Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Κι άλλοι φόροι 1,5 δισ.€ για τους πολλούς

Νέους φόρους για τους πολλούς και μικρές ελαφρύνσεις για λίγους μόνο φορολογουμένους φέρνει το 2015, χρονιά με πρόσθετες επιβαρύνσεις για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων, αλλά και για όσους λαμβάνουν από την εργασία τους παροχές σε είδος!

Φέτος, ενεργοποιούνται φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο, τα οποία φέρνουν πρόσθετα βάρη στους πολίτες ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι 8 φορο-ανατροπές του 2015 είναι οι εξής:
1. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πρώτο… θύμα φαίνεται ότι θα είναι όσοι πληρώνονται με «μπλοκάκι»! Το 2014 υπήρξε ειδική νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να μπορέσουν να φορολογηθούν υπό προϋποθέσεις ως μισθωτοί. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, το 2015 θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26%, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

2. Αγρότες: Τα χρόνια όπου το αγροτικό εισόδημα προσδιοριζόταν με σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού παρήλθαν. Το 2015 κάνει πρεμιέρα η φορολόγηση των αγροτών με λογιστικό τρόπο (έσοδα μείον έξοδα), στη βάση των βιβλίων και στοιχείων που τηρήθηκαν το 2014. Τα κέρδη των αγροτών για τη χρήση του 2014 θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και όχι με την κλίμακα των μισθωτών και το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (αλλά και πρώτο συντελεστή 22%), όπως ίσχυσε πέρυσι.

3. Παροχές σε είδος: Για πρώτη φορά φέτος, εργαζόμενοι που λαμβάνουν παροχές σε είδος (κάλυψη δαπανών κινητής τηλεφωνίας, πιστωτικές κάρτες, παροχή στέγης ή αυτοκινήτου κ.λπ.) θα πρέπει να τις αποτυπώσουν στις φορολογικές δηλώσεις τους. Γενικά, ισχύει ο κανόνας της αποτύπωσης παροχών σε είδος άνω των 300 ευρώ στη διάρκεια του 2014, με εξαίρεση σπίτια και αυτοκίνητα.

4. Ενοίκια: Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα από ενοίκια (έως 12.000 ευρώ) αυξήθηκε από 10% σε 11%.

5. Αποδείξεις: Ο νόμος ορίζει ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν συλλέξει στη διάρκεια του 2014 το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους σε αποδείξεις (από 25%, που ίσχυε για το 2013) και θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν χαρτάκια αποδείξεων και το 2015.

6. Ειδική εισφορά: Το «ψαλίδισμα» της έκτακτης εισφοράς κατά 30% φέρνει μικρές αυξήσεις 3 ευρώ στις μηνιαίες αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων για όσους έχουν ετήσιες καθαρές αποδοχές ελάχιστα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ, ενώ 20 ευρώ τον μήνα θα κερδίσουν όσοι έχουν αποδοχές 40.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

7. ΦΠΑ: Από τις αρχές του νέου έτους, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις και αμειβόμενοι με μπλοκάκια με τζίρο έως 10.000 ευρώ θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς ΦΠΑ.
8. Φόρος υπεραξίας: Η διάταξη έχει ψηφιστεί και ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει «παγώσει» από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ