Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Κι όμως! Λείπουν άλλα 5,1 δισ.

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Οχι μόνο δεν φτάνει η δόση των 31,5 δισ. για να καλυφθούν οι ανάγκες που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσει, αλλά χρειάζονται επιπλέον άλλα 5,1 δισ. ευρώ, τα οποία αναζητούνται.

Στις 12 Νοεμβρίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Eurogroup θα ανοίξει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, της περιβόητης μεγάλης δόσης για την οποία γίνονται όλα όσα γίνονται.

Το ζήτημα είναι ότι αυτά τα 31,5 δισ. ευρώ δεν φτάνουν για να καλυφθεί μια σειρά από προγραμματισμένες υποχρεώσεις και η Ελλάδα θα χρειάζεται στα μέσα Νοεμβρίου (εκτός της προαναφερόμενης δόσης) και άλλα 5,1 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει αυτά που πρέπει.

Η επιμέρους κατανομή των δαπανών περιγράφεται στη συνέχεια:

Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία επείγει, θα κατευθυνθούν περίπου 25 δισ. ευρώ.

Στις 9 Νοεμβρίου υπάρχουν λήξεις κρατικών τίτλων αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Στις 16 Νοεμβρίου πρέπει να πληρωθούν βραχυχρόνια έντοκα γραμμάτια που λήγουν, αξίας 5 δισ. ευρώ.

Για κάλυψη ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού έχει προγραμματιστεί να διατεθεί περίπου 1 δισ. και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου θα δοθεί ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Οι παραπάνω υποχρεώσεις συναθροιζόμενες δίνουν το νούμερο των 36,6 δισ. ευρώ, που απέχει από τη δόση περίπου 5,1 δισ…

Βέβαια κάποιοι στην κυβέρνηση έως πρόσφατα ισχυρίζονταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε μετά τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ να πάρει σε σύντομο χρονικό διάστημα και τις δόσεις του Σεπτεμβρίου που πέρασε (5 δισ.) και του ερχόμενου Δεκεμβρίου, που είναι άλλα 8 δισ. ευρώ.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σχεδόν απίθανο, καθώς καμία φορά έως τώρα η τρόικα δεν έδωσε έγκαιρα τη δόση και βέβαια κάθε εκταμίευση συνοδευόταν από μια σειρά από σκληρούς όρους και ψήφιση μέτρων.

Οι πιέσεις της τρόικας έχουν αποστερήσει από ρευστότητα την αγορά και αυτό είναι εμφανές στο μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων που κλείνουν και, κατ’ επέκταση, στην αύξηση της ανεργίας.

Εχει παρατηρηθεί έως τώρα ότι κάθε δόση γίνεται αφορμή για λήψη μιας σειράς εισπρακτικών μέτρων, που δημιουργούν πρόσθετη ύφεση στην ήδη καθημαγμένη ελληνική οικονομία.

Στο ενδιάμεσο διάστημα των αφόρητων και πολλές φορές εξευτελιστικών πιέσεων έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί και καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι των αναγκών της (εκτός εκείνων που αφορούν εξυπηρέτηση χρέους) με πόρους προερχόμενους είτε από εσωτερικό δανεισμό είτε από τους φόρους που συλλέγονται.

Οι τρία πρόσωπα που θα χειριστούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σε τρία πρόσωπα φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση, σε συμφωνία με την τρόικα, για να στελεχώσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα διαχειριστεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πρόκειται για την Αναστασία Σακελλαρίου, τον Μάριο Κολιόπουλο και τον Σπύρο Παντελιά.

Η Α. Σακελλαρίου φέρεται ως επικρατέστερη για να τεθεί επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009 από τη Βρετανία και εντάχθηκε στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ως ειδική σύμβουλος διοίκησης, ενώ για πολλά χρόνια ήταν στέλεχος της ελβετικής Credit Suisse στο Λονδίνο.

Ο Μάριος Κολιόπουλος εργάστηκε παλαιότερα (τους καιρούς της ευφορίας) στην Bank of America στην Αθήνα, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια είναι σύμβουλος διοίκησης στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο Σπύρος Παντελιάς είναι σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ως αντιπρόεδρος.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημόσιο: Απώλειες έως 1.803€ στα αναδρομικά συνταξιούχων

Εξαιτίας της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα ποσά θα αφορούν τη μία και όχι και τις δύο περικοπές συντάξεων του 2012 Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη...

Νέα δεξαμενόπλοια για την Aegean Shipping

Η Aegean Shipping με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου υπέγραψε συμφωνία μέσω ψηφιακής τελετής με την COSCO Heavy Industry (Yangzhou) Co. Ltd. για...

Λαμπροί εορτασμοί για το έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020»

Πέρασαν 2.500 χρόνια από τις δύο σημαντικές μάχες που διέσωσαν τον δυτικό πολιτισμό! Στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των...

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Μέσα σε 58 ημέρες υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις, αν και το υπουργείο υπολόγιζε ότι θα ενταχθούν περίπου 300.000 δανειολήπτες «Κόκκινοι» αλλά και ενήμεροι δανειολήπτες που έχουν...

Καλαματιανοί αγωνίζονται για τον αρχαιολογικό θησαυρό που παραμένει παράνομα θαμμένος κάτω από την Υπαπαντή

Τον δικό τους αγώνα δίνουν από τον Αύγουστο οι κάτοικοι της Καλαμάτας ώστε ο αρχαίος πλούτος του τόπου τους, που βρίσκεται παράνομα «θαμμένος» κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό...