξαιρούνται τα αγροτεμάχια, με ατομικό αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ, πρώτο συντελεστή 0,1% και ανώτατο συντελεστή 1%.

Με το νέο χαράτσι θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα:

1) Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο.

2) Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

3) Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονταν.

4) Οι έχοντες ακίνητη περιουσία μεσαίας αξίας, λίγο μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από μονοκατοικίες και οικόπεδα θα πληρώσουν επίσης σημαντικά αυξημένους φόρους.

5) Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους θα υποστούν με το νέο σύστημα και όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα -ημιτελή ή αποπερατωμένα- κτίσματα (γιαπιά, ξενοίκιαστα, «κενά» κτίσματα κατοικιών ή επαγγελματικής στέγης), τα οποία δεν αποδίδουν καθόλου εισόδημα Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά!

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ