Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Κι άλλο αίμα για το νέο Μνημόνιο των 130 δισ €

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, κλείσιμο φορέων Δημοσίου αλλά και μεγάλες περικοπές δαπανών στον χώρο της υγείας και των ασφαλιστικών Ταμείων θα προβλέπει η συμφωνία για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο με την τρόικα των δανειστών.

Τους τομείς τους οποίους θα αφορούν οι παρεμβάσεις του νέου Μνημονίου αποκάλυψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε χθεσινή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικότερα οι τομείς αυτοί είναι:

1. Δημόσια Διοίκηση. Προωθείται το κλείσιμο φορέων και οργανισμών που κρίνεται ότι δεν παρέχουν το έργο για το οποίο είχαν δημιουργηθεί, ώστε να περιοριστούν οι λειτουργικές δαπάνες. Θα ακολουθήσει η απομάκρυνση των υπαλλήλων που απασχολούνται στους εν λόγω φορείς, αλλά και στον στενό δημόσιο τομέα ή τους φορείς που θα απομείνουν, είτε μέσω της εργασιακής εφεδρείας είτε ακόμα και με απολύσεις.

2. Αγορά εργασίας. Η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο θέμα της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και στην αναστολή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για να μειωθεί και ο κατώτατος μισθός. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να ευλογεί τις νέες επεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

3. Κοινωνική ασφάλιση – Ταμεία. Κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης παραμένει η περαιτέρω μείωση του αριθμού των υφιστάμενων Ταμείων, που θα περιορίσει σημαντικά τις ανάγκες επιχορήγησης αυτών των οργανισμών. Χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στη Βουλή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης το 2012 και νέες μειώσεις στις συντάξεις από το 2013.

4. Υγεία. Μεγαλύτερες περικοπές δαπανών στον χώρο της υγείας τα επόμενα χρόνια θα προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξοικονομήσει δαπάνες 700.000.000-750.000.000 ευρώ το 2012. Στόχος είναι να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες των νοσοκομείων, που μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία συνιστούν τον μεγαλύτερο εφιάλτη χρηματοδότησης για τον Προϋπολογισμό. Ενα ποσό 300.000.000 με 350.000.000 ευρώ θα προέλθει από τη μείωση της δαπάνης για φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και από το νέο καθεστώς τιμολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών.

5. Δικαιοσύνη. Κεντρική θέση στο νέο Μνημόνιο θα έχει η εκκαθάριση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας. Εως το τέλος του 2012 θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί το 80% αυτών των υποθέσεων.

6. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν «κολλήσει» εξαιτίας της απόκλισης μεταξύ νομοθέτησης και υλοποίησης. Τούτο αποτελεί διαπίστωση της τρόικας, η οποία πιέζει για περισσότερο έργο σε αυτό τον τομέα. Αλλωστε, σύμφωνα με το ΔΝΤ, δύο από τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

Μάριος Χριστοδούλου


Θα πληρώνουν ΦΑΠ ακόμα και τα χωράφια στα… κοσμικά νησιά

Ολα τα ακίνητα, ακόμη και τα οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, θα περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Αυτό προβλέπει πρόταση που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Του μέτρου θα εξαιρούνται τα χωράφια των αγροτών.

Σε μια τέτοια περίπτωση για όσους κατέχουν οικόπεδο εκτός σχεδίου ή άλλα ακίνητα τότε η Εφορία θα υπολογίζει αθροιστικά την αντικειμενική τους αξία και θα επιβάλλει τον φόρο που αναλογεί πάνω από το αφορολόγητο ποσό.

Εφόσον αυτή η πρόταση πάρει τη μορφή σχεδίου νόμου, τότε το πλήγμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι εξαιρετικά μεγάλο. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμη και για ακίνητα τα οποία ως τώρα εξαιρούνταν της φορολογίας, όπως είναι τα εκτός σχεδίου πόλης οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η επιβολή του μέτρου εντάσσεται στο πλαίσιο της φορολογικής δικαιοσύνης, αφού, όπως έχει διαπιστωθεί, αρκετοί ιδιοκτήτες με μεγάλη «εκτός σχεδίου» ακίνητη περιουσία διαφεύγουν τη φορολογία, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι επιβαρύνονται από ένα και μόνο διαμέρισμα που έχουν στην κατοχή τους και το οποίο είναι εντός σχεδίου πόλης.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο στοχεύει στη φορολόγηση ακινήτων και οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται σε ακριβές τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως σε Χαλκιδική, Πιερία, Πάρο, Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη, Αργολίδα, Αττική, Λευκάδα.

Οι εκτάσεις αυτές, οι οποίες βρίσκονται σε παραθαλάσσιους οικισμούς ή σε άλλες τοποθεσίες- θέρετρα, απαλλάσσονται της φορολογίας εφόσον είναι εκτός σχεδίου πόλης.

Με τη νέα πρόταση εάν κάποιος είναι ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου 4 στρεμμάτων και άνω εκτός σχεδίου δεν θα απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο, όπως συμβαίνει σήμερα. Θα τον πιάνει το όριο των 200.000 ευρώ που ισχύει ή θα αθροίζεται η αξία του ακινήτου αυτού με άλλα (όπως π.χ. το σπίτι ή άλλα κτίσματα).

Με το νέο σύστημα θα υπαχθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για πρόσθετες εισπράξεις έως και 2 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Μ. Χριστοδούλου


Προθεσμία 30 ημερών έδωσε η τρόικα προτού φύγει

«Τελεσίγραφο» για νέα μέτρα έστειλε χθες η τρόικα στην κυβέρνηση κατά την αναχώρησή της από την Αθήνα, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI+) βρίσκονται στον αέρα – άρα και το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που είναι συνδεδεμένο με την ανταλλαγή των ομολόγων.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία κάνει διστακτικούς τους ξένους ως προς την υπογραφή του νέου δανείου. Για την ώρα ζητούν πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για να κλείσει η «τρύπα» των εσόδων του 2011.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει 30 μέρες προθεσμία για να καθορίσει το νέο πακέτο των μέτρων, το οποίο θα επικυρωθεί τον Ιανουάριο του 2012· όταν δηλαδή οι ξένοι ξανάρθουν στην Αθήνα για να συζητήσουν τους όρους που θα διέπουν το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Οι νέες παρεμβάσεις σχετίζονται με τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για έλλειμμα 6,5% το 2012.

Πρόκειται για έναν στόχο που θεωρείται απίθανο να προσεγγιστεί, από τη στιγμή που η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα κλείσει με αστοχίες τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στα έσοδα (σ.σ.: η «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού στο εντεκάμηνο φθάνει τα 3,5 δισ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή «στέλνει» το φετινό έλλειμμα στο 10% από 9% που εκτιμούσαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Μ. Χριστοδούλου


Ο Βενιζέλος ευλογεί τον εκφοβισμό των εισπρακτικών

Το υπουργείο Οικονομικών προσλαμβάνει εισπρακτικές εταιρίες για να αναλάβουν τη δυνατότητα είσπραξης ιδιωτικών και τραπεζικών χρεών, νομιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις πρακτικές του εκβιασμού. Είναι η πρώτη φορά που το Δημόσιο εκχωρεί σε ιδιώτες το εισπρακτικό του έργο. Η ανακοίνωση έγινε χθες από το βήμα της Βουλής, από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος προσέθεσε ότι οργανώνεται η συνεργασία του Δημοσίου με τις εταιρίες αυτές, με στόχο την αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Οι συγκεκριμένες εταιρίες έχουν αποτελέσει στο παρελθόν το κόκκινο πανί για τους πολίτες, λόγω των ανορθόδοξων και εξευτελιστικών πρακτικών που εφαρμόζουν, στην προσπάθειά τους να πιέσουν για να εισπραχθούν τα ποσά που οφείλονται. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες σε καταναλωτικές οργανώσεις για περιπτώσεις που πολίτες, για μια απλή καθυστέρηση πληρωμής δόσης προς τράπεζα, δέχτηκαν απειλές, ενοχλητικά τηλεφωνήματα πολύ πρωινές ή πολύ βραδινές ώρες, μέχρι και διαπόμπευση σε επαγγελματικούς χώρους. Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν θεσπίστηκε μέχρι και ειδικός κώδικας συμπεριφοράς για τις εταιρίες αυτού του είδους, εντούτοις οι καταγγελίες συνεχίστηκαν με τον ίδιο ρυθμό. Ειδικά σε περίοδο κρίσης, ο εξευτελισμός ανθρώπων, που μπορεί να έμειναν χωρίς δουλειά, για ένα παλιότερο χρέος, αποτελεί βασικός τρόπος λειτουργίας αυτών των εταιριών. Και όμως το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να αξιοποιήσει αυτές τις μεθόδους για να πετύχει αύξηση εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει θεσμοθετηθεί η πρόσληψη ελεγκτικών εταιριών και δικηγορικών γραφείων, με αντικείμενο τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου. Σε επόμενο στάδιο θα προετοιμάζονται οι κατάλληλες νομικές ενέργειες για να προχωρήσει η διαδικασία κατασχέσεων.

Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται στο ποσό των 41 δισ. ευρώ. Από αυτά όμως δεν μπορούν να εισπραχθούν περισσότερα από 8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα προέρχονται από επιχειρήσεις που έχουν καταρρεύσει, αρκετές από τις οποίες εδώ και δεκαετίες.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ