Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Κερδίζουν ζωή οι «μαχητές» του weekend!

Η γυμναστική, έστω και του Σαββατοκύριακου, έχει πολλά οφέλη 

Καμιά δικαιολογία δεν έχουν πλέον όσοι επικαλούνται φόρτο εργασίας για να αποφύγουν τη γυμναστική! Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν κάποιος δεν ασκηθεί καθόλου τις καθημερινές και κάνει μαζεμένη όλη την άσκησή του μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έχει πάλι όφελος για την υγεία του, μειώνοντας τον κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα από καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Η διεθνής επιστημονική έρευνα, στην οποία επικεφαλής ήταν ο ελληνικής καταγωγής αναπληρωτής καθηγητής των Σχολών Δημόσιας Υγείας και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Εμμανουήλ Σταματάκης και δημοσιεύεται στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», βασίζεται σε στοιχεία περίπου 63.600 ατόμων, με μέση ηλικία τα 59 έτη. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν στους ανθρώπους να κάνουν κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι δεν μοιράζουν αυτή την άσκηση στις καθημερινές (π.χ. από 30 λεπτά την ημέρα), αλλά την κάνουν μαζεμένη το Σαββατοκύριακο, έχουν σχεδόν τα ίδια οφέλη υγείας με όσους ασκούνται μέσα στην εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είναι περίπου 30% μικρότερος για τους «μαχητές» του Σαββατοκύριακου, έναντι μείωσης 35% για όσους ασκούνται όλη την εβδομάδα.

Σε ποσοστά

Ειδικότερα, ο κίνδυνος θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας είναι 41% μικρότερος (όσο και σε όσους ασκούνται όλη την εβδομάδα), ενώ από καρκίνο είναι 18% χαμηλότερος (έναντι μείωσης κινδύνου 21% για όσους ασκούνται και τις καθημερινές).
Η μείωση του κινδύνου είναι περίπου ίδια, είτε κανείς ασκηθεί και τα 150 λεπτά (ή 75 λεπτά, αν πρόκειται για άσκηση μεγάλης έντασης) μέσα στην ίδια ημέρα, το Σάββατο ή την Κυριακή, είτε τα μοιράσει μέσα στο διήμερο. Μεταξύ άλλων, η μελέτη βρήκε ότι οι «μαχητές» του Σαββατοκύριακου κατά μέσο όρο ασκούνται 300 λεπτά – οι περισσότεροι (94%) κάνοντας κάποιο σπορ. Οι άνδρες υπερτερούν ελαφρά (56%) έναντι των γυναικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ